Sinds eind december 2018 maakt Ikazia Ziekenhuis Rotterdam, als eerste ziekenhuis van Nederland, gebruik van de Compressed SENSE-technologie op een bestaande MRI-scanner. Dit is een versnellingstechnologie voor tal van MRI-sequenties en combineert ‘compressed sensing’ en ‘sensitivity encoding’. De techniek werkt in vrijwel alle zones van het lichaam en met verschillende scantechnieken en contrasttypes. Bij de afdeling Radiologie zijn ze zeer enthousiast: “We zien significant kortere onderzoekstijden zonder verlies van beeldkwaliteit.”
Aan tafel zitten Wim Boon, al ruim 19 jaar MRI-laborant bij Ikazia, en Mark Stoutjesdijk, twaalf jaar in het Ikazia werkzaam als radioloog. Ook het hoofd van de afdeling Radiologie, Marieke van Noort, is aangeschoven. Zij werkt al 32 jaar in het radiologievak. Mark Stoutjesdijk legt de situatie uit: “Ons ziekenhuis heeft een enorme uitdaging op vlak van capaciteit. Wij hebben één MRI-scanner staan, waardoor onze wachttijden maar bleven oplopen en we behoorlijk onrustig werden. We dachten over een tweede MRI-scanner maar de aanschaf daarvan is ook zeker een traject van een jaar.” Wim Boon vult aan: “Toen vertelde de applicatiespecialist van Philips dat er nieuwe software op de markt was gekomen die zij ook op een oude MRI-scanner konden installeren. Met die software zou je veel sneller kunnen scannen zonder kwaliteitsverlies van de beelden.” “We zijn daar direct op ingegaan.” Pikt Marieke van Noort in: “Philips toonde ons tijdens een demo waar wij - op basis van onze protocollen - tijdswinst zouden kunnen halen. Dat was zeer overtuigend. Meteen daarna heb ik een werkgroep ingesteld en daar ook radiologen bij betrokken en we hebben het van tevoren een aantal keer heel goed met elkaar gehad over welke stappen we zouden zetten.”
Mark Stoutjesdijk vertelt dat ze als team echt hebben gekozen voor tijdwinst. “Je kunt in het systeem aan een heleboel knoppen draaien, bijvoorbeeld ook beeldkwaliteit verhogen, maar die was al uitstekend. Wij gingen echt voor de verhoging van de productiecapaciteit en hebben ons specifieke doelen gesteld.” Wim Boon: “Daarbij hebben we ook gekeken naar waar we het snelst de winst konden halen, het laaghangende fruit. Voor ons waren dat de knieonderzoeken, die hadden we al geclusterd in de avonden en op zaterdag.” Mark Stoutjesdijk: “Ik heb, samen met mijn collega- radiologen, vooral gekeken naar de kwaliteit van de beelden in relatie tot een versnelling. Het is belangrijk dat je als radiologen met elkaar tot een consensus komt welke beeldkwaliteit acceptabel is.”
Het is een must-have voor elk ziekenhuis.”
Wim Boon
MRI-laborant, Ikazia
Op de vraag of na een half jaar de wachtlijsten zijn weggewerkt, moeten de tafelgenoten een beetje grinniken. Mark Stoutjesdijk: “Nou, we hebben de doelstellingen ruimschoots gehaald, boven verwachting zelfs. De knieonderzoeken duren niet meer 30 minuten maar 15 minuten en andere onderzoeken kosten nu ook minder tijd. Op sommige zaterdagen scannen we wel 26 tot 30 patiënten. Maar blijkbaar creëert capaciteit ook nieuwe vraag. Onze wachttijden zijn nog hetzelfde, maar we scannen veel meer patiënten.”
Het doel was weliswaar tijdwinst, maar voor de patiënten was de kortere onderzoeksduur een plezierige bijvangst. Wim Boon: “Vooral voor patiënten die angstig of claustrofobisch zijn, is een kortere onderzoeksduur veel comfortabeler. Patiënten die het verschil hebben ervaren tussen de ‘oude’ onderzoeken en die met de Compressed SENSE, geven aan het veel prettiger te vinden.”
Overigens heeft het installeren van de software op de MRI-scanner ook grote veranderingen teweeg gebracht in andere dimensies. Marieke van Noort: “Ineens gaan wisseltijden een rol spelen. Vroeger duurde het onderzoek zo lang dat het op- en afgaan van het bed niet zoveel uitmaakte. Nu is het noodzakelijk dat dat ook snel gebeurt. De hele workflow is veranderd. We hebben daarop ook de folders en de brochures aangepast.” Mark Stoutjesdijk: “Van tevoren hebben we kritisch naar onze protocollen gekeken. Wat hebben we echt nodig en wat kunnen we misschien weglaten? Op dat punt hebben we ook tijdwinst gehaald. En het is belangrijk om de clinici uit de organisatie bij zo’n traject te betrekken. Zij moeten immers weten dat de onderzoekstijden zijn veranderd en dat zij soms een ander soort onderzoek moeten aanvragen.” Wim Boon: “Het is belangrijk om je te realiseren dat deze toepassing veel impact heeft op de patiëntenstroom. Als ziekenhuizen dit kopen, moeten ze wel zorgen dat dit wordt meegenomen. Mijn baan is echt veranderd.”
Ondanks de hoge druk op de afdeling om toegangstijden te beperken, en daarmee de noodzaak tot productie, blijft het patiëntenbelang bij Ikazia voorop staan. Wim Boon: “Dat vind ik ook het mooie aan dit beroep. Het is technisch, maar het succes van het onderzoek hangt in grote mate af van hoe je een patiënt erdoorheen begeleidt. Zij vinden het vaak spannend.” Marieke van Noort: “Patiënten mogen niet merken dat wij het druk hebben. Als iemand niet durft, dan nemen we er toch de tijd voor om iemand zover te krijgen.” Wim Boon: “Dat de onderzoekstijd nu aanzienlijk korter is, helpt daar ook bij.” Mark Stoutjesdijk: “Ik vind dat wij in dit ziekenhuis heel goed kijken naar hoe we goede zorg toch op een efficiënte manier kunnen leveren.”
Op de vraag of het drietal de software kan aanraden antwoorden ze unaniem met ‘ja’. Marieke van Noort: “Ik heb al een vraag gehad van een ander ziekenhuis. Ik kon alleen maar bevestigen dat alles is bereikt wat is beloofd.” Wim Boon: “Het is een must-have voor elk ziekenhuis.” Mark Stoutjesdijk is het hiermee eens. “De kwaliteit van de beelden is uitstekend. En het zijn dure minuten in de MRI-kamer. Dus hoe minder minuten, hoe beter.”
Meer weten over hoe Compressed SENSE beeldkwaliteit en productiviteit verbetert?
Vertel ons iets over uzelf en download uw exemplaar van de whitepaper “Philips Compressed SENSE”.
You are about to visit a Philips global content page
Continue