Medisch Perspectief

Medische drones en robotchirurgen

Visioenen van The Medical Futurist – Dr. Bertalan Meska
Digitale technologieën zijn hard op weg om een allesomvattende revolutie te veroorzaken, van de wereldeconomie tot de energiesector en transportsystemen. We beseffen amper wat voor enorm scala aan mogelijkheden dit met zich meebrengt en wat de invloed ervan op ons eigen leven zal zijn, maar dat zal innovatie niet in de weg te staan.

 

Alle sectoren staan op het punt om fundamenteel te veranderen en ik voorspel dat we over tien jaar ons eigen zorgstelsel niet meer herkennen.

Future Health Index

De meest invloedrijke innovaties in de medische sector

Robots die preciezer en sneller werken. Bloedafname kan best eng zijn, zeker als er een aantal pogingen nodig zijn om een ader te vinden. Maar wat als we met technologie, zoals de robot Veebot, de duur van het hele proces zouden kunnen terugbrengen naar ongeveer één minuut, met de precisie van een ervaren verpleegkundige? In de toekomst zal het normaal worden dat routinetaken zoals bloedprikken worden overgenomen door de technologie. Hier krijgt de zorgprofessional kostbare tijd voor terug.

Operatierobots.
Operatierobots kunnen de chirurgie zoals we die nu kennen compleet veranderen. De robotindustrie staat op het punt een enorme vlucht te nemen: de verwachting is dat de verkoop van operatierobotica in 2020 bijna zal zijn verdubbeld, naar 6,4 miljard dollar. De operatierobot ‘da Vinci’ bewijst dat het apparaat de chirurgen niet vervangt, maar vooral hun mogelijkheden zal uitbreiden: met deze robot kunnen chirurgen met beter zicht en meer precisie opereren. Het lijkt misschien een griezelig idee, maar als we naar de ontwikkelingen kijken, zien we dat robots steeds preciezer worden en altijd worden aangestuurd door menselijke chirurgen.

Telezorg-robots zullen patiënten in de woestijn diagnosticeren

De Wereldgezondheidsorganistie schat dat er een wereldwijd tekort is van 4,3 miljoen dokters, verpleegkundigen en gezondheidswerkers. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar gezondheidszorg: welvaartsziekten komen steeds vaker voor en door de vergrijzing is er steeds meer zorg nodig. Het zal nooit lukken om hiervoor genoeg dokters op te leiden, dus robots met telezorgapparatuur zullen vast en zeker in steeds meer klinieken worden gebruikt.

 

InTouch Health, bijvoorbeeld, is een voorloper op het gebied van telezorg. Via dit netwerk hebben patiënten in afgelegen gebieden of mensen die niet kunnen reizen direct toegang tot noodconsulten van hoge kwaliteit in geval van bijvoorbeeld een beroerte, hart- en vaataandoeningen of brandwonden.

 

De tijd van VR/AR is nabij. Heb jij je afgelopen zomer ook laten meevoeren door de Pokémon Go-gekte? Dan weet je precies hoe het is om tegelijkertijd naar de echte en de virtuele wereld te kijken. In de zorg kan augmented reality (AR) voor baanbrekende veranderingen zorgen, van het assisteren bij operaties tot het ontketenen van een revolutie in de studie van de anatomie.

 

Ook virtual reality (VR) heeft binnen verschillende medische vakgebieden zijn intrede gedaan. Zo heeft Brennan Spiegel met zijn team van het Cedars-Sinai-ziekenhuis in Los Angeles VR-werelden gebruikt om patiënten te helpen ontspannen en hun pijn te verminderen. Met een speciale bril konden patiënten prachtige landschappen in IJsland bezoeken, schilderen in een atelier of met walvissen zwemmen in de oceaan.

Ik voorspel dat we over tien jaar ons eigen zorgstelsel niet meer herkennen.”

Dr. Bertalan Mesko

PhD, The Medical Futurist

Lopen met een exoskelet. Robotische constructies helpen mensen zich voort te bewegen en zware voorwerpen op te tillen. Maar ze kunnen ook verlamde mensen weer laten lopen. Een bionisch pak van Ekso Bionics, bijvoorbeeld, zorgde ervoor dat Matt Ficarra, die tot aan zijn borst verlamd is, op zijn trouwdag  zelf naar het altaar kon lopen. Dat is toch geweldig? Toch zullen we wel een beetje aan de kostuums uit The Matrix moeten denken als we ineens mensen in een exoskelet zien rondlopen of zelfs rennen. Hoe dun exoskeletten ook worden, we zullen er wel even aan moeten wennen.

 

Digitale tatoeages. De wearables-markt heeft een enorme vlucht genomen en lijkt nog altijd fors te groeien. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat we binnenkort heel kleine digitale tatoeages zullen dragen die de vitale functies in de gaten houden. Het bedrijf dat ze produceert, MC10, maakt microchips die verschillende vitale functies tegelijkertijd kunnen meten. Zo werd ook Checklight ontwikkeld, BioStamp-sensoren in een helm waarmee kan worden gemeten of iemand hoofdletsel aan een klap heeft overgehouden. Het idee dat een chip allerlei gegevens over je zou verzamelen is redelijk confronterend en er zou eerst een aantal privacy-vraagstukken moeten worden opgelost. We moeten dus voorzichtig zijn en altijd goed nadenken over eventuele consequenties.

 

Medische drones. In een noodgeval kan de hulp nooit snel genoeg komen en slechte wegen kunnen levensbedreigende situaties veroorzaken. Maar met drones kan medische apparatuur zoals een AED razendsnel naar een bepaalde GPS-locatie worden gebracht. Zipline International, een start-up uit Silicon Valley, zet drones in om bloed en medicijnen te leveren aan patiënten in Rwanda. Het bedrijf is van plan om binnenkort uit te breiden naar andere landen.

 

Kort geleden heeft de grootste koeriersdienst ter wereld, UPS, een testbezorging van medische benodigdheden uitgevoerd. UPS stuurde onbemande vliegtuigjes naar het met de auto onbereikbare Children's Island, ongeveer vijf kilometer uit de oostkust van de VS. Het beeld van voorbijvliegende drones met tassen medische apparatuur is iets waaraan we misschien gauw gaan wennen.

 

Genoomanalyse vanuit je stoel. Sinds het begin van de 21e eeuw kunnen patiënten online genoomtests uitvoeren met 23andme, Navigenics en Pathway Genomics. Het idee is dat alle mensen vanuit huis een test moeten kunnen doen om erachter te komen of ze een verhoogd risico lopen op bepaalde ziektes, en wat ze aan hun leefstijl moeten veranderen om gezond te blijven. Ik heb verschillende genetische tests gedaan en zelfs als genoomonderzoeker was ik zenuwachtig toen de resultaten binnenkwamen. Maar hoe meer we weten over onze genetische code, hoe beter we preventief kunnen handelen. Dus, hoe eng het ook klinkt: doe vooral een genoomtest en leer je lichaam eens vanuit een heel ander perspectief kennen!

 

De gezondheidszorg is revolutionair aan het veranderen. Deze toekomstbeelden lijken nu misschien nog science fiction, maar worden op dit moment al werkelijkheid. Hoe meer we ons als patiënten en zorgverleners op de ontwikkelingen voorbereiden, hoe beter we de technologie kunnen inzetten voor de gezondheidszorg.

Bertalan Mesko

Wie is Bertalan Mesko?

Dr. Bertalan Mesko, PhD, is de The Medical Futurist, Amazon Top 100 auteur en key note speaker op het gebied van healthcare. Hij voorziet de impact van digitale technologieën op de gezondheidszorg van de toekomst en helpt patiënten, artsen, overheden en bedrijven om het te realiseren.

 

Met 500+ presentaties, onder andere bij Harvard, Stanford, Yale, Singularity University en de 10 grootste farmaceutische bedrijven, is hij een van de belangrijkste stemmen wereldwijd in de gezondheidszorg technologie. Dr. Mesko is gepubliceerd in CNN, WIRED, National Geographic, Forbes, TIME magazine, BBC en de New York Times.

 

Zijn populaire blog heeft meer dan 5 miljoen lezers en hij is een van LinkedIn's Top Voices in Healthcare. Hij is lid van Mensa International en is door de Huffington Post geselecteerd als een van de 30 biotech denkers met de grootste wereldwijde impact.

Lees meer informatie op de website van de Future Health Index.

Future Health Index

Philips heeft begin 2017 in negentien landen grootschalig onderzoek laten doen onder patiënten en zorgprofessionals naar connected care. De uitkomsten van de Future Health Index vindt u hier.

 

Philips wil met deze jaarlijks terugkerende Future Health Index de impact van e-health en connected care onderzoeken. De uitdagingen waaraan de gezondheidszorg het hoofd moet bieden zijn immers groot. Wij delen de discussie graag met een breder publiek in de vorm van Future Health Chats: een dialoog met opinieleiders over de toekomst van de Nederlandse zorg. 

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.