Zoektermen
Voor alle hersenonderzoeken waar je contrastinjectie nodig hebt, zie je nu veel beter het verschil tussen een bloedvat en een letsel. Bij wijze van spreken: in één oogopslag zie je een witte aankleuring en je hebt gevonden wat je zocht.”
Dr.Jan Casselman
Diensthoofd Radiologie, AZ St.-Jan Brugge
Gelukkig biedt de technologische evolutie in de medische beeldvorming perspectief. “Ik heb in mijn loopbaan al enkele keren zeer spectaculaire vooruitgang in de beeldvorming meegemaakt. Eerst hadden we alleen CT-scans. Daarna kwamen de MR-beelden. Ik herinner me nog dat we in het begin een MR onderzoek konden uitvoeren met een lage resolutie en dat die een 20-tal beelden opleverde, wat toen een geweldige vooruitgang was. Wel, een routine MRI-onderzoek resulteert vandaag in een kortere onderzoekstijd vaak in meer dan 1.000 beelden. En intussen zijn we van 2D naar driedimensionale beelden overgeschakeld. 3D levert zeer gedetailleerde beelden op met enorm veel informatie, en laat beoordeling in alle vlakken toe.”
3D beeldvorming geeft de neurologen ook meer inzicht. Nu kan men veel makkelijker volumes meten en opvolgen in de hersenen. Jan Casselman: “Nieuwe softwaresystemen laten toe om beelden van opeenvolgende onderzoeken in de tijd perfect te laten overlappen en maken zo een correcte vergelijking mogelijk. Door automatisch volumes te meten op de scans kunnen we zien hoe een letsel en zijn volume veranderen in de tijd. Dat is bijvoorbeeld van belang voor patiënten met multiple sclerose. We zien veel meer en we kunnen accurater werken dan vroeger, maar meer beelden en meer vergelijking, betekent ook dat we soms meer tijd nodig hebben voor een juiste diagnose.”
Spectrale technologie: meer uit hetzelfde beeld
Technologie helpt de kwaliteit van onze gezondheidszorg te verbeteren. Medische beeldvorming is bijvoorbeeld een van de domeinen waar de voorbije jaren bijzondere vooruitgang is geboekt. En nieuwe spectrale technologie betekent een revolutie bij de CT-scanners.