5 october 2021 door Philips
Leestijd: 4 - 6 minuten

“Radboudumc eerste ter wereld met zulke goede resultaten voor bronchoscopie met Philips Lung Suite"

Een biopsie nemen van een kleine verdachte afwijking in de longen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Daarbij is goede navigatie onontbeerlijk. Een recente studie van het Radboudumc in Nijmegen laat veelbelovende resultaten zien van het gebruik van Philips Lung Suite, een geïntegreerde oplossing voor diagnose en behandeling van longkanker. De oplossing biedt onder meer 3D-imaging-technologie en hoge resolutie fluoroscopie voor bronchoscopie op Azurion, het Image Guided Therapy-platform, in combinatie met specifieke software. Met een uitzonderlijk hoge accuratesse en laag stralingsniveau.

Het onderzoek werd geleid door Dr. Erik van der Heijden, die als longarts en associate professor interventie longziekten verbonden is aan het Radboudumc. “Mijn focus is met name het opsporen van longkanker in een vroeg stadium. Een tumor in de longen wordt nu nog vaak bij toeval ontdekt, omdat er een CT-scan moet worden gemaakt voor een andere reden dan longklachten en er dan in de longen bij toeval een verdacht plekje wordt gevonden. Van zo’n verdachte afwijking wil je dan graag op een veilige manier weefsel verkrijgen waarmee een patholoog een diagnose kan stellen.”

De ideale arts voor elke patiënt

Deel dit artikel

Schrijf je in en blijf op de hoogte van Philips

3D-visualisatie

De luchtwegen en longen zijn niet de eenvoudigste plekken voor een biopsie. “We hebben goede navigatie nodig om er zeker van te zijn dat we op juiste plekje zitten. Er zijn verschillende soorten; je kunt onder meer elektromagnetische navigatie voor bronchoscopie gebruikten of cone-beam-CT (CBCT), waarmee je met behulp van een röntgenscanner die om het lichaam van de patiënt heen draait 3D-visualaties kunt maken. Je kunt als arts als het ware dan vanuit verschillende dimensies het juiste pad volgen naar de plek waar je moet zijn. Vooral bij hele kleine afwijkingen is dat handig.”

 

“Een eerste reactie die je vaak hoort op het toepassen van X-ray voor dit soort procedures, is dat je dat niet zou moeten willen omwille van de straling. Daarom zijn we onderzoek gaan doen naar manieren om met deze technologie, in dit geval Philips Lung Suite, de accuraatheid van de diagnose te vergroten en tegelijkertijd de stralingsdosis te verminderen.”

 

In de klinisch studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in de Journal of Bronchology & Interventional Pulmonology, zijn 238 patiënten onderzocht met behulp van alleen CBCT-navigatie. “Aanvankelijk zaten we op een diagnostische accuratesse van 72 procent. Aan het einde konden we in bijna 100 procent van de gevallen een biopt nemen met behulp van de navigatie, en in 90 procent hadden we genoeg weefsel op basis waarvan de patholoog een diagnose kon stellen. En de gemiddelde totale effectieve stralingsdosis per procedure is met ruim de helft teruggebracht, onder andere door een effectieve fluoroscopie stralingsdosis reductie van 5.2 mSv naar 0.37 mSv.”

Een eerste reactie die je vaak hoort op het toepassen van x-ray voor dit soort procedures, is dat je dat niet zou moeten willen omwille van de straling. Daarom zijn we onderzoek gaan doen naar manieren om met deze technologie de accuraatheid van de diagnose te vergroten en tegelijkertijd de stralingsdosis te verminderen."

Dr. Erik van der Heijden

Longarts en associate professor interventie longziekten, Radboudumc

Steile leercurve

Je kunt wel zeggen dat we een hele steile leercurve hebben gehad. Dat kwam door een aantal factoren; sowieso helpen de 3D-beeldvormingsmogelijkheden van de cone-beam-CT-scanner om de navigatieprocedure continu te blijven evalueren en perfectioneren. We hebben nieuwe protocollen ingevoerd, waardoor het zoekgebied kleiner gemaakt kon worden, wat ook weer zorgt voor een lagere straling in de longen.

 

We zijn eigenlijk meer gebruik gaan maken van de Philips Azurion op de manier waarvoor het toestel is gemaakt; zo kunnen we nu patiënten doorlichten met een overlay van geaugmenteerde fluoroscopie. Dat vergde wel wat oefening, maar uiteindelijk zijn de resultaten ernaar. We zijn op dit moment de eersten ter wereld die zo’n hoge yield hebben met deze technologie.”

Wat volgens de longarts heeft geholpen, is de samenwerking met technische geneeskundige Roel Verhoeven. “Onze teamsamenstelling is wat dat betreft ook echt geweldig. Het helpt echt als iemand met een solide technische achtergrond aan je zijde staat. Daarnaast was het gewoon een kwestie van doorzetten, en ervaring opdoen met het gebruik van 3D-imaging. Alleen als je als arts blijft innoveren, kun je de resultaten voor patiënten steeds beter maken.”

Medisch Perspectief

Laagdrempelige samenwerking

Het team heeft in het onderzoek nauw samengewerkt met Philips. “Omdat de toepassing van deze technologie zo’n grote rol speelt voor het succesvol uitvoeren van deze procedures, is het belangrijk dat we op een laagdrempelige manier kunnen sparren met het team bij Philips. Ze hebben ons onder meer geholpen de accuraatheid en veiligheid van de procedure te verhogen door de beeldvorming specifieker voor de verschillende vereisten en fasen van deze procedure te maken.”

 

In de toekomst hoopt de longarts navigatietechnologie nog meer te kunnen toepassen om patiënten met longkanker te behandelen. “Patiënten zeggen weleens; als je toch tijdens zo’n biopsie in de longen bent, haal het dan maar meteen weg. Dat gaat in de toekomst wel degelijk mogelijk zijn met behulp van microwave-ablatie, waarbij je microgolven rechtstreeks in de tumor kunt inbrengen. We zijn nog niet zo ver, maar dat zou in de toekomst weleens een heel goed alternatief kunnen zijn voor bestraling en chemokuur. Dan helpt het wel als je heel goed real-time kunt zien waar je bent in de long met behulp van 3D-imaging.”

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.