“Technologie omarmen is nu onderdeel van goed werkgeverschap”

Technologie heeft veel impact op de manier waarop jonge medische professionals hun werk ervaren. We praten hierover met twee voormalige artsen.

Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal relevante artikelen over innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor. 

Binnen ziekenhuizen is geen afdeling meer te vinden waarin technologie géén belangrijke rol speelt. De ontwikkelingen op technologisch gebied gaan hard. In de praktijk blijkt echter dat het ene ziekenhuis verder is in het omarmen van technologie dan het andere. Het Future Health Index-onderzoek van Philips laat onder meer zien dat technologie impact heeft op de manier waarop jonge medische professionals hun werk ervaren.
 

Technologie is inmiddels niet alleen meer een manier om je werk beter te doen of om de zorg voor patiënten te verbeteren; het heeft ook invloed op het werkplezier van jongere zorgprofessionals.
 

Zo geeft 83 procent van alle medische professionals aan dat de implementatie van nieuwe technologie belangrijk is voor hun werk. Voor een nog iets grotere groep (84 procent) zorgen verbeteringen in medische technologie voor meer enthousiasme in hun werk, zo blijkt uit de Future Health Index.

Clock

Gemiddelde leestijd: 
4-6 min

philips_graphics_platform_medisch_perspectief_rgb_01_thumb

Kansen en uitdagingen

Hetzelfde onderzoek laat ook zien dat technologie niet alleen kansen biedt, maar ook zo zijn uitdagingen heeft; zo vinden veel medici dat ze niet genoeg uit data kunnen halen om de zorg voor patiënten te verbeteren. Ook vindt bijna de helft van de ondervraagden dat hun opleiding hen niet voldoende heeft voorbereid op administratieve taken.
 

We praten hierover met twee voormalige artsen. Bas Koster, Medical Director bij Philips, was voorheen werkzaam als arts-onderzoeker in de oncologie; Clinical Consultant HTS (Healthcare Transformation Services) Roderick van Leerdam heeft een achtergrond als traumachirurg.

bas_en_roderick

Bas Koster en Roderick van Leerdam

“Die worsteling met administratieve taken is zeker herkenbaar”, bevestigt Roderick. “Voor artsen voelen administratieve handelingen als iets wat ze er ongevraagd bij krijgen. Je hebt eerst jarenlang gestudeerd om te mogen zorgen voor patiënten, en als je eenmaal je vak mag uitoefenen, kom je erachter dat je een belangrijk deel van de dag bezig bent met administratie en procesbegeleiding.”

In de loop der jaren zijn er in een ziekenhuis verschillende systemen in gebruik genomen die allerlei losse processen en afdelingen ondersteunen. Maar als je echt efficiënter wil gaan werken met behulp van technologie, dan moeten die systemen ook samenwerken – ofwel interoperabel zijn.”

Bas Koster

Medical Director

Interoperabiliteit
“Waar het al vaak mis gaat, is dat systemen lang niet altijd met elkaar communiceren”, vult Bas aan. “In de loop der jaren zijn er in een ziekenhuis verschillende systemen in gebruik genomen die allerlei losse processen en afdelingen ondersteunen. Maar als je echt efficiënter wil gaan werken met behulp van technologie, dan moeten die systemen ook samenwerken – ofwel interoperabel zijn.”

“Nu komt het nog te vaak voor dat er binnen hetzelfde ziekenhuis verschillende systemen zijn waar informatie over patiënten in te vinden is - en dat zorgverleners deze informatie handmatig moeten overnemen. De informatie-uitwisseling tussen verschillende instellingen is vaak nog een grotere uitdaging en leunt anno 2021 nog altijd voor een deel op technologieën als CD-ROM en fax.”

Overigens is het niet overal in het ziekenhuis zo: technologische innovaties vinden sneller hun weg naar de praktijk als ze de behandeling van patiënten ten goede komen, aldus Roderick: “Op chirurgisch gebied zie je dat er in korte tijd veel is veranderd. Kijk maar eens naar ontwikkelingen op het gebied van minimaal invasieve chirurgie. Maar als je als jonge arts met vrienden praat die in het bedrijfsleven werken en hoort hoe hard het bijvoorbeeld in andere sectoren gaat op het gebied van IT en technologie, dan kan merk je wel een groot verschil met de zorgsector.”

philips_graphics_platform_medisch_perspectief

Hoe kan het dat veel jonge medische professionals niet weten hoe ze data moeten inzetten om de zorg voor patiënten te verbeteren? Bas: “Dat komt waarschijnlijk deels door onervarenheid met data, maar ook doordat patiëntgegevens nog te veel verspreid zitten over systemen. Hierdoor is de data vaak incompleet en niet gestructureerd genoeg om een integraal beeld van een patiënt te schetsen.”

Digitalisering over de volle breedte
Ze zien dat er wel iets verandert, de afgelopen jaren. Roderick: “Van oudsher lag primair de focus van ziekenhuizen op innovaties die direct bijdragen aan betere zorg, maar dat verschuift wel langzaam maar zeker. Er wordt nu meer prioriteit gegeven aan digitalisering over de volle breedte, dus ook bijvoorbeeld de administratieve processen.”

De uitkomsten van de Future Health Index bevestigen dat: zorgprofessionals jonger dan 40 jaar verwachten dat technologie een positieve impact gaat hebben op werkdruk, stressreductie, gepersonaliseerde zorg en preventie.

philips_graphics_platform_medisch_perspectief_rgb

“Het zou best kunnen dat zorgverleners actiever vragen om systemen die het werk prettiger maken, die de administratieve last juist verminderen in plaats van vergroten”, vult Bas aan. “Ziekenhuizen zien ook steeds meer in dat technologie een belangrijk aspect is van goed werkgeverschap.”

Lees meer over de Future Health Index op de rapportpagina, of download het volledige rapport (2020) hier.


Ontdek het zelf
Philips ondersteunt ziekenhuizen met een visie op de zorgtransformatie. Lees meer over een innovatief partnerschap met Philips.

Young HCP FHI 2020

Vond u dit interessant?

Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal relevante artikelen over innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.