Eind mei heeft Rijnstate Arnhem een IQon Spectral CT in gebruik genomen. Tot dat moment werd dit apparaat in Nederland alleen nog maar in één academisch ziekenhuis gebruikt. Abdomen- en thoraxradioloog Milan Pijl, tevens hoofd CT van Rijnstate, vertelt over de aanloop naar de ingebruikname en de eerste ervaringen.
Op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van Rijnstate werken zeventien radiologen en drie nucleair geneeskundigen. Bijna alle CT-onderzoeken zijn op inloop beschikbaar; er hoeft geen afspraak gemaakt te worden. Milan Pijl: “Mede doordat de CT zo gemakkelijk toegankelijk is, zagen wij ook een toename in de CT-onderzoeken. Dat was ook de reden om ons te beraden over een extra scanner.”
Gemiddelde leestijd:
3 minuten
Rijnstate is een zeer vooruitstrevend topklinisch ziekenhuis met 28 verschillende specialismen en circa 5.500 medewerkers. Naast patiëntenzorg is er veel aandacht voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Daardoor viel de keuze op de innovatieve spectrale CT-scanner IQon van Philips. Een spectrale scanner heeft een tweelagige detector waardoor het mogelijk is om hoge-energiefotonen en lage-energiefotonen te scheiden. De additionele dataset die hierbij ontstaat biedt heel veel extra informatie. Voor elk onderzoek zijn naast de conventionele CT-beelden de spectrale data standaard binnen de normale workflow voor de radioloog beschikbaar waardoor er effectiever gediagnosticeerd kan worden.
Milan Pijl: “We denken dat we met deze techniek onze diagnostiek kunnen verbeteren, onder andere doordat je sommige afwijkingen beter kunt zien. Maar ook omdat je vaak direct een uitspraak kunt doen over toevalsbevindingen. Een ander voordeel is dat er aanzienlijk minder straling nodig is. Je hebt minder opnames nodig omdat de computer meer en andersoortige beelden berekent. Een derde voordeel is dat er minder intraveneus contrastvloeistof nodig is. Vooral mensen met kwetsbare nieren hebben hier baat bij. Het is nog erg vroeg om over resultaten te spreken, maar in de afgelopen maand hebben we bij patiënten met longembolieën een 40% afname van contrastmiddel gerealiseerd.”
Als we op basis van één scan kunnen vaststellen dat zo’n toevalsbevinding medisch niet relevant is, besparen we de patiënt veel onderzoeken en veel onzekerheid. En de gemeenschap veel geld.”
Milan Pijl
Abdomen- en thoraxradioloog en hoofd CT van Rijnstate
Ook voor het aandachtsgebied abdomen en thorax verwacht Milan Pijl winst te halen met de IQon Spectral. “Wij krijgen regelmatig te maken met toevalsbevindingen. Dan zien we bijvoorbeeld op een longscan afwijkingen in het buikgebied. Vaak hebben die klinisch geen betekenis, maar de patiënt krijgt dan wel een vervolgonderzoek van de buik waarop weer wat gezien wordt in de heup en dan moet hij weer naar de orthopeed, enzovoort … Als we op basis van één scan kunnen vaststellen dat zo’n toevalsbevinding medisch niet relevant is, besparen we de patiënt veel onderzoeken en veel onzekerheid. En de gemeenschap veel geld.”
Volgens Milan Pijl hadden de laboranten geen enkele moeite om te wennen aan het apparaat. “Ze zijn Philips-apparatuur gewend en de user interface is hetzelfde. Voor de radiologen is het wel wennen, vooral omdat de scanner veel meer mogelijkheden heeft. Het is belangrijk dat de artsen door de bomen het bos blijven zien. Daarom werken we samen met de applicatiespecialisten van Philips en de collega’s van clinical science toe naar een gestandaardiseerde workflow voor bepaalde scantypes die veel voorkomen in een perifeer ziekenhuis in Nederland. Er zijn zoveel tools! Bijvoorbeeld: bekijk eerst de ouderwetse conventionele beelden, dan de laag-energetische beelden en dan nog een specifieke spectrale dataset.” Om een vloeiende implementatie te bevorderen heeft Milan Pijl van tevoren per aandachtsgebied aangegeven voor welke indicatie de IQon initieel ingezet wordt. “Dit zorgt ervoor dat een kwart van de CT onderzoeken die een arts te beoordelen krijgt, van het nieuwe apparaat komt. Deze aanpak lijkt te werken; ik hoor enthousiaste geluiden.”
Niet iedereen kan natuurlijk gescand worden op het nieuwe apparaat; er komen zorgvuldige keuzes bij kijken om te bepalen wie in aanmerking komt voor een onderzoek met de IQon Spectral CT. Milan Pijl: “Dit is een euvel dat áltijd speelt bij Radiologie. De nieuwste apparatuur kan doorgaans het meest. Maar dat betekent niet dat je patiënten tekort doet als je ze met ‘oudere’ apparatuur onderzoekt. Het is belangrijk dat wij nauwlettend bij die indicatiestelling betrokken blijven en overleggen met klinische collega’s. Zodat we erop kunnen sturen dat, bijvoorbeeld, nierpatiënten met een gevoeligheid voor contrastmiddel altijd op de IQon gescand worden.”
Als hoofd van CT vindt Milan Pijl dat hij met zijn neus in de boter is gevallen. “Vanaf de eeuwwisseling zijn er steeds kleine verbeteringen in CT gekomen. Maar met spectrale CT zijn we getuige van de heruitvinding van CT. Het pallet aan spectrale resultaten, de mogelijkheid tot weefseltypering, de rekenkracht … Met zoveel mogelijkheden moeten hier wel praktische en klinische consequenties uit voortvloeien. Misschien kunnen we op basis van gedetailleerde weefseltypering van een tumor voorspellen of een behandeling gaat aanslaan. Ik geloof hier echt in.”
Verneemt u graag meer over Spectrale CT? Download hier uw exemplaar van de whitepaper “IQon Spectral CT”.
You are about to visit a Philips global content page
Continue