Medisch Perspectief

Spectrale technologie haalt méér uit hetzelfde beeld

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

Technologie helpt de kwaliteit van onze gezondheidszorg te verbeteren. Medische beeldvorming is bijvoorbeeld één van de domeinen waar de laatste jaren bijzondere vooruitgang is geboekt: Betere beelden, digitaal opgeslagen en met lagere stralingsdoses. En nieuwe spectrale technologie betekent een revolutie bij de CT-scanners. 

CT-scans worden veel gebruikt in ziekenhuizen om na te gaan welke afwijkingen of aandoeningen er zijn aan de inwendige organen. Een klassieke CT-scan kan aantonen waar de afwijking in het lichaam zit, maar laat weinig verschil tussen weefseltypes zien. Professor Emmanuel Coche (UCL Saint-Luc Brussel): “Eigenlijk krijgen we dankzij de spectrale technologie een extra laag van informatie, die toelaat om ook verschillen in weefselstructuur te zien, wanneer de röntgenstralen door het lichaam gaan. Het laat ons toe om veel preciezere diagnoses te stellen dan vroeger, en er openen zich veel nieuwe mogelijkheden.”

Het academisch ziekenhuis UCL Saint-Luc is het eerste ziekenhuis in België dat zo’n spectrale CT-scanner in gebruik heeft. “Wij gebruiken het toestel op de spoedafdeling, waar scans zeer snel duidelijkheid moeten brengen over wat er aan de hand is met de patiënt. Per dag gaan ongeveer 40 patiënten onder de scanner. Het grote voordeel is ook dat we vooraf niets aan de instellingen hoeven te wijzigen om de bijkomende spectrale informatie te krijgen. We kunnen steeds achteraf de beelden bewerken om die extra informatie op te roepen”, vertelt professor Coche. 

Professor Emmanuel Coche

Professor Emmanuel Coche van het UCL Saint-Luc Brussel.

"De spectrale technologie geeft ons meer duidelijkheid en meer zekerheid van bij het eerste onderzoek."

Professor Emmanuel Coche

UCL Saint-Luc Brussel

Spectrale beelden leveren dus een pak nieuwe gegevens op. Voor radiologen en artsen betekent dat een grote bron aan informatie. Ook voor de patiënt heeft dat voordelen. Emmanuel Coche: “Dat laat ons toe om minder scans te nemen. Een patiënt hoeft geen twee keer onder de scanner om zekerheid te krijgen over een bepaald fenomeen. Met één druk op de knop kunnen we immers overschakelen op het spectrale beeld en er extra lagen van informatie uithalen.”

Extra bevindingen, meer zekerheid

“We mogen ook niet vergeten dat de CT-scanner vaak als eerste onderzoek wordt gebruikt, om de toestand van de patiënt te beoordelen en een triage te doen tussen verschillende patiënten die dringende hulp nodig hebben”, legt de prof uit. “De spectrale technologie geeft ons meer duidelijkheid en meer zekerheid vanaf het eerste onderzoek, om vervolgens de juiste keuzes te maken. We krijgen dus een efficiëntere gezondheidszorg.”
 

Een belangrijk gegeven voor de patiënt is tevens dat de spectrale beelden gemaakt worden met dezelfde stralingsdosis als een klassieke CT-scan. Emmanuel Coche: “We blijven voorzichtig omspringen met röntgenstralen, vanuit een bezorgdheid voor de gevolgen op lange termijn. Het is onze bewuste keuze om steeds met de kleinst mogelijke dosis te werken. En daarom is het mooi meegenomen dat we voor de spectrale technologie geen hogere stralingsdosis nodig hebben.”

IQon Spectral CT

Philips IQon Spectral CT, 's werelds eerste detector-based CT, die verschillende niveaus van retrospectieve data in een enkelvoudige, laag gedoseerde scan toont.

Winst voor patiënt en gezondheidszorg

Het UCL Saint-Luc werkt sinds het voorjaar van 2016 met de nieuwe scanner. Maar de eerste ervaringen bevestigen hoe veelbelovend de nieuwe mogelijkheden zijn. “Wanneer we voldoende ervaring zullen hebben opgebouwd en dankzij de uitwisseling met collega’s wereldwijd die ook met de spectrale technologie werken, hopen we dat we hier ook levens mee zullen kunnen redden”, vertelt professor Coche. “Ik denk aan een lek in de grote bloedvaten. Bij één van onze patiënten hebben we bijvoorbeeld een bloedende slagader in de buik veel gemakkelijker ontdekt met spectrale beelden dan met klassieke scans. Daardoor konden we veel sneller beginnen te opereren.”    

Ook vanuit Nederland komen positieve eerste ervaringen. Professor Tim Leiner van het UMC Utrecht, die gespecialiseerd is in cardiovasculaire beeldvorming: “Soms zien we veel kalk in de kransslagaders. Als we dan gebruik maken van de spectrale informatie van de scanner is de ernst beter in te schatten. Daardoor zijn we veel zekerder of een patiënt naar het cathlab moet voor een operatie of niet. En ik denk ook aan vernauwingen van de kransslagader. In zulke gevallen, kunnen we via de nieuwe beelden kijken hoe de hartspier doorbloed wordt. Dat is belangrijke informatie voor de cardiologen om te besluiten of een patiënt al dan niet een stent moet krijgen.” 

Professor Leiner gelooft dat spectrale technologie ook zal bijdragen aan een betere behandeling van kanker.

Tot slot gelooft professor Leiner ook dat spectrale technologie zal bijdragen aan een betere behandeling van kanker. “Chemotherapeutica zijn zeer dure middelen waarbij het vaak lang wachten is om na te gaan of ze al dan niet resultaat geven. Als we nu op een eenvoudige manier zouden kunnen testen hoe iemand erop reageert, zonder dat er verandering is in de grootte van de afwijking of de lymfeklieren, dan is dat enorm waardevol want we kunnen veel sneller een behandeling bijsturen of stopzetten. Verder onderzoeken moet aantonen of de spectrale technologie hier ook een doorbraak kan betekenen”, besluit Tim Leiner. 

Lees meer over Philips IQon Spectral CT, 's werelds eerste detector-based CT, die verschillende niveaus van retrospectieve data in een enkelvoudige, laag gedoseerde scan toont.

Professor Tim Leiner

Professor Tim Leiner van het UMC Utrecht.

IQon levert unieke informatie voor medisch dossier van T. Rex Trix

Onlangs presenteerde Philips de resultaten van de CT-scan van de staartwervels van de 66 miljoen jaren oude T. rex Trix. Philips bood museum Naturalis aan om één van 's werelds meest complete en best gepreserveerde T. rexen te scannen met behulp van de laatste innovatie op beeldvormingsgebied. Het doel van het onderzoek was vast te stellen hoe de IQon scanner de staartwervels van het T. rex-fossiel in beeld brengt in vergelijking met conventionele CT-technologie.

 

Lees het artikel over de bijzondere samenwerking tussen Philips en Naturalis.

IQon T. rex 'Trix'

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.