Onder leiding van Sarah Krevans (57) groeide Sutter Health (Sacramento, Californië) uit tot een van de grootste zorgverleners wereldwijd. De organisatie draagt zorg voor meer dan drie miljoen patiënten en bestaat uit een netwerk van 24 ziekenhuizen, verschillende onderzoekscentra en thuiszorginstanties. Met een omzet van 11 miljard dollar (2016) en meer dan 50.000 medewerkers, is Sutter Health een organisatie van ontzagwekkend formaat. Ondanks de omvang is Krevans erin geslaagd de organisatie wendbaar te maken voor innovatie. Waarbij ze de meest nieuwe en experimentele medische kennis uit ’s werelds bekendste kraamkamer voor innovatie haalt: Silicon Valley.
Wat kunnen we leren van deze vooruitstrevende CEO? Mark van Meggelen, Senior Director Connected Care & Health Informatics beschouwt de prestaties van Krevans en vertaalt deze naar de gezondheidszorg in de Benelux.
In Nederland en België werken ziekenhuizen op een veel kleinere schaal dan in Amerika. Daarom moeten zorgverleners en innovators elkaar blijven opzoeken en opener worden. Bij elkaar in de keuken kijken. Alleen op die manier kunnen we stappen maken.”
Mark van Meggelen
Senior Director Connected Care & Health Informatics bij Philips Healthcare
Naast het online inzichtelijk maken van patiëntendossiers, gaat Krevans nog een stap verder in het benutten van patiëntdata. Ze investeerde in een Biobank, waarin bloedmonsters van patiënten (met toestemming) worden verzameld. Deze data wordt vervolgens gekoppeld aan data van de diverse mogelijke behandelingen. Op basis van deze ‘big data’ kan nauwkeurig worden vastgesteld wat de juiste behandeling is voor de patiënt. Met als grote voordeel dat de kans op een ‘first time right’ therapie alleen maar toeneemt naarmate de data in de Biobank groeit. Van Meggelen: “Net als Krevans geloven wij in big data. Steeds meer ziekenhuizen ontwikkelen systemen voor dataverzameling en analyse ten behoeve van een diagnose en behandelplan. Een opkomende bron van informatie is ook het DNA-profiel (genomics). Op basis hiervan kan bijvoorbeeld beoordeeld worden of een patiënt zal reageren op een bepaald geneesmiddel. Deze data helpt artsen in een vroegtijdig stadium te bepalen of een behandeling zinvol of zinloos zal zijn.”
Philips werkt samen met verschillende ziekenhuizen om dergelijke klinische toepassingen en beslissingsondersteunende systemen te kunnen ontwikkelen. “In Nederland en België werken ziekenhuizen op een veel kleinere schaal dan in Amerika”, vervolgt Van Meggelen.
“Daarom moeten zorgverleners en innovators elkaar blijven opzoeken en opener worden. Bij elkaar in de keuken kijken. Alleen op die manier kunnen we een dergelijke stap maken.”
Krevans werkt inmiddels samen met verschillende bedrijven die experimenteren met medische technologie. Sutter Health dient als proeftuin voor deze technologieën. Een voorbeeld hiervan is een lichtgewicht monitor die artsen gemakkelijk bij zich kunnen dragen. Ook is er geëxperimenteerd met een sensor die de patiënt inslikt, waarmee de arts inzicht krijgt in de status van vitale functies in het lichaam. Een ander succes behaalde Sutter Health met het gebruik van Google Glass®. Door het gebruik van de intelligente brillen, hoefden artsen tijdens contactmomenten met de patiënt minder gebruik te maken van de computer. Dat had zowel een positief effect op de efficiëntie waarmee een consult werd uitgevoerd, als de mate waarin een patiënt zich persoonlijk benaderd voelt. Die persoonlijke benadering is voor Krevans erg belangrijk. Ze zegt hierover in hetzelfde interview: “Bij het invoeren van het online medische dossier maakten veel patiënten zich zorgen dat het persoonlijke contact met de arts eronder zou komen te lijden. Door technologie als Google Glass in te zetten, proberen we die persoonlijke aandacht en betrokkenheid van de arts bij zijn patiënt te behouden.”
Ook Van Meggelen gelooft in de ondersteunende waarde van Google Glass of een soortgelijke innovatie. “Ik zie dergelijke technologie met name als verschaffer van real-time informatie voor de behandelaar. Denk hierbij aan bloedwaardes of de locatie van een specifiek deel van het hart. Voor het consult van de toekomst waarbij diagnose en behandelrichting samengaan, verwacht ik veranderingen in communicatie tussen arts en patiënt. Er zijn nog weinig Skype-consulten; patiënten moeten fysiek verschijnen. Maar dat gaat veranderen, zeker als we de ziekten in Nederland gaan centraliseren en in grote volumes gaan behandelen, zodat je de kwaliteit kunt borgen. Het virtuele consult heeft de toekomst. De technologie is er al, maar het is lastig voor ziekenhuizen en huisartsen om dat geïmplementeerd te krijgen. Dat komt deels door een verouderde IT-structuur, en beperkt budget. Ook krijgen sommige ziekenhuizen alleen betaald voor fysiek contact. Privacy speelt ook nog een rol, waardoor we het soms bij het oude laten. Maar dat het consult zoals we het nu kennen gaat veranderen, dat staat vast”, besluit Van Meggelen.
Ondertussen blijft Sarah Krevans bouwen aan de toekomst van Sutter Health over de volle breedte van de dienstverlening. Haar advies aan haar peers over de hele wereld is even helder als inspirerend: ‘Zoek verbinding met de innovatie om je heen’.
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.