Medisch Perspectief

Slimme algoritmes hebben de toekomst

Future Health Chat door Henk van Houten

Adaptive Intelligence zorgt voor baanbrekende verbeteringen in de zorg. Henk van Houten, Executive Vice President en Chief Technology Officer van Philips, legt uit op welke terreinen we nu al de vruchten kunnen plukken.  

Adaptive Intelligence (AI) is een term die vooral de laatste jaren opduikt in allerlei sectoren. Toch is het begrip niet nieuw. De basis werd dertig tot veertig jaar geleden al gelegd. Ook maken we al volop gebruik van slimme algoritmes in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan beeldbewerking op de computer of smartphone. Door de toename in connectivity – steeds meer apparaten zijn met elkaar verbonden – en de berg data die daardoor gegenereerd wordt, is de vraag naar slimme algoritmes die data kunnen filteren en interpreteren, toegenomen. En dankzij de krachtige computers van nu zijn ze vrijwel overal toepasbaar. 

Future Health Index

Monitoring in het ziekenhuis maar ook thuis

Ook in de zorg zien we toepassingen met AI, bijvoorbeeld op het gebied van monitoring. Slimme algoritmes analyseren de gegevens van patiënten op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen en helpen zorgverleners bij het maken van de juiste beslissingen. Het gaat daarbij om meer dan alleen de gemeten waardes doorgeven: gegevens worden ook geïnterpreteerd om aan te geven wat er mogelijk aan de hand is met de patiënt. Met behulp van deze ‘insights’ kunnen zorgverleners direct tot actie overgaan. De resultaten zijn veelbelovend: er worden 75% minder medische fouten gemaakt, de cognitieve belasting daalt met 45% en er is 36% minder tijd nodig om gestructureerde taken uit te voeren.

 

Deze slimme monitoring zou ook kunnen worden uitgebreid naar de zaal. Zo is bekend dat verslechtering van bepaalde lichaamsfuncties in 70% van de gevallen wijst op een hartaanval binnen de komende zes uur. Het monitoren van deze functies kan helpen om tijdig tot de juiste actie over te gaan. Dit ‘Early Warning’ systeem toont niet alle data maar maakt een selectie en vertaalt die naar de gebruiker: wat moet een verpleegkundige weten, en wat wil een arts kunnen zien? Pilots wijzen uit dat hiermee 80% van de hartaanvallen kunnen worden voorspeld en zo mogelijk voorkomen, waarmee de sterfte met 8% zou dalen.

 

En het hoeft niet beperkt te blijven tot het ziekenhuis. Ook in de thuissituatie kan slimme monitoring leiden tot betere zorg. In Amerika werkt Philips samen met Banner Health aan TeleHealth-oplossingen voor coaching en monitoring van chronisch zieke patiënten in hun thuisomgeving. Hierdoor kan de duur van ziekenhuisopname met de helft wordt verkort en vinden 75% minder heropnames plaats binnen 30 dagen na ontslag. Mede daardoor dalen de totale zorgkosten met 34%. 

Slimme algoritmes hebben dus de toekomst, maar de mens blijft altijd centraal staan.”

Henk van Houten

Executive Vice President & Chief Technology Officer Philips

Precision Medicine: behandeling op maat

Monitoring is niet het enige gebied waarop AI verbeteringen mogelijk maakt. AI kan ook worden ingezet om betere diagnoses te stellen, waardoor Precision Medicine mogelijk wordt. Algoritmes helpen om bijvoorbeeld de radioloog de meest relevante informatie aan te bieden, toegespitst op de context van de patiënt. Zo wordt bij prostaatkanker de plaats van het gezwel nauwkeurig bepaald met een echo, waardoor er direct op de juiste plaats een biopt kan worden afgenomen. Ook binnen de digitale pathologie kunnen algoritmes artsen helpen om de diagnose te stellen, bijvoorbeeld door automatisch afwijkingen op te sporen en in beeld te brengen. Tumoren kunnen met behulp van AI gesequenced worden, waardoor de benodigde behandeling precies op de specifieke tumor afgestemd kan worden. 

Future of health event 2017

Nog meer mogelijkheden in de toekomst

Het gebruik van toepassingen op basis van AI helpt om zorgprocessen efficiënter en effectiever te maken. Tegelijkertijd vergroten deze toepassingen onze kennis over ziekte en behandeling, en stellen zij ons in staat om nieuwe ‘zorgpaden’ te ontdekken. Philips werkt daarom nauw samen met alle partijen in de zorg om toepassingen te ontwikkelen die zorgverleners nog meer in hun rol ondersteunen en het leven van de patiënt daardoor beter maken. Een holistische benadering van zorg is daarbij het uitgangspunt.

 

Op termijn kan AI ondersteuning bieden bij geïntegreerde therapeutische beslissingen. Systemen kunnen dan ook lerend worden, zodat ze steeds beter functioneren. Door alle gegevens samen te brengen in een op de klinische praktijk toegesneden dashboard houden zorgverleners het overzicht.

 

Slimme algoritmes hebben dus de toekomst, maar de mens blijft altijd centraal staan. 

Wie is Henk van Houten?

Henk van Houten (1957) is sinds 2016 Chief Technology Officer van Koninklijke Philips. In deze rol heeft hij de wereldwijde verantwoordelijkheid voor de Innovatie en Technologie Strategie, Digitale Architectuur en Data Science, Research, HealthWorks (een organisatie die innovatie versnelt via interne en externe start-ups), en de Philips Innovation Campus Bangalore. Hij is vice-voorzitter van de Group Innovation Board.  

 

In 2010 werd Van Houten benoemd tot Executive Vice President & General Manager van Philips Research, met verantwoordelijkheid voor de Corporate Research labs in Eindhoven (NL), Cambridge (UK), Hamburg en Aken (Duitsland), Suresnes (FR), Cambridge (MA in VS), Shanghai en Bangalore (India). Een functie die hij combineerde met het leiden van het Healthcare Programma. 

 

Van 2002 tot 2005 was hij Research Programma Manager Lighting, Devices en Microsystemen, en leider van de Research in Duitsland.

Henk van Houten

Verder leidde hij van 1991 tot 2002 verscheidene onderzoeksafdelingen: Exploratory Physics, Optics, en Storage Signal Processing, met als hoogtepunt het onderzoek en de standaardisatie van het BluRay Disc System. Ook was Henk van Houten van 1993 tot 1996 gasthoogleraar aan de Universiteit van Leiden: thema ‘Mesoscopic Physics’ (Gorter Chair).

 

Vanaf 1985 onderzocht Henk van Houten bij Philips Research kwantumtransportverschijnselen in halfgeleider-nanostructuren. Dit werk werd bekroond met de Koninklijke Shell Prijs, gedeeld met Bart  van Wees en Carlo Beenakker. Tevens werkte hij van 1988 – 1989 bij Philips Research Briarcliff Manor, New York aan II – VI halfgeleiderlasers.  

 

Van Houten studeerde Natuurkunde aan de Universiteit van Leiden, waar hij ook promoveerde.

Lees meer informatie op de website van de Future Health Index.

Future Health Index

Philips heeft begin 2017 in negentien landen grootschalig onderzoek laten doen onder patiënten en zorgprofessionals naar connected care. De uitkomsten van de Future Health Index vindt u hier.
 

Philips wil met deze jaarlijks terugkerende Future Health Index de impact van e-health en connected care onderzoeken. De uitdagingen waaraan de gezondheidszorg het hoofd moet bieden zijn immers groot. Wij delen de discussie graag met een breder publiek in de vorm van Future Health Chats: een dialoog met opinieleiders over de toekomst van de Nederlandse zorg. 

Geen silo's.
Geen grenzen.

 

Wij verbinden data, technologie en mensen met elkaar. Naadloos.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.