Sept 09,2021 door Philips
Leestijd: 7 - 9 minuten

"Deze beeldkwaliteit bespaart patiënten een reis naar het ziekenhuis"

With this image quality

Huisartsenpraktijk Midsland op Terschelling is pionier in zorg op afstand dankzij DigitalDiagnost C90


Huisartsenpraktijk Midsland op Terschelling fungeert als een ‘ziekenhuis op afstand’. Om te voorkomen dat patiënten naar het vasteland moeten voor spoedeisende hulp of medische beeldvorming doen artsen zo veel mogelijk zelf. Het overleg met specialisten op afstand is een stuk eenvoudiger geworden met de nieuwe DigitalDiagnost C90: “De beeldkwaliteit is echt heel goed, net zo goed als in het ziekenhuis.”


Tropenarts

Huisarts Menno Swier kwam ooit op Terschelling terecht vanuit een behoefte om een zo all-round mogelijke huisarts te zijn. “Ik ben mijn medische loopbaan begonnen als tropenarts. Dan moet je veel zelf doen en kunnen. Op de opleiding word je klaargestoomd om basis- en spoedoperaties te kunnen uitvoeren. Zo kun je op afgelegen plekken iets betekenen voor mensen die anders geen of op zijn minst heel weinig zorg kunnen krijgen.”

Men in the lake

Na onder meer Tanzania en Nieuw-Guinea kwam hij terug naar Nederland, in een praktijk in Den Haag om precies te zijn: “Wat ik daar miste, is dat ik veel dingen zelf kon doen. In Den Haag is er altijd wel een ziekenhuis om de hoek. Ik hou er juist van om bijvoorbeeld spoedeisende hulp en medische beeldvorming zelf te kunnen doen.”


Terschelling bleek voor Menno de ideale plek in Nederland om het vak van huisarts uit te oefenen. “Als je op het eiland bent en je moet naar het ziekenhuis, dan ben je aangewezen op Harlingen, Sneek of Leeuwarden. Hoe dan ook ben je een hele dag kwijt in de auto en op de boot om tien minuten naar de poli te gaan voor bijvoorbeeld een foto. Daarom maken we in onze praktijk ook röntgenfoto’s en echo’s, bieden we spoedeisende hulp en voeren we zelfs kleine operaties uit. Op een eiland als Terschelling ben je als huisarts een ziekenhuis op afstand. Het scheelt patiënten de reis naar het ziekenhuis, maakt ons vak leuker en het ontlast de vaak overvolle poliklinieken in het ziekenhuis. En dat alles tegen lagere kosten.”


Samenwerken met het Antonius Zorggroep Sneek

Menno en zijn collega-huisartsen werken daarin wel nauw samen met specialisten van Antonius Zorggroep Sneek. “Als een patiënt bij ons komt met een gebroken pols, maken we een röntgenfoto die we meteen kunnen delen met een traumatoloog, radioloog of spoedeisende hulp-arts. Zij kunnen vervolgens ondersteuning op afstand bieden, door bijvoorbeeld advies te geven over een behandeling of doorverwijzing.”


“Je kunt je voorstellen dat beeldkwaliteit daarbij ontzettend belangrijk is. Als een patiënt dan toch naar het ziekenhuis moet, dan is de foto al gemaakt en hoeven er niet weer nieuwe foto’s gemaakt te worden.” Tot voor kort werkte de praktijk met een röntgensysteem dat aan het einde van zijn levenscyclus was. “We zijn ons toen gaan oriënteren op een nieuw apparaat. Een bijkomende complicatie was dat mijn collega destijds uit de maatschap ging, wat de financiering bemoeilijkte.”

Men in the car

Dankzij een financieringsconstructie met SG Equipment Finance en een subsidie kreeg de praktijk uiteindelijk het plaatje toch sluitend. “Een collega op Ameland zei tegen me: als een boer een tractor kan betalen, dan moet een huisarts toch ook een röntgenapparaat kunnen financieren? Dat was gelukkig ook zo.” 


DigitalDiagnost C90 met live camera

De praktijk beschikt nu over een DigitalDiagnost C90 met live camera. “Bij het maken van een foto hebben we heel goed zicht op de patiënt en het ingestelde röntgenveld, ook vanuit de bedieningsruimte. Zeker als je röntgenfoto’s maakt van een kind is dat handig. Het komt nogal eens voor dat patiëntjes net op het moment van de opname even naar papa en mama kijken of bewegen vanwege de pijn. Omdat we via de camera kunnen meekijken, weten we zeker dat we de foto niet over hoeven te doen.”

Men standing in the board

De verbeterde kwaliteit van de beelden is het belangrijkste voordeel voor de praktijk in Midsland. “De beeldkwaliteit is gewoon echt heel goed, net zo goed als in het ziekenhuis. Dat opent weer veel mogelijkheden: mensen hoeven bijvoorbeeld ook niet meer naar het vasteland om foto’s te maken van een longtumor.” 


Antonius Zorggroep krijgt in de loop van het jaar ook de beschikking over dezelfde Philips DigitalDiagnost C90 systemen: “We gebruiken dan hetzelfde apparaat als in Sneek, met identieke kwaliteit, dus kun je beelden net zo goed hier laten maken. Ook kunnen we daarna heel eenvoudig beelden van dezelfde patiënt met elkaar vergelijken of ze nou gemaakt zijn hier in de praktijk of in Sneek. Dit komt de verslaglegging ten goede en bevordert een snelle diagnostische besluitvorming.”

De beeldkwaliteit is gewoon echt heel goed, net zo goed als in het ziekenhuis. Dat opent weer veel mogelijkheden: mensen hoeven bijvoorbeeld ook niet meer naar het vasteland om foto’s te maken van een longtumor. We gebruiken hetzelfde apparaat als in Sneek, met identieke kwaliteit.” 

Menno Swier

Huisarts

Pionier in zorg op afstand

Door de ligging van de huisartsenpraktijk is Midsland een soort pionier in het bieden van zorg op afstand, aldus Menno: “Ik geloof heel erg in het weghalen van schotten in de zorg. Wat wij doen, is het bieden van kwalitatief geborgde zorg, zo dicht mogelijk bij de patiënt. In nauwe samenwerking met de specialist, gefaciliteerd door techniek. Dat heeft toekomst. Waarom zou je voor alles naar het ziekenhuis moeten? Foto’s kun je laten maken bij de huisarts, die een specialist mee kan laten kijken. Het voordeel is dat je als huisarts heel dicht bij de patiënten staat, je kent de thuissituatie en wensen van de patiënt goed. Samen met patiënt en specialist kunnen we de beste behandeling kiezen. Dat is een win-win-win-situatie: als huisarts kun je je vak over de volle breedte uitoefenen, patiënten hoeven niet voor elk wissewasje naar het ziekenhuis en de kosten van een behandeling zijn ook nog eens een stuk lager.” 


Hij is er een fervent voorstander van: “Hoe meer in de eerste lijn kan, hoe beter. Het kan ook helpen een patiënt direct op de juiste plek in het ziekenhuis te krijgen. Een patiënt met buikpijn die je naar het ziekenhuis stuurt komt soms bij de verkeerde specialist binnen, die dan weer vraagt of een collega uit een ander specialisme meekijkt of er op dat andere vakgebied iets te vinden is. Hoe meer je kunt doen in de eerstelijns, des te beter de behandeling.”

Lake

Terug naar de tropen

En in de toekomst? Dan hoopt Menno weer ooit aan de slag te kunnen gaan in de tropen. “Stel je eens voor wat je op een afgelegen plek in Afrika kunt betekenen met zorg op afstand; je kunt op deze manier een enorm positieve bijdrage leveren aan gezondheidszorg op plekken in de wereld waar nauwelijks toegang is tot basiszorg. Er zijn gebieden waar de drempel voor mensen te hoog is om naar het ziekenhuis te komen. Hoe wij nu werken in onze praktijk, dus eerstelijnszorg bieden met ondersteuning van het ziekenhuis op afstand; met die aanpak kun je ook daar een enorm verschil maken.”

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang maandelijks relevante artikelen over technologische innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen je voor.

 

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.