Oct 19, 2021 door Philips
Leestijd: 3 - 5 minuten

Met je eigen AED redden jij en je vakgenoten levens

medisch specialisten in het Albert Schweitzer ziekenhuis

25 artsen van de coöperatie van medisch specialisten in het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) beschikken ieder over een eigen AED in hun auto of thuis. Gekocht door de medische staf. Ruim 300 mensen krijgen per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven vergroot je als de reanimatie binnen zes minuten start. “Met je eigen AED ben je in staat om altijd een leven te redden,” zegt initiatiefnemer Micon Bijl, voorzitter MSB in het ASz.

 

Wat gaf de doorslag voor uw maatschap voor het aanschaffen van eigen AED’s?

“Toen een van mijn maten vertelde dat hij een AED in zijn auto had liggen, nog voor de pandemie. Ik legde het voor aan onze medische staf en daarop besloten we dit initiatief met meer stafleden te steunen: neem een AED in je auto of voor thuis. Om zo de dichtheid aan AED’s te laten toenemen. Om nog maar te zwijgen over de impact die een AED kan hebben op een patiënt voordat hij of zij in het ziekenhuis belandt.”

Deel dit artikel

Vond u dit interessant?

Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal relevante artikelen over innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor.

Wat is precies de impact van een AED-reanimatie?

“Het verschil tussen patiënten die wel of niet zijn gedefibrilleerd met een AED is levensgroot. Mensen die worden bijgebracht met een AED houden daar vaak geen neurologische schade aan over en zijn hooguit wat suf. Vaak lopen deze mensen gewoon zelf het ziekenhuis uit. Omdat er op tijd en dus binnen zes minuten adequate hulp geboden kon worden. Maar zij die niet gedefibrilleerd worden, komen echt totaal anders bij ons in het ASz binnen. Vaak blijft er van hen slechts een wrak over, of ze overlijden alsnog. Kortom: met het gebruik van een AED vergroot je de overlevingskans enorm.” 

 

Hoe regelde u de aanschaf van AED’s voor uw medische staf?

“We inventariseerden eerst wie er binnen onze medische staf zelf een AED wilde hebben. Zo schaften alle cardiologen er direct een aan, maar ook een paar andere specialisten. Dat waren er bij elkaar zo’n 25. Iedereen is vrij om zelf te bepalen hoe de AED wordt gebruikt. Zo hangt mijn eigen AED op het binnenplaatsje van het hofje waar ik woon, zodat ook anderen toegang hebben tot de AED als dat nodig is. Maar bij de meeste collega’s ligt de AED in de auto, heel handig en handzaam, want het weegt slechts 3,5 kilogram.” 

 

Wat zijn de eerste ervaringen binnen uw medische staf met de AED’s?

 “Het gebruiksgemak is waanzinnig hoog. Dat hoor ik van alle kanten. Goed, als cardiologen zijn we natuurlijk bekend met reanimeren, maar ook zonder deze kennis is het makkelijk in gebruik. Zo begint de AED - als je het apparaat openmaakt - direct tegen je te praten en vertelt precies - in het Nederlands - wat je moet doen. Het praat ook vrij hard, heel duidelijk. Echt iedereen kan er dus mee omgaan.”


Waarom koos u voor deze AED van Philips?

“Ik ken iemand die werkt voor ProCardio, een distributeur van Philips AED’s. Ik vroeg hem wat de mogelijkheden waren. En of dat via hem kon lopen. Dat kon. Ik had al wat gelezen op de website over het apparaat. Ook de geboden extra’s stonden ons aan.”


Welke tips geeft u als ervaringsdeskundige graag door aan andere vakgroepen of teams met hetzelfde plan?

“Bedenk goed hoe je je oproep aanpakt om AED’s aan te schaffen vanuit je vakgroep of team.  Via de juiste communicatie krijg je de meeste collega’s mee.  En probeer je oproep vanuit een zo groot mogelijke organisatie op te zetten. Als je het samen doet, creëer je een soort beweging en, hopelijk, een gezamenlijk geloof. Dat je je als organisatie hardmaakt voor hartveiligheid is toch een mooi en positief bericht om naar buiten te brengen. En ook niet onbelangrijk: door een heleboel AED’s tegelijk in te kopen, maak je de prijs aantrekkelijker.”


Wat is er volgens u over tien jaar ingeburgerd op het gebied van AED, reanimatie en hartveiligheid? 

“Over tien jaar is het gebruik van een AED volkomen normaal, dat weet ik zeker. Zo hangt er zelfs naast de voordeur van de Chinese kerk - in de plaats waar ik woon – een AED. Heel goed. Ook onder de collega’s proef ik veel enthousiasme voor eigen AED’s, hoewel de animo om ook mee te doen misschien wat stagneerde als gevolg van corona. Als je het belang van dit apparaat kent, vraag je je af waarom niet iedereen een eigen AED heeft. Ik ben daarom blij met deze actie. Zo kunnen artsen en zorgverleners in ieder geval het goede voorbeeld geven. Ik kan alleen maar adviseren: koop vanuit je vakgroep voor ieder lid een AED. Met je eigen AED redden jij en je vakgenoten levens, waar en wanneer dan ook.”


Ontdek het zelf
Philips ondersteunt cardiologen met een breed portfolio van oplossingen die zijn ontworpen voor krachtige hartzorg. Lees meer over het ecosysteem voor cardiovasculaire zorg van Philips.

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.