Wat wordt de impact van COVID-19 op jonge zorgverleners?

De jonge generatie zorgverleners had al last van stress en burn-outs voor de COVID-19 pandemie bleek uit ons Future Health Index rapport 2020. Jonge zorgverleners zijn nu tevredener over hun werk dan voor de COVID-19 pandemie schrijft Jan Kimpen, Chief Medical Officer Philips, op basis van een aanvullend Future Health Index rapport om de effecten van de pandemie op jonge zorgverleners in kaart te brengen.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Toen de coronapandemie zich voor het eerst om zich heen greep, was mijn zorg hoe we de levens van mensen die lijden aan het virus konden redden. Al gauw werd duidelijk dat mensen met andere ziekten en aandoeningen ook te lijden hadden onder vertraagde afspraken, operaties en andere vormen van zorg. Pas toen het dodental steeg en me meer verhalen bereikten over families die dierbaren verloren en over mensen die in afzondering te lijden hadden onder de pandemie, realiseerde ik me hoezeer ons zorgsysteem door deze crisis werd overspoeld. 

 

En er is een groep die onze speciale aandacht verdient: jonge zorgprofessionals. Sommigen werken misschien pas weken of maanden bij een ziekenhuis en hebben van de ene op de andere dag te maken gekregen met een dramatische toename in werkdruk. Ze hebben een speciale plaats in mijn hart ingenomen sinds ik jaren geleden ben begonnen met het begeleiden van jonge collega's, toen ik als kinderarts in een ziekenhuis werkte. Ze hebben me vaak dingen toevertrouwd tijdens die moeilijke momenten op het werk, toen ze gebukt gingen onder hoge werkdruk, verdronken in data en overbelast waren met administratieve taken. 

 

En dit was nog vóór er een pandemie was. Ze hadden dus al last van stress en burn-outs; hoe gaan ze het doen tijdens de ergste pandemie sinds mensenheugenis? 

Gemiddelde leestijd: 
4-6 minuten

Bij Philips hebben we de situatie gevolgd en zijn we betrokken geweest bij de inspanningen om de pandemie aan te pakken. Om beter te begrijpen hoe de pandemie de gezondheidszorg verandert, hebben we honderden jongere artsen ondervraagd om meer te weten te komen over hun percepties en ervaringen in de afgelopen maanden. De resultaten laten iets zien wat even verrassend als zeer bemoedigend is: de COVID-19-pandemie heeft niet geleid tot een dramatische toename van het aantal jongere artsen dat de geneeskunde wil verlaten. 

 

Integendeel, een kwart (25%) van de jongere artsen geeft aan dat ze een grotere mate van tevredenheid ervaren op het werk. Meer dan een derde (39%) meldt een dieper gevoel van doelgerichtheid op het werk als gevolg van hun werk tijdens de pandemie. Voor mij is dit een opmerkelijke uitkomst. Het laat zien hoe zeer onze jonge artsen betrokken zijn bij de zorg voor hun patiënten tijdens deze verschrikkelijke pandemie. 

 

Daarvoor heb ik niets dan bewondering en een diepe dankbaarheid. 

 

Wat kunnen leiders in de gezondheidszorg leren van ons nieuwe FHI Insights-onderzoek? Laten we daar eens naar kijken. 

De uitdaging aangaan

In maart publiceerden we ons laatste global Future Health Index Report, waaruit bleek dat ongeveer een derde (34%) van de jongere zorgprofessionals heeft overwogen het beroep te verlaten vanwege werkgerelateerde stress. 

 

Bemoedigend is dat uit ons nieuwe FHI Insights-onderzoek blijkt dat minder jongere artsen nu zeggen dat ze waarschijnlijk de geneeskunde zullen verlaten (9%). De meeste jongere artsen in dit onderzoek vonden dat hun ervaringen tijdens de COVID-19-pandemie geen invloed hadden op hun kans om in de geneeskunde te blijven of deze te verlaten (53%). Ongeveer een derde (38%) van de jongere artsen geeft aan dat het nog waarschijnlijker is dat ze in de geneeskunde zullen blijven.

Doctor wearing mask

Ik deel deze uitkomsten absoluut niet om te bagatelliseren wat deze pandemie voor impact heeft op de zorgsector als geheel. Terwijl ze de zorg op zich namen voor extreem zieke en stervende patiënten die besmet zijn met het coronavirus, hebben jonge artsen en verpleegkundigen hun leven geriskeerd - en zelfs verloren. Maar er zijn wel lessen die we kunnen leren van de coronapandemie; over betere, slimmere manieren van werken die de arbeidstevredenheid van jongere artsen en de kwaliteit van de zorg voor hun patiënten lijken te verbeteren.

Manieren van werken die het waard zijn om te houden

Voor sommige jongere artsen heeft de pandemie de weg vrijgemaakt voor een meer collaboratieve, digitale en flexibele werkplek. Eerder dit jaar liet het Future Health Index 2020-rapport al zien dat jongere zorgprofessionals hier vooral naar op zoek zijn bij de keuze voor een werkgever. COVID-19 heeft verbeteringen geforceerd op elk van deze gebieden, en leiders in de gezondheidszorg zouden moeten overwegen hoe ze deze positieve veranderingen het beste kunnen behouden. 

 

Toen jonge artsen in onze nieuwe FHI Insights-onderzoek werd gevraagd naar hun ervaringen tijdens de COVID-19-pandemie, meldde bijna de helft een toegenomen samenwerking met collega's met andere specialismes (44%) en een toename in het gebruik van digitale zorgtechnologieën (44%) als positieve ontwikkelingen. 

Voor sommige jongere artsen heeft de pandemie de weg vrijgemaakt voor een meer coöperatieve, digitale en flexibele werkplek.

Jan Kimpen

Chief Medical Officer Philips

Een ontwikkeling die mij opvalt is hoe COVID-19 de versnelde adoptie van virtuele zorg heeft geforceerd. Van online consulten tot tele-ICU's; eHealth is een vitaal instrument geworden om het hoofd te bieden aan een zich snel verspreidende infectie zoals COVID-19. Philips heeft bijvoorbeeld een speciale schaalbare eHealth-toepassing beschikbaar gesteld die het gebruik van online patiëntenscreening en -monitoring vereenvoudigt en die wordt ondersteund door bestaande callcenters. De applicatie heeft als doel om onnodige bezoeken aan huisartsen en ziekenhuizen te voorkomen door de overgrote meerderheid van de COVID-19-patiënten die thuis in quarantaine zitten, op afstand te monitoren. 

 

Het delen van gegevens is een ander belangrijk gebied dat aandacht verdient en waar we actief aan werken om het te verbeteren. In Nederland hebben we samen met het Erasmus Medisch Centrum, Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een online portal gecreëerd waarmee Nederlandse ziekenhuizen COVID-19-patiëntgegevens met elkaar kunnen delen, zodat patiëntgegevens eenvoudig en veilig via de cloud van het ene ziekenhuis naar het andere kunnen worden overgebracht. Het met één druk op de knop kunnen delen van patiëntgegevens tussen ziekenhuizen is van vitaal belang om het gebruik van zorgmiddelen te optimaliseren. Sinds de lancering op 28 maart is 95% van de Nederlandse ziekenhuizen al aangesloten op de portal, een proces dat vóór de pandemie jaren zou hebben geduurd. 

 

Veel jongere artsen, zo blijkt uit ons FHI Insights-onderzoek, hebben goede hoop dat deze recente trends zich na de pandemie zullen voortzetten. Dat heb ik ook. 

Een wake-up call 

Zoals ons global Future Health Index-rapport eerder al aangaf, moeten we ervoor zorgen dat we gebruik blijven maken van werkomgevingen die gebaseerd zijn op flexibiliteit, samenwerking, geoptimaliseerde technologie en het delen van gegevens, lang nadat we de verspreiding van COVID-19 een halt hebben toegeroepen. 

 

Zoals ons nieuwe global FHI Insights-onderzoek laat zien, heeft de pandemie ons geleerd dat, door deze principes te volgen, gezondheidssystemen een betere ervaring kunnen bieden voor zowel het personeel als de patiënten - zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden.

 

Door het houden van wat werkt - samenwerking, flexibiliteit, digitale technologie (mits correct geïmplementeerd) - houden we een generatie jongere zorgprofessionals betrokken bij hun werk, zowel in moeilijke tijden als wanneer het goed gaat.

Wij staan u bij

Ondersteuning en oplossingen om u te helpen bij de zorg voor COVID-19- patiënten.

 

 

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.