Timing is alles; dankzij live-camera op het juiste moment een röntgenfoto maken

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer maakt gebruik van DigitalDiagnost C90 met live-camera

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Voor radiologen en laboranten is het een bekende uitdaging; bij het maken van een röntgenfoto kan er nogal wat misgaan. De positionering van de patiënt moet exact goed zijn, de röntgenbuis en het gebruikte statief dienen na elke opname op de juiste plaats gezet te worden, en het is natuurlijk ook nog eens belangrijk om de opname op exact het juiste moment te maken. 

 

Bij het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer kwam daar nog een extra uitdaging bij. Onlangs werd bij het ziekenhuis het Reinier Haga Orthopedisch Centrum geopend. Eén van de röntgenkamers in het centrum is zo ingedeeld, dat laboranten vanuit de bedieningsruimte geen direct zicht hebben op de patiënt tijdens het maken van een röntgenfoto.

 

DigitalDiagnost C90 bleek een oplossing te bieden voor al deze uitdagingen. Het systeem maakt gebruik van automatische positionering om het systeem in de juiste positie voor elke opname te brengen. En dankzij de live-camera kan de laborant op het scherm meekijken en precies op het goede moment een opname maken.

Gemiddelde leestijd: 
4-6 minuten

Gebruikerservaring

“Onze laboranten hoeven nu niet om het hoekje te kijken, dat maakt hun workflow wel een stuk makkelijker, en zorgt voor minder heen en weer lopen.”, aldus Camiel Klink. Als medisch leider van de afdeling Radiologie was hij nauw betrokken bij de keuze van het nieuwe systeem. Sowieso was de gebruikerservaring een belangrijk selectiecriterium voor het ziekenhuis. Camiel: “Want, laten we eerlijk zijn; slechte röntgenfoto’s worden eigenlijk niet meer gemaakt. Het verschil tussen het ene systeem en het andere zit hem nu vooral in de user experience.”

Slechte röntgenfoto’s worden eigenlijk niet meer gemaakt. Het verschil tussen het ene systeem en het andere zit hem nu vooral in de user experience.

Camiel Klink

Interventieradioloog

Vijf jaar geleden startte Camiel bij de vakgroep Radiologie binnen het ziekenhuis. “Samen met een nieuwe lichting radiologen, ieder met onze eigen specialisatie, hebben we de afgelopen jaren flinke stappen kunnen zetten om de vakgroep uit te breiden en te vernieuwen. Maar er ligt ook nog steeds een stevige ambitie.”

Camiel Klink, Interventieradioloog

De vervanging van apparatuur was een belangrijke stap in de goede richting. “In het begin maakten we deels al gebruik van de huidige Bucky-systemen, maar ook nog van mobiele systemen die met fosforplaten werkten. Deze begonnen slijtage te vertonen. We wisten dat we die moesten gaan vervangen.” Dat proces kwam in een stroomversnelling toen er plannen kwamen voor een nieuw orthopedisch centrum bij het ziekenhuis. “Toen hadden we het ineens over vier kamers waar we een oplossing voor nodig zouden hebben. Je wilt dan wel iets hebben waar je goed mee kunt werken en waarbij laboranten makkelijk onderling kunnen uitwisselen.”

 

Zowel in het ziekenhuis als in het orthopedisch centrum staan nu DigitalDiagnost C90- en MobileDiagnost-systemen. Bij de keuze ging de vakgroep niet over één nacht ijs. Camiel: “Zonder goede apparatuur kunnen wij ons vak niet uitoefenen, dus het is extreem belangrijk dat die goed is. Een groep laboranten heeft uitgebreid onderzoek gedaan, door verschillende aanbieders te bezoeken en systemen met elkaar te vergelijken. Daar is een uitgebreid rapport uitgekomen waar wij samen met het bestuur een strategische keuze op konden baseren.”

Zonder goede apparatuur kunnen wij ons vak niet uitoefenen, dus het is extreem belangrijk dat die goed is. Een groep laboranten heeft uitgebreid onderzoek gedaan, door verschillende aanbieders te bezoeken en systemen met elkaar te vergelijken.

Camiel Klink

Interventieradioloog

LiveCamera

De gebruikservaring gaf dus uiteindelijk de doorslag; niet alleen de live-camera die het mogelijk maakt om op een beeldscherm mee te kijken en op het juiste moment de opname te maken, maar ook de automatische positionering van de C90 is een voordeel. “Laboranten hoeven niet langer krom te staan om alles goed te kunnen zien of bedienen. Het systeem is zo ontworpen dat je meer tijd kunt doorbrengen met de patiënt.”

Het systeem is zo ontworpen dat je meer tijd kunt doorbrengen met de patiënt.

Camiel Klink

Interventieradioloog

Dankzij de in de DigitalDiagnost C90 geïntegreerde LiveCamera is de kamer met de lastig gepositioneerde bedieningsruimte geen issue meer. “Bij het ontwerpplan van het orthopedisch centrum zijn we als vakgroep betrokken geweest; zo konden we aangeven welke modaliteiten we nodig hadden. Alleen op de definitieve opbouw van de ruimtes hadden we geen invloed en dus kwamen we er op uit dat één van de ruimtes qua bedieningsruimte niet optimaal zou zijn. Zonder camera hadden we concessies moeten doen bij de inrichting van de buckykamer, maar door de LiveCamera is dat nu geen enkele belemmering meer.”

DIM approval nummer: 18090-00046859

Neem contact met ons op.

In uitdagende tijden als deze is het belangrijk om de krachten te bundelen en samen initiatieven te ontwikkelen die artsen en verpleegkundig personeel ondersteunen. Philips denkt graag met ziekenhuizen mee om waar mogelijk met slimme oplossingen een bijdrage te leveren. Neem contact met ons op.

 

 

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.