De diergeneeskunde zit in de lift. Huisdieren maken vandaag deel uit van het gezin en dus wordt ook hun gezondheid steeds belangrijker. Dat merken ze ook in de ‘Clinique Vétérinaire de Visé’, waar medische beeldvorming één van de specialisaties is. “Echografieën en CT-scans zijn dagelijkse kost. We werken met performante apparatuur en het is een geruststelling dat het onderhoud van de scanner wordt opgevolgd door de leverancier. We hoeven daar niet meer bij stil te staan”, zegt dokter Olivier Delpire.
De ‘Clinique Vétérinaire de Visé’ werd in 1999 opgericht door de dierenartsen Marc Simon en Maxime Blaise. 18 jaar later bestaat de praktijk uit een team van zeven dierenartsen, drie ondersteunende medewerkers en twee eigen honden. Het team beschikt nu over een ruime kliniek, waar het gonst van de drukte. “Onze praktijk is sterk gegroeid. Dagelijks behandelen we 40 tot 50 huisdieren en gemiddeld worden er 10 operaties per dag uitgevoerd”, vertelt dierenarts Olivier Delpire.
Dokter Delpire maakt sinds 2002 deel uit van de kliniek en heeft zich gespecialiseerd in medische beeldvorming voor huisdieren: “Niet alleen in de gewone geneeskunde maar ook in ons vakgebied is beeldvorming ontzettend belangrijk geworden. Per dag voer ik een vijftal echo’s uit bij dieren en gaan er ook twee à drie huisdieren onder onze CT-scanner. De tijd dat een dierenarts op het zicht en op basis van een eenvoudig onderzoek van het dier zijn diagnose stelde, ligt stilaan achter ons. Meer en meer verwachten baasjes een onderbouwde diagnose en bewijzen.” Die evolutie hangt uiteraard samen met het groeiende belang dat mensen aan hun huisdier hechten. “Veel meer dan vroeger zien mensen hun hond, kat of ander huisdier als een kind. Ze verwachten van de dierenarts dezelfde precisie als in de menselijke geneeskunde. We merken dan ook in toenemende mate een medicalisering van ons beroep: dieren worden vaker onderzocht, meer behandeld met medicatie en sneller geopereerd”, weet Olivier Delpire. “De eigenaars zijn vandaag echt bereid om grote sommen uit te geven om hun dieren weer beter te maken. Want het blijven natuurlijk onderzoeken en ingrepen die niet worden terugbetaald.” De dierengeneeskunde specialiseert dan ook meer en meer. Dokter Delpire: “Ook wij scholen ons continu bij. Elke dierenarts in onze kliniek volgt één of meerdere specifieke materies op, zodat we met ons multidisciplinaire team een oplossing kunnen bieden voor zeer uiteenlopende aandoeningen bij huisdieren. Oftalmologie of oogheelkunde is bijvoorbeeld een relatief nieuw gegeven waarin we nog verder willen evolueren.”
Meer en meer verwachten baasjes een onderbouwde diagnose en bewijzen.”
Olivier Delphire
Dierenarts bij Clinique Vétérinaire de Visé
Olivier Delpire besliste een tiental jaar geleden om zich toe te leggen op medische beeldvorming. In 2008 nam de Clinique des Vétérinaires de Visé namelijk een scanner in gebruik. “Dat was een ontzettend grote stap vooruit voor alle collega’s. De CT-scanner liet ons toe om veel nauwkeuriger diagnoses te stellen en ze opende ook nieuwe mogelijkheden op het vlak van onder meer oncologie en neurochirurgie. Ingrepen kunnen met meer precisie worden uitgevoerd en dus zijn ook de resultaten veel beter. Ik besteed intussen zowat 80% van mijn tijd aan beeldvorming.” Door de zeer positieve ervaringen besloot het team 2 jaar geleden te investeren in een nieuwe CT scanner, een Philips Diamand Brilliance 16 slices. “De beeldkwaliteit is nog verfijnder, het toestel is performanter en gebruiksvriendelijker en we kunnen er dus zeer nuttig werk mee verrichten.” De praktijk zag als gevolg van die kwalitatieve vooruitgang een duidelijke toename in het aantal behandelingen. “Ik denk bijvoorbeeld aan operaties van de wervelkolom. Vroeger hadden we er zo één per maand, tegenwoordig gebeurt dit twee tot drie keer per week. We werken ook samen met collega’s-dierenartsen in een aantal zaken waar zij nood hebben aan een beeldonderzoek”, vertelt dokter Delpire.
De ingebruikname van het nieuwe toestel werd begeleid door een serviceteam van Philips. “Na de installatie was er een tweedaagse opleiding om de werking en alle functionaliteiten goed te leren kennen. Het is erg handig dat je de uitleg krijgt van een technicus en hem meteen al je vragen kan stellen. Zelf heb ik intussen ook nog een bijkomende opleiding rond scanners gevolgd in Frankrijk”, aldus de dierenarts. Ook de verdere opvolging door het serviceteam vindt dokter Delpire een troef. “Ik denk dat we nog maar één keer een interventie hebben nodig gehad voor een probleem met het toestel. En dat werd heel snel geregeld. Wat ook handig is voor ons: het zesmaandelijkse onderhoud van de scanner wordt automatisch voorzien en gepland door Philips. Meteen na elke onderhoudsbeurt nemen ze zelf het initiatief om de volgende in te plannen. Ik hoef er nooit bij stil te staan, want ik weet dat de servicetechnici het allemaal voor mij in de gaten houden. Dat is echt wel goed geregeld. Ik kan me volledig concentreren op mijn job.”
Lees meer over Philips CT
You are about to visit a Philips global content page
Continue