Zoektermen
In het voormalige Oost-Europa zijn de meeste ziekenhuizen in handen van de overheid. Tussen de 1 en 20% wordt commercieel gerund. Een overheidsziekenhuis heeft een contract met de nationale verzekeringsmaatschappij en bij een privéziekenhuis betaalt de patiënt zelf. Penta Hospitals wil deze harde scheidslijn doorbreken. Attila Végh: “Onze strategie is dat wij als private partij proberen contracten te sluiten met de nationale verzekeringsmaatschappij, zodat patiënten voor publiek gefinancierde zorg bij onze ziekenhuizen terecht kunnen. Daarvoor moeten we bewijzen dat we met hulp van privé investeerders de zorg beter kunnen organiseren in termen van kwaliteit en patiëntbeleving. Dat we betere klinische resultaten behalen, dat onze interventies veiliger en efficiënter zijn en dat we minder middelen nodig hebben. En dat het dus mogelijk is om winst te maken terwijl de patiënt beter af is. Maar ook het personeel heeft voordelen, zoals meer opleidings- en doorgroeimogelijkheden. En uiteindelijk is ook de verzekeringsmaatschappij beter af, als de zorg effectiever en beter wordt.”
Attila Végh vindt niet dat alle ziekenhuizen in private handen moeten komen. “Het is een gezonde mix als je beide hebt. Daar waar er concurrentie mogelijk is op het gebied van zorgaanbod, is het goed om een privéziekenhuis te laten concurreren met een overheidsziekenhuis en de patiënt zelf te laten kiezen. Maar bij bepaalde vormen van zorg, bijvoorbeeld zeer gespecialiseerde zorg waar slechts enkele klinieken hoogwaardige kennis van hebben en waar dus beperkte competitie is, is het goed om deze onder leiding van de overheid te laten.”
De financiële druk op de gezondheidszorg is wereldwijd ongekend hoog. Er moet steeds meer zorg geboden worden voor minder geld. Zelfstandige ziekenhuizen kunnen het hoofd nauwelijks boven water houden en er is niet genoeg geld om elk ziekenhuis te financieren. Consolidatie en het verminderen van het aantal spelers in de markt, is volgens Attila Végh de sleutel.
Er zijn grote schaalvoordelen te behalen door een multinationaal netwerk van ziekenhuizen en poliklinieken te creëren. Door consolidatie kun je dingen doen die een zelfstandig ziekenhuis niet kan. Op de eerste plaats op het gebied van procurement”, vervolgt Végh. “Wij kopen voor alle ziekenhuizen tegelijk in en onze prijzen zijn daardoor soms de helft van wat andere ziekenhuizen betalen. Het gaat niet alleen om volume, maar ook over het type producten, van beeldvormende apparatuur tot chirurgische handschoenen. We zoeken met onze klinische professionals naar de beste standaard. Zodra we daarover overeenstemming hebben bereikt, onderhandelen we over de prijs en schaffen we de producten voor alle landen tegelijk aan.”
“Op de tweede plaats zien we de schaalvoordelen terug in IT-toepassingen. Een nieuwe IT-infrastructuur aanleggen met digitale platforms, resourcemanagementsystemen, patiëntinformatiesystemen maar ook patiënt portals, communicatieplatforms, flexwerktools … dit zijn kostbare zaken om te ontwikkelen. Het is veel gemakkelijker om de kosten te spreiden als je veel units hebt.”
Er zijn nog meer voordelen. Végh: “We zijn een grote werkgever en hebben een professional team ingesteld dat recruitment, opleiding en ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden voor ons personeel centraal regelt. Klinische protocollen en kwaliteitseisen willen we standaardiseren. Ook onze innovatiecapaciteit is groter. Door consolidatie houden we meer middelen over om te investeren in innovatie en wordt research en development effectiever.”
Door consolidatie kunnen we investeren in innovatie en R&D.”
Attila Végh
CEO van Penta Hospitals International in Midden- en Oost-Europa
De trends in de gezondheidszorg die wij in West-Europa zien, doen zich op dezelfde wijze in Midden- en Oost-Europa voor. Végh: “Er is ook hier een groeiende vraag naar zorg vanwege de demografische ontwikkelingen. Mensen leven nu eenmaal langer en het aantal chronische ziekten neemt toe. Maar mensen zijn ook meer met hun gezondheid bezig en worden daarbij geholpen door technologie, zoals gezondheidsapps. Het ouderwetse ziekenhuisconcept zal verdwijnen omdat dezelfde technologie zorg op afstand mogelijk maakt: via smartphones en apps is actieve interactieve communicatie mogelijk tussen patiënten en zorgverleners. Penta investeert dan ook volop in digitalisering: artificial intelligence, Big Data en connectiviteit.”
Ook het tekort aan verpleegkundigen en artsen is een vergelijkbare trend. De oorzaak hiervan is echter anders: toen een aantal Midden- en Oost-Europese landen zich aansloten bij EU, vertrokken zorgprofessionals naar West-Europa, op zoek naar een hogere levensstandaard. Bovendien is een derde van de achtergebleven dokters 55 jaar of ouder. Végh: “Het is een zorg, maar de technologische ontwikkelingen die ik hiervoor noemde en robotchirurgie gaan ook steeds meer handelingen van artsen overnemen. Bovendien maakt het Midden- en Oost-Europa een inhaalslag; de loonkloof wordt steeds kleiner. In de afgelopen jaren stegen de salarissen hier met 5-7%. Dat is sneller dan de economie, want die groeide met 3-5%. Nu ontstaat het ‘mama I’m coming home’-syndroom: collega’s die omwille van financiële redenen zijn vertrokken, overwegen om terug te komen. Een treffend voorbeeld hiervan is Roemenië: in de laatste vijftien jaar ging bijna 50% van de artsen op zoek naar een baan in het buitenland. Op 1 maart 2018 heeft de Roemeense regering besloten om de salarissen te verhogen met 100%. Daarmee zijn deze nu op basis van koopkracht vergelijkbaar met de salarissen van Duitse artsen in sommige specialisaties. Met als gevolg dat er meer artsen willen terugkeren.”
Recentelijk sprak Attila Végh op een conferentie in Londen over zorgleiderschap binnen een internationaal netwerk. Zijn belangrijkste adviezen:
Attila Végh (1976) groeide op in Budapest. Naast een studie Geneeskunde volgde hij ook een studie Economie volgde omdat hij gelooft dat de organisatie van zorg de kwaliteit van zorg beïnvloedt.
Hij deed van 2001 tot 2004 moleculair kankeronderzoek in Parijs en behaalde in 2004 ook zijn master’s degree in Health Care Administration Management.
Kort daarna rekruteerde McKinsey hem als strategy consultant. Na vijf jaar accepteerde hij de functie van managing director bij de North East Londen NHS Foundation Trust. Achtereenvolgens werd hij CEO van Cambridgeshire/Peterborough en Manchester.
Na negen jaar NHS ging hij terug naar zijn ‘homeland’. Hij woont weer in Budapest en reist daarvanuit naar Bratislava, het hoofdkwartier van PHI.
The World’s Best Hospital Chiefs: Christophe Mouton
Innovatieve gezondheidszorg met een ziel
The World’s Best Hospital Chiefs: Ernst Kuipers
De principes en de daadkracht van een CEO van eigen bodem
The World’s Best Hospital Chiefs: Sarah Krevans
Wat onze gezondheidszorg kan leren van medische innovaties in Silicon Valley