We zijn goed op weg met het Virtueel Zorgcentrum: na het tekenen van de commerciële samenwerkingsovereenkomst in 2018 zijn Rijnstate en Philips in juni van dit jaar een aanvullend onderzoekovereenkomst aangegaan, om de oplossingen in de praktijk te testen. Rijnstate en Philips geven binnen dit samenwerkingsverband concreet vorm aan de Quadruple Aim. Onlangs is in samenwerking met Vitalys, kliniek tegen overgewicht en onderdeel van Rijnstate, een pilot gestart waarbij het mogelijk is voor patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan thuis gemonitord worden na de operatie in plaats van in het ziekenhuis, als zij daarvoor kiezen in overeenstemming met de artsen. Elke nieuwe fase van de pilot wordt onderzocht en wetenschappelijk onderbouwd, voordat een nieuwe fase ingaat.
Een Philips Biosensor meet doorlopend de vitale functies van de patiënt en stuurt ze door naar het ziekenhuis, waar ze geanalyseerd worden door middel van slimme algoritmes. Als er afwijkingen zijn, krijgt een verpleegkundige direct een melding en wordt er contact gezocht met de patiënt of een huisgenoot. Zo nodig wordt er direct een zorgverlener naar de patiënt gestuurd.
Dit is pas het begin. Het Virtueel Zorgcentrum heeft de potentie om voorbij alle zichtbare en onzichtbare muren in de zorg te reiken. Want, zoals bestuursvoorzitter van Rijnstate Wim van Harten het zo mooi omschreef: “De behandeling van een patiënt is pas afgelopen als de medische doelstellingen zijn bereikt, niet als hij of zij het ziekenhuis verlaat.” Zorg los van locatie, maar met behoud van de menselijke maat. Dat is de belofte die het Virtueel Zorgcentrum waar gaat maken – daarvan ben ik overtuigd.
* Patient Reported Outcome Measures (PROMs) beschrijven de uitkomsten van de zorg vanuit het perspectief van de patiënt.