Dit artikel laat een breed scala aan IoT-toepassingen in de gezondheidszorg zien. Veel van deze toepassingen zijn nu al beschikbaar, andere zijn in ontwikkeling voor de toekomst. Een artikel door Henk van Houten, Executive Vice President, Chief Technology Officer, Royal Philips.
Stelt u zich een toekomst voor waarin alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg op dezelfde wijze naar de patiënt kijken. In dat toekomstbeeld maakt het niet uit waar de arts en de patiënt zich bevinden. Zij kunnen in een high-tech ziekenhuis zijn waar de patiënt een levensreddende operatie ondergaat, maar net zo goed in een videogesprek waar de arts advies geeft op basis van gezondheidsgegevens die de arts heeft ontvangen via een apparaat in het huis van de patiënt zelf. Het Internet of Things (IoT) is onmisbaar bij het verwezenlijken van deze visie. Digitale platforms, alomtegenwoordige connectiviteit en artificiële intelligentie (AI) staan aan de basis van een geïntegreerd zorg-ecosysteem dat is afgestemd op de specifieke behoefte van een patiënt. Hoe krijgt deze ‘connected future’ nu al gestalte en wat zal de toekomst ons brengen op dit gebied?
Gemiddelde leestijd:
6- 8 minuten
Gemiddelde leestijd:
4 minuten
Dit artikel laat een breed scala aan IoT-toepassingen in de gezondheidszorg zien. Veel van deze toepassingen zijn nu al beschikbaar, andere zijn in ontwikkeling voor de toekomst. Allemaal hebben ze de potentie om bij te dragen aan betere patiëntuitkomsten tegen lagere kosten, met een positieve impact op de zorgbeleving van patiënten en personeel.
Het Internet of Things maakt oplossingen mogelijk waardoor veel aspecten van de zorg niet langer gebonden zijn aan één locatie. De zorg komt straks naar de patiënt in plaats van andersom. De patiënt hoeft minder vaak naar het ziekenhuis, een dokterspraktijk of een andere plaats waar bepaalde medische technologie beschikbaar is.
Dankzij het Internet of Things komt de zorg straks naar de patiënt in plaats van andersom.”
De Philips Lumify is een goed voorbeeld dat laat zien hoe medische diagnose locatie-onafhankelijk wordt. De Lumify is een draagbaar echografiesysteem dat ter plekke zorgt voor hoogwaardige beelden. Zo inspecteren cardiologen in het Haga Ziekenhuis in Nederland bijvoorbeeld met de Lumify snel en eenvoudig het hart op de eerste hulp of intensive care (IC) zonder dat ze eerst een zwaar en groot apparaat uit de echoruimte moeten halen.
Het gebruik van draagbare echografie is niet beperkt tot het ziekenhuis. Mobiele medische teams die met traumahelikopters vliegen kunnen op de plek van het ongeval echobeelden maken voor een eerste diagnose en behandeling. Ze kunnen zelfs live-beelden rechtstreeks naar het ziekenhuis sturen zodat het ziekenhuispersoneel weet wat het kan verwachten als de patiënt wordt binnengebracht. Live-streaming kan ook zorgverleners in achtergestelde regio's van de wereld op afstand ondersteunen en trainen. In Rwanda, bijvoorbeeld, verbindt een mentorprogramma een team van Europese en Amerikaanse deskundigen met lokale zorgverleners om zo de spoedeisende hulp te verbeteren. Ik verwacht meer van dit soort initiatieven in de toekomst, waarbij ‘connected care’ de toegang tot zorg verbetert waar dat het meest nodig is.
Een tweede trend sluit nauw aan bij de eerste, maar gaat nog een stap verder. De combinatie van het Internet of Things met AI maakt het mogelijk dat de zorg niet alleen locatie-onafhankelijk wordt, maar ook meer proactief en preventief. Zorgverleners krijgen de informatie die ze nodig hebben om preventief te handelen waar en wanneer dat nodig is. Patiëntenmonitoring is hier een goed voorbeeld van. Periodieke controles van de vitale functies van een patiënt, zoals de hartslag en de ademhaling, zijn slechts een momentopname. Via een biosensor kunnen zorgverleners nu ook de vitale functies van de patiënt tussen de controles door in de gaten houden. Een slim algoritme informeert zorgverleners vervolgens over de toestand van de patiënt en stuurt een melding als er een interventie nodig is.
Door het Internet of Things te combineren met AI krijgen zorgverleners de informatie die ze nodig hebben om preventief te handelen waar en wanneer dat nodig is.”
Tegenwoordig kan de gezondheid van patiënten zelfs tot 16.000 kilometer verderop gemonitord worden. Zo kunnen Australische artsen in Perth overdag zorg bieden aan patiënten in de Verenigde Staten, wanneer het daar nacht is. De artsen kunnen via een live videoverbinding communiceren met zorgverleners aan het bed en hen adviseren over het beste behandelingsverloop. Dit eICU-model helpt om de zware last van het traditionele nachtdienstwerk te verminderen en kan helpen om een tekort aan intensive care-specialisten op te lossen. Eerder gepubliceerde studies tonen aan dat eICU-programma's de sterfte op de IC met 20% verminderen [1], een zorgbesparing van bijna $1.500 per patiënt opleveren [2], en de verblijfsduur op de IC met 30% verminderen [3]. Het zijn resultaten die wijzen op de kracht van continue en proactieve patiëntmonitoring.
Omdat het Internet of Things continue gezondheidsmonitoring mogelijk maakt, krijgen zorgprofessionals ook betere middelen om de gezondheid van een patiënt buiten het ziekenhuis te volgen, zowel voor als na een medische ingreep. Dit kan helpen om patiënten in goede conditie te krijgen, de duur van het verblijf in het ziekenhuis te verkorten en heropnames te voorkomen. Patiënten kunnen veilig herstellen in het comfort van hun eigen huis, in plaats van in een duur ziekenhuisbed. In lijn met deze ontwikkelingen onderzoeken ziekenhuizen zoals Rijnstate in Nederland nieuwe, virtuele zorgmodellen. Patiënten die bijvoorbeeld een maagverkleining of een darmoperatie ondergaan, moeten na hun operatie nu nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Deze patiënten kunnen mogelijk eerder naar huis als zij voorafgaand aan de operatie coaching krijgen op het gebied van gezondheid, en als er na ontslag uit het ziekenhuis monitoring op afstand plaatsvindt. Deze nieuwe zorgmodellen vereisen uiteraard een nauwe samenwerking binnen een breder netwerk van zorg, zoals thuisverzorgers en huisartsen.
IoT-oplossingen stellen zorgprofessionals in staat om de gezondheid van een patiënt buiten het ziekenhuis in de gaten te houden.”
Henk van Houten
Executive Vice President, Chief Technology Officer, Royal Philips
In de VS vindt een vergelijkbare ontwikkeling plaats. Door veranderende vergoedingsmodellen en de opkomst van “value-based care” kiezen ziekenhuizen een andere aanpak in de zorg voor patiënten met een chronische ziekte zoals bijvoorbeeld COPD. Veel patiënten met COPD worden regelmatig in het ziekenhuis opgenomen. In een pilotprogramma in Alabama nam het aantal COPD-patiënten dat binnen 30 dagen na hun operatie opgenomen moest worden met 80% af. Het programma zette in op continue gezondheidsmonitoring en voorlichting na ontslag in het ziekenhuis. Dit leverde een kostenreductie van ongeveer 1,3 miljoen dollar op.
De opkomst van thuisbewakingsprogramma's wijst op een andere verschuiving die het Internet of Things teweegbrengt. Waar het in het verleden vaak de zorgprofessional was die namens de patiënt informatie verzamelde en controleerde, kan de patiënt tegenwoordig ook zelf een actieve rol spelen bij het verzamelen en delen van informatie over zijn gezondheid en welzijn.
Tegenwoordig kan de patiënt zelf een actieve rol spelen bij het verzamelen en delen van informatie over zijn gezondheid en welzijn.”
Via een op smartphone-gebaseerd platform dat we eerder dit jaar aankondigden, kunnen ouderen een digitaal zorgnetwerk vormen. Zo’n zorgnetwerk is een groep van familie, vrienden en verzorgers die allemaal input geven op - en zicht hebben op - de gezondheidstoestand van de oudere. Omdat het volledige zorgnetwerk toegang heeft tot dezelfde zorginformatie, inclusief meldingen van een persoonlijk meldingssysteem, wordt de coördinatie van de zorg een stuk minder complex. Het waarschuwingssysteem, dat werkt via een knop op een polsbandje of hanger, stelt senioren in staat om gemakkelijk te communiceren met een zorgspecialist. Het systeem zorgt automatisch voor hulp als het opmerkt dat de oudere is gevallen en kan daarnaast ook gebruikt worden om hulp in te schakelen als dat nodig is: 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Door het combineren van informatie uit valdetectiesensoren en andere gegevensbronnen kunnen we zorgprofessionals helpen om tijdig zorg te verlenen en ziekenhuisopnames waar mogelijk te voorkomen. Uiteraard zijn goede gegevensbeveiliging en privacy-bewaking hierbij cruciaal.
Tot nu toe hebben we ons gericht op de manier waarop het Internet of Things patiënten, zorgverleners en zorginstellingen ondersteunt in de zorg voor de patiënt. De impact van het Internet of Things gaat echter verder dan dat. Nu medische systemen steeds meer met elkaar verbonden zijn en op afstand toegankelijk worden, kunnen we technische gegevens van deze systemen analyseren om ervoor te zorgen dat de systemen op de meest effectieve en efficiënte wijze ingezet worden.
Door bijvoorbeeld de technische logbestanden van een CT- of MRI-scanner (met toestemming van de klant) op afstand te controleren en te analyseren, kunnen we een onderhoudsbehoefte vaststellen voordat deze zich voordoet. Door tijdig onderhoud kan de scanner zoveel mogelijk zonder haperingen functioneren en worden downtime en vertragingen, die hinderlijk zijn voor zowel arts als patiënt, zoveel mogelijk beperkt.
Op basis van de grote hoeveelheid gegevens die IoT-systemen genereren, kunnen ziekenhuizen hun werkprocessen optimaliseren. Wat als u elke procedure op het best mogelijke moment kunt plannen om de wachttijden te verkorten? Wat als u alle medische apparatuur in het hele ziekenhuis in real-time eenvoudig kunt traceren? En wat als u langetermijntrends kunt ontdekken zodat u weet waar en wanneer apparatuur het meest nodig is? Antwoorden op deze vragen helpen om de zorg efficiënter te maken en de groeiende vraag naar zorg de komende decennia het hoofd te bieden.
Al deze voorbeelden laten zien hoe ingrijpend de gezondheidszorg verandert als gevolg van de opkomst van het Internet of Things. Door mensen, gegevens en technologie te verbinden, kunnen we de zorg steeds beter rond de patiënt organiseren; een ontwikkeling waar ik hoge verwachtingen van heb voor de komende jaren!
Referenties
In mijn vorige blog schreef ik over hoe verbonden technologieën met ingebouwde sensoren en slimme algoritmes het leven gemakkelijker en veiliger maken.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het