Lopen met een exoskelet. Robotische constructies helpen mensen zich voort te bewegen en zware voorwerpen op te tillen. Maar ze kunnen ook verlamde mensen weer laten lopen. Een bionisch pak van Ekso Bionics, bijvoorbeeld, zorgde ervoor dat Matt Ficarra, die tot aan zijn borst verlamd is, op zijn trouwdag zelf naar het altaar kon lopen. Dat is toch geweldig? Toch zullen we wel een beetje aan de kostuums uit The Matrix moeten denken als we ineens mensen in een exoskelet zien rondlopen of zelfs rennen. Hoe dun exoskeletten ook worden, we zullen er wel even aan moeten wennen.
Digitale tatoeages. De wearables-markt heeft een enorme vlucht genomen en lijkt nog altijd fors te groeien. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat we binnenkort heel kleine digitale tatoeages zullen dragen die de vitale functies in de gaten houden. Het bedrijf dat ze produceert, MC10, maakt microchips die verschillende vitale functies tegelijkertijd kunnen meten. Zo werd ook Checklight ontwikkeld, BioStamp-sensoren in een helm waarmee kan worden gemeten of iemand hoofdletsel aan een klap heeft overgehouden. Het idee dat een chip allerlei gegevens over je zou verzamelen is redelijk confronterend en er zou eerst een aantal privacy-vraagstukken moeten worden opgelost. We moeten dus voorzichtig zijn en altijd goed nadenken over eventuele consequenties.
Medische drones. In een noodgeval kan de hulp nooit snel genoeg komen en slechte wegen kunnen levensbedreigende situaties veroorzaken. Maar met drones kan medische apparatuur zoals een AED razendsnel naar een bepaalde GPS-locatie worden gebracht. Zipline International, een start-up uit Silicon Valley, zet drones in om bloed en medicijnen te leveren aan patiënten in Rwanda. Het bedrijf is van plan om binnenkort uit te breiden naar andere landen.
Kort geleden heeft de grootste koeriersdienst ter wereld, UPS, een testbezorging van medische benodigdheden uitgevoerd. UPS stuurde onbemande vliegtuigjes naar het met de auto onbereikbare Children's Island, ongeveer vijf kilometer uit de oostkust van de VS. Het beeld van voorbijvliegende drones met tassen medische apparatuur is iets waaraan we misschien gauw gaan wennen.
Genoomanalyse vanuit je stoel. Sinds het begin van de 21e eeuw kunnen patiënten online genoomtests uitvoeren met 23andme, Navigenics en Pathway Genomics. Het idee is dat alle mensen vanuit huis een test moeten kunnen doen om erachter te komen of ze een verhoogd risico lopen op bepaalde ziektes, en wat ze aan hun leefstijl moeten veranderen om gezond te blijven. Ik heb verschillende genetische tests gedaan en zelfs als genoomonderzoeker was ik zenuwachtig toen de resultaten binnenkwamen. Maar hoe meer we weten over onze genetische code, hoe beter we preventief kunnen handelen. Dus, hoe eng het ook klinkt: doe vooral een genoomtest en leer je lichaam eens vanuit een heel ander perspectief kennen!
De gezondheidszorg is revolutionair aan het veranderen. Deze toekomstbeelden lijken nu misschien nog science fiction, maar worden op dit moment al werkelijkheid. Hoe meer we ons als patiënten en zorgverleners op de ontwikkelingen voorbereiden, hoe beter we de technologie kunnen inzetten voor de gezondheidszorg.