Innoveer in twee snelheden

Innoveer in twee snelheden

Wat de zorg op innovatiegebied kan leren van IT.

We willen je graag informeren en inspireren, meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

Is innovatie een kwestie van elke dag een stukje beter worden, of toewerken naar een ambitieuze stip op de horizon? Het kan allebei, aldus Murk Westerterp, Head of Connected Care Benelux en Bert Pfeiffer, CIO van Zuyderland ziekenhuis; bi-modale innovatie, oftewel in twee snelheden, combineert het beste van twee werelden.

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
5-7 min

innoveer-in-twee-snelheden

Bert Pfeiffer, CIO van Zuyderland Ziekenhuis

 

Technologie kan ziekenhuizen vooruithelpen op veel fronten: betere zorguitkomsten, tegen lagere kosten, met een betere ervaring voor zowel patiënt of zorgverlener. De stand van de technologie is daarbij altijd verder dan de klinische toepassing. Het duurt immers een tijd voordat ziekenhuizen nieuwe manieren van werken kunnen invoeren en omarmen.

 

Grotere afstand

Er lijkt echter een steeds grotere afstand te zijn tussen wat er al mogelijk is op technologisch gebied, en wat al in de klinische praktijk wordt toegepast. De innovatiesnelheid in de technologische sector is hoger dan het tempo van toepassing in ziekenhuizen.

 

Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen; er bestaan verschillende drempels voor ziekenhuizen om te focussen op innovaties van morgen. De werkdruk is hoog, waardoor er weinig tijd vrijgemaakt kan worden voor innovatieprojecten. Ook is er vaak sprake van fragmentatie; verschillende afdelingen gebruiken verschillende systemen van verschillende leveranciers. Tenslotte is budget natuurlijk altijd een beperkende factor; innovatie vereist nu eenmaal investeringen, resources en kennis.

 

Paradox

Het is eigenlijk een paradox; innovatie kan helpen om onder meer de werkdruk en kosten te verlagen, maar hoge werkdruk en kosten zijn ook redenen om niet (of langzaam) te innoveren.

 

Gelukkig zijn er ook manieren om deze innovatiedrempels te verlagen. De zorg kan wat dat betreft een voorbeeld nemen aan de IT-sector, waarin bi-modal innovation een begrip is - ook wel innoveren in twee snelheden genoemd. Grote techbedrijven als Google splitsen hun innovatieprojecten op in twee delen: de grotere, baanbrekende innovaties op langere termijn (ondergebracht bij Alphabet) en de kleinere, behapbaardere verbeteringen aan bestaande producten (alles wat onder Google valt).

 

Deze manier van innoveren stelt je als ziekenhuis in staat om groot te dromen, een stip op de horizon te zetten: hoe ziet het ziekenhuis van de toekomst eruit? En hoe gaan wij daar komen? Door deze grotere vraagstukken los te trekken van de continue, kleinere innovatieve verbeteringen die je in de dagelijkse klinische praktijk toepast, kun je op een strategische manier vormgeven aan de toekomstvisie. En ervoor zorgen dat je daar als ziekenhuis ook komt.

innoveer-in-twee-snelheden-author-2

Murk Westerterp, Head of Connected Care Benelux

 

Zuyderland als voorbeeld

Een voorbeeld van een ziekenhuis die deze manier van innoveren heeft omarmd is het Zuyderland Medisch Centrum. Dit fusieziekenhuis in Sittard-Geleen heeft een stuurgroep opgezet die verantwoordelijk is voor de transformatie van Zuyderland naar het ziekenhuis van de toekomst, ook wel het Smart Health Center genoemd. Het ziekenhuis trekt daarin samen op met partners als Philips en Accenture.

 

De stuurgroep begon met vaststellen in welke soorten zorg Zuyderland over tien jaar zou willen excelleren, om dit vervolgens door te vertalen naar concrete innovaties.

Deze manier van innoveren stelt je als ziekenhuis in staat om groot te dromen, een stip op de horizon te zetten: hoe ziet het ziekenhuis van de toekomst eruit?” 

Bert Pfeiffer

Chief Information Officer

Prehabilitatie

Een concreet voorbeeld van een dergelijke innovatie is 'prehabilitatie'. Zuyderland heeft de ambitie om zich de komende jaren te onderscheiden op een aantal specialisaties. Een daarvan is een specialisatie als ‘hoogwaardig interventiecentrum’, waarin multidisciplinaire aanpak wordt gecombineerd met kwalitatief de beste zorg.

 

Prehabilitatie is een aanpak die de transitie naar een patiëntgericht centrum mede mogelijk zou kunnen maken. Patiënten werken in de weken vóór een operatie ('pre') aan hun conditie om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op herstel ('habilitatie'). Deze multidisciplinaire aanpak streeft ernaar een patiënt zo fit mogelijk te laten starten met de behandeling, met hierbij de hypothese dat dit leidt tot minder complicaties, kortere opnames en een kleinere kans op heropnames.

 

Consultants van Philips Healthcare Transformation Services hebben deze innovatie samen met Zuyderland uitgewerkt. Dat begon met het ontwikkelen van een multidisciplinair zorgpad; voor een patiëntengroep voor wie prehabilitatie een oplossing zou kunnen zijn; (gastro-intestinale) patiënten. Vervolgens is hieraan we de juiste techniek gekoppeld om zorg op afstand mogelijk te maken.

 

Deze aanpak illustreert de manier waarop Philips de eerdergenoemde afstand tussen (technologische) innovatie en de dagelijkse toepassing in de klinische praktijk probeert te verkleinen. Voordat Philips een technische oplossing aandraagt, ontwerpen de consultants, die voor een deel een klinische achtergrond hebben, in co-creatie met zorgprofessionals van het Zuyderland de innovatie en laten deze aansluiten bij de dagelijkse praktijk van het Zuyderland.

 

De lessen van Zuyderland

Welke lessen Zuyderland heeft geleerd van deze aanpak, is te lezen in dit interview met Bert Pfeiffer, Chief Information Officer bij Zuyderland: "Blijf het grotere plaatje zien, ook bij kleinere innovaties."

Defibrillator

Neem contact met ons op

Meer weten over innovaties van vandaag en morgen? Lees dan onze pagina over innovaties die al in werking zijn of neem contact met ons op. Laat uw gegevens achter in het formulier.

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.