Jan 20, 2022 door Philips
Leestijd: 3 - 5 minuten

Verleden, heden en toekomst van de defibrillator

Infographic met verleden, heden en toekomst van de defibrillator

Ze zijn zo’n vanzelfsprekend onderdeel geworden van ons dagelijks leven, dat je ze (bijna letterlijk) op elke straathoek kunt tegenkomen. De eenvoudig te gebruiken defibrillator van nu lijkt echter in niets meer op het allereerste exemplaar dat bijna 90 jaar geleden werd uitgevonden. En de meest recente innovaties laten daarnaast zien dat de mogelijkheden van de technologie nog lang niet allemaal zijn benut.

 

Daarom: het verleden, heden en de toekomst van de defibrillator.

Een persoon die eerste hulp verleent bij een man die op straat ligt

1932: De uitvinding

De Amerikaanse elektrotechnicus William Kouwenhoven wordt gezien als de uitvinder van de defibrillator. Zijn beroemde publicatie, ‘The Effect of Alternating Electrical Currents on the Heart’, is nog steeds online terug te vinden.

 

1947: Eerste medische toepassing

Het zou nog vijftien jaar duren voordat defibrillatie voor het eerst succesvol zou worden toegepast. Claude Beck zette de techniek in 1947 tijdens een openhartoperatie van een 14-jarige jongen . Het apparaat dat Beck gebruikte, maakte gebruik van twee grote zilveren, lepelvormige delen waarmee de hartchirurg een stroomstoot van 60 Herz kon toedienen.

Deel dit artikel

Laat je gegevens achter en ontvang een gratis poster op je (thuis)werkplek.

Een defibrillator uit 1947

1956: Externe defibrillator

Paul Zoll is in 1956 de eerste die externe defibrillatie toepast op een menselijke patiënt  (sinds 1954 werd het apparaat al op dieren getest); de mobiele externe defibrillator is geboren.

 

1972: Draagbare defibrillator met ingebouwde cardioscoop

Philips zette in 1972 met de BD400 de eerste stappen in de wereld van de defibrillator. ‘Twee zeer belangrijke instrumenten in één, met het formaat van een draagbare typemachine’, zo was te lezen in de advertentie van dit model. De BD400 kon in de auto worden opgeladen en tot wel 40 stroomstoten toedienen op een accu – niet onbelangrijk voor toepassing in een ambulance.

Een defibrillator uit 1972

1996: Introductie voorloper HeartStart

Heartstream ForeRunner ziet in 1996 het levenslicht, zes jaar later door Philips doorontwikkeld tot de welbekende HeartStart HS1 familie van AEDs. Dankzij automatische externe defibrillatoren zijn slachtoffers van een hartstilstand niet meer alleen toegewezen op ambulancepersoneel tijdens een reanimatie.

 

De HeartStart HS1 is op dit moment de enige AED wereldwijd met een over-the-counter-clearance van de FDA, omdat het apparaat zo intuïtief in gebruik is. Dit betekent dat je het apparaat in de VS kunt kopen zonder voorschrijving.

 

2012: Lancering HartslagNu

Om ervoor te zorgen dat een burgerhulpverlener zo snel mogelijk ter plaatse kan zijn bij een hartstilstand, wordt het landelijke oproepsysteem HartslagNu opgericht. Het doel: vergroten van de overlevingskansen van slachtoffers van een hartstilstand.

 

2019-2020: Philips maakt delen data mogelijk met Intrepid en Tempus ALS 

In 2019 introduceert Philips HeartStart Intrepid, een defibrillator die de mogelijkheid biedt om data real-time te delen. Een jaar later volgt de introductie van de modulaire Tempus ALS, die bestaat uit een zeer lichtgewicht en robuuste losse monitor en defibrillator.

 

De data van zowel de monitor als defibrillator kan real-time worden gedeeld met het zorgnetwerk via het cloud-based-platform Corsium. Dat maakt de informatieoverdracht tussen ambulance en ziekenhuis eenvoudiger, efficiënt en real-time wat een geheel nieuw scala aan zorgpaden kan opleveren. 

Een cardioloog of specialist kan immers al op basis van data uit de ambulance meekijken en een diagnose stellen. Hierdoor worden patiënten meteen naar het juiste ziekenhuis en de juiste afdeling gebracht. 

 

2021: In heel Nederland kan binnen zes minuten worden gereanimeerd

Overal in Nederland kan nu binnen zes minuten worden gestart met reanimatie. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld dat deze mijlpaal bereikt, waarmee duizenden levens per jaar kunnen worden gered; mede dankzij 245.000 burgerhulpverleners en 25.000 AED-beheerders.

Defibrillator banner

Ontvang gratis poster met tijdlijn

 

Laat je gegevens achter via het contactformulier en vraag een gratis full color A3 poster aan met de tijdslijn van de ontwikkeling van de defibrillator. Als inspiratie voor je (thuis)werkplek. 

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

Laat je gegevens achter en ontvang de gratis poster.


Vraag een full color A3 poster aan met de tijdslijn van de ontwikkeling van de defibrillator. Als inspiratie voor je (thuis)werkplek. Met uw adresgegevens zorgen wij ervoor dat de poster gratis bezorgd wordt.

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.