Spoedeisende hulp Adrz vangt piekdruktes op door slimmer samenwerken |
Op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van het Adrz komen patiënten met een acuut medisch probleem dat de huisarts niet kan behandelen. Door de unieke, centrale ligging in Zeeland, heeft de afdeling een belangrijke positie als het gaat om toegankelijkheid van acute zorg. Het beleid van het Adrz is daarom dat de SEH nooit mag sluiten. De afdeling heeft wel een uitdaging; een tekort aan ervaren, gespecialiseerd personeel. Om toch continu zorg te kunnen bieden, is het dus belangrijk om slim en efficiënt te werken. Consultants van Philips Healthcare Transformation Services hielpen met de optimalisatie van de SEH, om met name tijdens piekdrukte de patiëntenstroom goed op te vangen.
De instroom van patiënten piekt ongeveer twee keer per dag. Op dit soort drukke momenten is het niet altijd mogelijk om voldoende gekwalificeerd personeel in te roosteren. De tendens op de afdeling was om bij een voller wordende wachtkamer harder te werken.
Gemiddelde leestijd:
3-5 min
"Met name onze triagist was vaak overbelast", aldus Alberdien van Kooten, gespecialiseerd verpleegkundige SEH-ICU bij Adrz. "Diegene moest namelijk zowel de wachtkamer beheren als de ambulancetelefoon coördineren. Als dan de wachtkamer vol zit en je krijgt veel aanmeldingen via de ambulancedienst, dan gaat het opstropen. Je zag dan dat sommige patiënten echt te lang in de wachtkamer moesten zitten." Consultants van Philips werkten aan deze uitdaging, samen met een stuurgroep van artsen, verpleegkundigen, teamleiders en doktersassistenten. Bij een analyse aan de start van het project bleek dat het grootste verbeterpotentieel zat in twee oplossingen: het hervormen van de manier waarop het werk op de SEH wordt gecoördineerd en het aanscherpen en vernieuwen van werkafspraken.
Foto: Mary Remijnse
Vervolgens zijn alle verpleegkundigen getraind om invulling te kunnen geven aan de nieuwe functieprofielen. De training had tot doel verpleegkundigen in staat te stellen hun rol meer uniform uit te voeren. Daarnaast leerde het team over communicatiestrategieën, om zo hun collega’s effectiever aan te kunnen sturen. De andere manier van werken zorgde voor een toename van 22% in direct bedding; patiënten die direct vanuit de wachtkamer naar een behandelkamer konden, zonder tussenkomst van een triagemoment in een aparte triageruimte. De tijd die patiënten gemiddeld in de wachtkamer doorbrachten nam met 21% af (van gemiddeld 18,5 minuut naar 14,5 minuut). Ook versnelde de doorlooptijd nog verder met 5 minuten per patiënt.1
De stuurgroep en de Philips-consultants ontwierpen samen een nieuwe manier van werken om de SEH anders te coördineren. "De triagist heeft nu geen patiëntencontact meer, maar alleen nog maar een coördinerende rol. Ook zetten we alleen nog maar triage in als direct bedding niet meer mogelijk is. Patiënten die niet meteen een bed krijgen, worden nu wel gecontacteerd door een arts of verpleegkundige. Dus zelfs als ze nog even moeten wachten en niet meteen geholpen kunnen worden, is er wel even een luisterend oor. Dat scheelt enorm in de beleving van de patiënt."
Uit een analyse met medewerkers van de SEH bleek ook dat veel werkafspraken niet bij alle medewerkers op dezelfde manier bekend zijn of vastgelegd zijn. De stuurgroep heeft samen met de consultants van Philips en een afvaardiging van artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten nieuwe werkafspraken gemaakt. Onder andere over noodgevallen aan de balie, het aanvragen van onderzoeken en kleine chirurgische ingrepen.
"Werkafspraken zijn nu wel duidelijker geworden", aldus Alberdien. "Zo hebben we de afspraak dat patiënten die vanuit de SEH worden doorverwezen binnen twintig minuten worden opgehaald en dat resultaten uit het lab binnen een uur binnen zijn." Niet alle werkafspraken konden in één sessie worden behandeld. Om die reden hebben de consultants van Philips een Werkafspraken Toolkit ontwikkeld. Hiermee organiseren de teamleiders in de toekomst zelfstandig hun eigen werkafsprakensessies.
De samenwerking met consultants van Philips is positief ervaren: "We zagen in dat de werkdruk te hoog was en dat patiënten soms te lang moesten wachten. Het is goed om in zo'n geval met hulp van buitenaf eens goed te gaan kijken naar hoe je de dingen doet, daar krijg je nieuwe inzichten door. Je kunt samen gaan kijken; hoe pakken we dit soort dingen met z'n allen aan? En als het ergens opstroopt, dan ligt dat niet per sé aan die collega; je kunt met het hele team de verantwoordelijkheid nemen om dingen anders te organiseren. Het is voor iedereen vervelend als de wachtkamer vol zit met ontevreden patiënten en als de ambulancedienst met vier ambulances staat te wachten."
Als het ergens opstroopt, dan ligt dat niet per sé aan die collega; je kunt met het hele team de verantwoordelijkheid nemen om dingen anders te organiseren."
Alberdien van Kooten
Gespecialiseerd verpleegkundige SEH-ICU
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het