Onderzoek naar radioactieve bolletjes in strijd tegen zeldzame tumor In gesprek met Dr. Arthur Braat, winnaar van de Woldringprijs 2020 |
Radioactieve bolletjes worden al langer ingezet bij de behandeling van leverkanker. In zijn promotieonderzoek van Dr. Arthur Braat werd aangetoond dat patiënten met uitzaaiingen in de lever van neuro-endocriene tumoren (ook wel NET genoemd) ook kunnen worden behandeld met radioembolisatie. En wel op een veilige en effectieve manier.
Bij radioembolisatie worden radioactieve bolletjes via de leverslagader in een levertumor gespoten. De bolletjes geven vervolgens in de lever, in en dichtbij de tumor, straling af, waardoor de behandeling heel gericht kan worden toegepast.
Gemiddelde leestijd:
3-4 minuten
Allereerst: gefeliciteerd met het winnen dan deze prijs! Hoe ben je in de nucleaire geneeskunde terechtgekomen? "Aanvankelijk was ik er eigenlijk van overtuigd dat ik plastisch chirurg wilde worden. Tijdens het laatste jaar van mijn coschappen heb ik nucleaire geneeskunde gedaan. Mijn zus, die radioloog is, zei toen dat ze nucleaire geneeskunde wel iets voor mij vond. En dat was ik eigenlijk wel met haar eens." Wat trekt je zo aan in het vakgebied? "Met name het technische aspect. Ik hou van die techniek, dat was ook de reden waarom ik in eerste instantie de plastische chirurgie in wilde, omdat hand- en polschirurgie me wel trok, en dat is behoorlijk technisch. Maar ik leerde gaandeweg dat je als plastisch chirurg toch vooral cosmetische ingrepen doet. Ik ben in de loop van tijd wel echt verliefd geworden op de nucleaire geneeskunde. De ontwikkelingen gaan zó snel... Er is altijd wel weer iets nieuws te beleven, het staat nooit stil."
Ik ben in de loop van tijd wel echt verliefd geworden op de nucleaire geneeskunde. De ontwikkelingen gaan zó snel... Er is altijd wel weer iets nieuws te beleven, het staat nooit stil."
Dr. Arthur Braat
UMC Utrecht
Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar het bijwerkingsprofiel. Dus hoe goed verdragen patiënten deze behandeling? De meeste patiënten ervaren geen tot weinig bijwerkingen, en het aantal complicaties komt beperkt voor, bij minder dan 2 procent van de gevallen.”
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het