Mensen putten motivatie uit het terugzien van hun resultaten en uit de adviezen die passen bij hun persoonlijke situatie.”
Marieke van der Hoeven
Hoofd Brain, Behaviour & Cognition bij Philips Research
Aandacht voor gedrag en persoonlijke voorkeuren werkt, dat zien we terug in de oplossingen die Philips Healthcare heeft ontwikkeld voor patiënten met slaapapneu. Het masker dat ’s nachts moet worden gedragen werkt het beste bij zeer regelmatig gebruik. Juist dat aspect laat vaak te wensen over. Van der Hoeven: “In een grote studie werden persoonlijke feedback rapporten gestuurd met aanbevelingen voor gebruik. De rapporten werden afgestemd op het psychologische profiel en de persoonlijke gebruikerspatronen van het individu.”
Het bleek verrassend goed te werken, de therapietrouw steeg met 25%, de gebruiksduur met 34% en het volhouden van de therapie met maar liefst 61%. “Die resultaten werden nog beter toen de persoonlijke feedback rapporten werden gestuurd in combinatie met een callcenter, gericht op het ondersteunen van mensen tijdens de eerste fase van hun therapie”, aldus Van der Hoeven. “Mensen putten motivatie uit het terugzien van hun resultaten en uit de adviezen die passen bij hun persoonlijke situatie.”
Een soortgelijke persoonlijke aanpak zou op heel veel terreinen winst kunnen opleveren, denkt Van der Hoeven. “Ter ondersteuning van kinderen die een MRI-scan nodig hebben, bijvoorbeeld. De ervaring leert dat kinderen dat heel eng vinden. Dat is zeer onprettig voor hen en leidt tot grote vertragingen op de betreffende afdeling. Wij werken aan een oplossing die op meerdere fronten werkt. Allereerst een educatieve app voor thuis, met informatie en games ter voorbereiding op de scan. Vervolgens kun je kinderen in het ziekenhuis laten wennen aan de procedure door het met een teddybeer en een ‘speelgoed’ MRI-apparaat na te spelen. Tot slot kun je de games die de kinderen thuis in de app hebben gespeeld terug laten komen in de MRI-scanner. In alle stadia verzamel je data, die helpen om de procedure verder te verbeteren en nog patiëntgerichter te werken.”
Zo zijn er tal van toepassingen te bedenken: ondersteuning van cognitieve therapie bij mensen met depressie of coaching/leefstijladvies bij diabetespatiënten. De belangstelling vanuit de gezondheidszorg groeit dan ook snel. Van der Hoeven benadrukt dat het belangrijk is om niet te ver vooruit te lopen op de markt. “De integratie van technologie en psychologie creëert oplossingen die anders werken en op nieuwe verdienmodellen gebaseerd zijn. De meerwaarde moet zo concreet mogelijk gemaakt worden, zoals bij het slaapapneu masker en de MRI-scan voor kinderen. Dan kunnen ontwikkelingen snel gaan.”
Hoe staat het met het gebruik van digitale gezondheidstechnologie in Nederland en andere landen? Lees er meer over in de 2019 Future Health Index.