Jan 13, 2022 door Philips Foundation
Leestijd: 8 - 10 minuten

Korte film: als zorg voor iedereen vooral een kwestie is van afstanden overbruggen

Korte film

Doña Maria Neide woont op het platteland van Santo Amaro, Brazilië. Ze lijdt aan hoge bloeddruk, diabetes en cervicale artrose en heeft een verhoogd risico op een hartstilstand. De afstand die ze moet afleggen naar de dichtstbij zijnde stad is voor haar een haast onneembare drempel. 


Veel mensen in afgelegen gebieden kunnen zich geen reis naar de stad veroorloven, zeker niet regelmatig. Bovendien zijn in sommige steden niet altijd artsen met de juiste medische specialismen beschikbaar. 


Te midden van een wereldwijde pandemie krijgt de internationale gemeenschap een unieke kans om de standaarden voor de zorg opnieuw te definiëren, met een gelijkere kans voor iedereen. Wereldwijd lopen 930 miljoen mensen het risico op armoede als gevolg van uitgaven voor gezondheidszorg [1]. In Latijns-Amerika heeft ongeveer 30% van de bevolking geen toegang tot hoogwaardige behandelingen vanwege economische of geografische beperkingen.

 

 

Bekijk de korte film:

Turning the tide on NCDs in Brazil: A BBC Film

NCD's in Brazil

Deel dit artikel

Schrijf je in en blijf op de hoogte van Philips.

Heel Eindhoven Hartveilig

In Brazilië, een land van continentale afmetingen, is die situatie niet anders. Het volksgezondheidssysteem werkt prima voor basisgezondheidszorg, maar de grootste zwakte van het systeem is de toegang tot gespecialiseerde gezondheidszorg. Vooral in afgelegen gebieden wordt dit probleem extra duidelijk omdat specialisten geografisch gezien in grote steden zijn gevestigd.  

 

Niet-overdraagbare ziekten (non-communicable diseases, NCD's) zoals kanker, hart- en vaatziekten, chronische luchtwegaandoeningen en diabetes zijn verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen wereldwijd [2]. Meer dan 75% van deze dodelijke slachtoffers vindt plaats in landen met veel lage en middeninkomens, zoals Brazilië [3]. In landen met een hoog gemiddeld inkomen treden niet-overdraagbare ziekten meestal later in het leven op. In ontwikkelingslanden treffen deze ernstige gezondheidsproblemen vaak mensen al tijdens hun werkzame leven, wat leidt tot financiële onzekerheid als ze niet in staat zijn om te werken.


Een korte film over gezondheid voor iedereen van de Philips Foundation 
Als onderdeel van de Facing Forward-serie doet de Philips Foundation mee aan een serie georganiseerd door de NCD Alliance* om de toename van niet-overdraagbare ziekten aan te pakken in gemeenschappen met een beperkte toegang tot gezondheidszorg. De serie belicht het werk van zorginstellingen die de dialoog beïnvloeden en actie aanmoedigen binnen gemeenschappen die veel te maken hebben met niet-overdraagbare ziekten. In deze korte film brengt Philips Foundation-partner Saúde Alegria Sustentabilidade Brasil (SAS Brasil) gespecialiseerde gezondheidszorg naar afgelegen regio's van Brazilië door middel van technologie en telegeneeskunde. 


"In het licht van de pandemie heeft SAS Brasil zichzelf opnieuw uitgevonden en nieuwe manieren ontwikkeld om gespecialiseerde gezondheidszorg te bieden aan degenen die dit het meest nodig hebben in Brazilië", aldus Fabia Tetteroo-Bueno, Philips General Manager voor Latijns-Amerika. "Bij Philips Latin America geloven we dat we levens kunnen verbeteren met onze innovaties. De digitalisering van de zorg is een enorme doorbraak om de toegang tot zorg in onze regio en wereldwijd te verbeteren. Met deze impactvolle samenwerking met de Philips Foundation en SAS Brasil zullen de gegevens die we verzamelen ons ook helpen betere oplossingen te ontwikkelen om nog meer toegang tot gezondheidszorg te bieden in enkele van de meest afgelegen gebieden." 

De digitalisering van de zorg is een enorme doorbraak om de toegang tot zorg in onze regio en wereldwijd te verbeteren. Met deze impactvolle samenwerking met de Philips Foundation en SAS Brasil zullen de gegevens die we verzamelen ons ook helpen betere oplossingen te ontwikkelen om nog meer toegang tot gezondheidszorg te bieden in enkele van de meest afgelegen gebieden.”

Fabia Tetteroo-Bueno

Philips General Manager for Latin America

Toegankelijkheid van zorg in afgelegen gemeenschappen

Virtuele zorg is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat patiënten uit afgelegen regio's toegang hebben tot gespecialiseerde artsen. Door virtuele zorgeenheden te installeren die zijn uitgerust met connectiviteit, medische apparatuur en computers, beheren gezondheidswerkers de zorgeenheid en brengen ze de bevolking in contact met gezondheidswerkers die het consult op afstand kunnen uitvoeren. De populatie die de telegeneeskunde-eenheid ontvangt, kan ook vanuit hun eigen huis toegang krijgen tot artsen als ze internet en een smartphone hebben.


Om moeilijk bereikbare gebieden te bereiken, zet de Philips Foundation digitale en connected gezondheidszorgoplossingen in om de toegang tot kwaliteitsgezondheidszorg in gebieden met weinig middelen te verbeteren. In samenwerking met SAS Brazil en Philips Brazil worden containerconstructies uitgerust en onderhouden met echografie, elektrocardiogrammen en software, om bijvoorbeeld zwangere vrouwen in de gaten te houden. 


Lees verder op de website van de Philips Foundation


--- 

 

[1] WHO (2021). Belangrijke feiten over eerstelijnsgezondheidszorg

[2] NCD Alliance (2021). NCD's (niet-overdraagbare ziekten) zijn wereldwijd de grootste oorzaak van overlijden en fysieke beperkingen

[3] WHO (2021). Niet-overdraagbare ziekten

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

Download het rapport en schrijf je in om op de hoogte te blijven van innovaties in de zorg

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.