Opstarten van electieve zorg tijdens de COVID-19-pandemie |
Toen COVID-19 overal ter wereld de kop op stak, moesten zorgverleners klaar staan voor een overweldigende golf patiënten. Zij moesten hun normale werk, waaronder de meeste electieve zorg, tijdelijk uitstellen. Nu de lockdown in veel landen ter wereld wordt versoepeld, worden artsen geconfronteerd met de taak om electieve zorg weer op te starten en te zorgen voor de financiële gezondheid van hun eigen praktijk of ziekenhuis. Atul Gupta, Chief Medical Officer Image Guided Therapy bij Philips en interventieradioloog, heeft doorgewerkt in het ziekenhuis tijdens de pandemie en was getuige van de impact van de pandemie op zorgverleners. In dit interview bespreekt hij de impact van de pandemie op patiënten en zorgverleners en de sterke focus die nu ligt op op veiligheid en het herstellen van het vertrouwen van de patiënt.
Gemiddelde leestijd:
4-6 minuten
Atul Gupta: Degenen die het zwaarste werden getroffen, waren natuurlijk de patiënten die te kampen hadden met de ernstige symptomen van COVID-19. Maar er is ook een enorm aantal patiënten die moesten wachten op een behandeling en waarvan de zorg werd uitgesteld, denk aan kankerpatiënten of patiënten met hartproblemen. Niet-spoedeisende of electieve zorg betekent niet dat de behandeling van deze patiënten optioneel is. Deze patiënten moesten veelal langer wachten op hun behandelingen en dit veroorzaakte veel stress voor hen en hun naasten. Bovendien kan het uitstellen van een behandeling ook leiden tot een slechter verloop en uitkomsten van hun aandoening. Daarnaast zagen we een grote afname van het aantal bezoeken op de spoedeisende hulp en ook van andere gezondheidszorg werd minder gebruikgemaakt. Het is niet zo dat patiënten geen chronische en acute medische aandoeningen hebben, maar zij hebben zelf de beslissing genomen om geen medische hulp te zoeken vanwege de pandemie. Binnen negen maanden tot een jaar zullen die patiënten zich weer melden, echter velen van hen hebben ziekten of aandoeningen die nu zouden kunnen worden behandeld, maar die op termijn ofwel moeilijker of helemaal niet meer te behandelen zijn. En wat zorgverleners betreft, hebben we te maken gehad met een epidemie van burn-outs. Dit was zelfs voor de pandemie al het geval, veroorzaakt door de toenemende werkdruk onder andere door de stijging van het aantal chronische ziekten, een vergrijzende bevolking en een gebrek aan specialistische zorgverleners. De pandemie heeft verschillende effecten teweeggebracht. Sommige zorgverleners ervaren nu meer druk dan ooit tevoren. Anderen, die op afdelingen werkten die bijna stil kwamen te liggen, werden geconfronteerd met gedwongen verlof of zelfs ontslag. Ik blijf echter optimistisch. Wat mij heeft geïnspireerd zijn de vele voorbeelden van de tomeloze inzet van zorgverleners die alle verwachtingen overtroffen door de zorg die ze leverden aan hun patiënten. Ook zien we dat mensen zich realiseren hoe belangrijk de rol van zorgverleners is.
AG: De meeste mensen realiseren zich dat we er met het heropenen van onze ziekenhuizen nog niet zijn: patiënten moeten ook het vertrouwen hebben dat zij weer in het ziekenhuis of bij de huisarts terecht kunnen. Zorgverleners kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Recent onderzoek van de Boston Consulting Group laat zien dat zorgverleners invloed hebben op de bereidheid van een patiënt om weer een afspraak te plannen. Dit is een belangrijke taak voor zorgverleners – hoe meer patiënten we ervan kunnen overtuigen om weer naar het ziekenhuis te komen en tijdige zorg te ontvangen, hoe beter we kunnen voorkomen dat deze pandemie tot een tweede tragedie leidt.
Het heropenen van ziekenhuizen is maar de helft van het verhaal: patiënten moeten ook het vertrouwen hebben dat zij weer in het ziekenhuis of bij de huisarts terecht kunnen.
Atul Gupta
Chief Medical Officer, Image Guided Therapy
Wat onze individuele rol en ervaring als arts ook is, we zijn er allemaal aan herinnerd dat we verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van onze patiënten en ons personeel. Ziekenhuizen doen er nu al alles aan om COVID en niet-COVID-patiënten van elkaar te scheiden door middel van triages. Aziatische landen zoals Singapore waren relatief goed voorbereid door hun ervaringen met de SARS-uitbraak in 2003. Ziekenhuizen werden gerenoveerd met behandelingsafdelingen op aparte verdiepingen, zodat het gemakkelijker werd om geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde patiënten apart te behandelen. Ziekenhuizen in het westen doen er nu ook alles aan om besmettingen van niet COVID-patiënten te voorkomen. In de toekomst zouden snellere en effectievere testmogelijkheden het gemakkelijker moeten maken voor zorgverleners om COVID-19-patiënten effectief te triageren en het risico op besmetting te verminderen.
AG: Overal ter wereld zien we hoe waardevol samenwerking is. We zien bijvoorbeeld dat overbelaste ziekenhuizen manieren zoeken om patiënten met aandoeningen als kanker, beroertes, hart- en vaatziekten over te plaatsen naar locaties waar ze de gespecialiseerde behandelingen die zij nodig hebben nog wel kunnen ontvangen. In de Verenigde Staten worden bepaalde ingrepen nu buiten het ziekenhuis afgehandeld, bijvoorbeeld in ambulante operatiecentra. Deze centra, die in de VS al ruim tien jaar in aantal groeien, kunnen helpen de druk op ziekenhuizen te verminderen en bieden een alternatief voor patiënten die anders te lang op zorg zouden moeten wachten. In Duitsland zijn de afgelopen jaren de eerste netwerken van outpatient interventional centers ook verschenen en het is interessant om te zien hoe deze trend zich in Europa zal ontwikkelen na de pandemie.
Het wordt steeds duidelijker dat de ontwikkeling van strenge lockdown naar soepelere beperkingen geen eenrichtingsverkeer is. Daarom is het van het grootste belang dat we duurzame oplossingen implementeren.
Atul Gupta
Chief Medical Officer, Image Guided Therapy
Het wordt ook steeds duidelijker dat de ontwikkeling van strenge lockdown naar soepelere beperkingen niet per se eenrichtingsverkeer is. We hebben al gezien dat plaatselijke en regionale uitbraken van COVID-19 ons weer dwingen om op sommige plekken weer strengere maatregelen af te kondigen. Dit betekent dat het essentieel is dat we duurzame oplossingen implementeren die tijdens de pandemie steeds kunnen worden aangepast. Net als bij veel andere disciplines in de gezondheidszorg zijn interventie artsen, zoals interventie cardiologen en interventie radiologen, bezig met een overstap naar virtuele manieren om contact met patiënten en met elkaar te onderhouden. In april rapporteerde het American College of Cardiology dat 69% van de zorgverleners voor cardiovasculaire zorg nu gezondheidszorg op afstand verleende. Wanneer patiënten op de wachtlijst staan voor electieve operaties, kan het patiënten helpen om regelmatig met een arts contact te hebben over hun aandoening, om hopelijk op die manier iets van hun zorgen en vragen weg te nemen. Op basis van mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat patiënten deze ontwikkeling zeer verwelkomen.
AG: De pandemie zorgt voor een enorme verandering in gezondheidszorgsystemen. Alles is anders geworden. Niet al die veranderingen zullen permanent zijn, maar een groot aantal wel. Telezorg was eerst iets futuristisch maar is nu noodzaak geworden, en niet alleen voor de communicatie tussen arts en patiënt. Zorgverleners gebruiken het nu ook voor hun opleiding en samenwerking, en dat is de reden dat Philips de ontwikkeling en implementatie van virtuele oplossingen gaat versnellen. We zijn bijvoorbeeld begonnen met het digitaal streamen van onze application specialists in de operatiekamer, om artsen in real-time te voorzien van ondersteuning. We maken het zelfs mogelijk voor artsen om onze systemen uit te proberen vanaf verschillende continenten, met behulp van mobiele robots met camera´s en cloud-gebaseerde simulators. Dit soort virtuele ervaringen zullen dankzij onze innovaties in de toekomst steeds meer mogelijkheden bieden en nuttiger worden. Gek genoeg was ik net voordat COVID-19 in de VS uitbrak, uitgenodigd door de FDA om te komen spreken over de mogelijkheden die ´augmented reality´ kunnen bieden om interventie artsen te laten kijken door de ogen van een collega. Door het dragen van een AR- of VR-bril kunnen artsen met collega´s delen wat zij in real time zien en advies vragen terwijl zij een patiënt aan het opereren zijn. Hoewel deze technologie nog in ontwikkeling is, ben ik er door de huidige crisis nog meer van overtuigd geraakt dat het heel belangrijk is dat we doorgaan met dit soort innovaties die zorgen voor het overbruggen van fysieke afstanden door middel van virtuele oplossingen. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat niet alle aspecten van de zorg gedigitaliseerd kunnen worden. In sommige eerste patiëntconsulten of bij bezoeken voor nacontrole geef ik er nog steeds de voorkeur aan om de patiënt fysiek te onderzoeken, een gedegen hartslagonderzoek te doen en te controleren op complicaties na een ingreep. Telezorg is een hulpmiddel en geen wondermiddel, maar het gaat wel een veel belangrijker onderdeel worden van de zorg.
Philips Azurion - Wilt u meer informatie over Philips Azurion, het nieuwe generatie Image Guided Therapy-platform waarmee u eenvoudig en met vertrouwen procedures kunt uitvoeren?
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het