Imeldaziekenhuis loopt opnieuw voorop met hybride operatiekamer

Het Imeldaziekenhuis in het Belgische Bonheiden was zestien jaar geleden één van de eerste in België met een hybride operatiezaal. Nu loopt het ziekenhuis opnieuw voorop; Imelda is het eerste ziekenhuis in België met een operatiekamer met de nieuwste release van Azurion.

We willen u graag informeren en inspireren, meld u aan en wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

De oude operatiekamer was aan het einde van zijn levensduur, vertelt vaatchirug Dr. Jürgen Verbist. "Destijds, in 2004, hebben we een hybride zaal ingericht in een al bestaande operatiekamer. We hebben toen best wel wat concessies moeten doen wat betreft ruimte en indeling. Als we bijvoorbeeld een open ingreep wilden uitvoeren, kregen we de operatielampen niet boven de angiotafel. We moesten dan de tafel roteren zodat deze schuin in de zaal stond. Hoe complexer de ingreep, des te meer ruimte we nodig hadden."

Opening hybride operatiezaal Imeldaziekenhuis

De dienst vaatheelkunde pleitte dan ook bij de directie voor de bouw van een nieuwe zaal. "We zijn samen met de directie naar oplossingen gaan kijken. Uiteindelijk zijn we nieuwbouw gaan plegen op het dak van de garage voor de ambulances." Die bood meer dan genoeg ruimte om de operatiezaal volledig naar wens in te richten. De operatiekamer straalt veel meer rust uit, en dat is voor zowel ons als voor de patiënt een groot voordeel."

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
4-6 minuten

Ergonomisch voordeel
Dat vindt ook collega-vaatchirurg, Dr. Fien Gryffroy: "Het is mooi om terug in iets moderns te kunnen werken. De nieuwe operatiezaal oogt sterieler. En we kunnen nu al ons materiaal onderbrengen in de zaal, en dat is een groot ergonomisch voordeel."

thumb-2

Ook de stralingsbelasting is een stuk lager dan voorheen, aldus Wouter: "We krijgen maandelijks een stralingsrapport, en ik was er eigenlijk al een beetje aan gewend dat de waardes torenhoog waren. Nu zijn de waardes, ook voor complexe cases, behoorlijk laag. Ik heb ondertussen al enkele complexe FEVARs met het nieuwe systeem gedaan en meestal kom je uit op 30 tot 35 microsievert gemeten aan de buitenzijde van de loodschort."

Een ander belangrijk voordeel is de hoge beeldkwaliteit van Azurion. Jürgen: "Het is bovendien eenvoudiger om een foto te maken van een bloedvat dat al eerder in beeld is gebracht. Wouter: "Je kunt met de Flexarm automatisch terug naar eender welke positie waarvan beelden opgenomen zijn. "

thumb-1

Het is voor het eerst dat de afdeling werkt met Philips-technologie. Jürgen: "We hebben ons uitgebreid georiënteerd. Wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven in het voordeel van Philips, is dat we in Best met eigen ogen hebben kunnen zien hoe de apparatuur werkt. Daar werd ons duidelijk dat er heel goed is nagedacht over gebruiksgemak, maar ook over het innovatieve aspect. Over een paar jaar zijn er weer nieuwe mogelijkheden en is het belangrijk dat daar al op wordt voorgesorteerd."

Intuïtief
Wouter: "Met een nieuwe leverancier in zee gaan is net als met een auto van een ander merk gaan rijden; je bent gewend om dingen op een bepaalde manier te doen en nu gaat dat anders. Maar zowel het besturingsmechanisme als bewegingen van de Azurion Flexarm werken eigenlijk heel intuïtief. Na een uurtje kun je daar al een heel eind mee overweg. Iets wat meer tijd vraagt, is het uitvinden van alle mogelijkheden van de software. Er zijn gewoon heel veel toepassingen en we kijken er naar uit om deze maximaal in te zetten."

Omdat we een van de eerste gebruikers zijn, hebben we de mogelijkheid om in partnership met Philips samen te bouwen aan nieuwe innovaties."

Dr. Jürgen Verbist - Vaatchirug

"Het zal nog wel een proces van een paar maanden zijn voordat we ons alles eigen hebben gemaakt", benadrukt Jürgen. "Gelukkig krijgen we daarbij veel ondersteuning, we kunnen altijd terugvallen op begeleiding vanuit Philips. Ook wordt heel goed geluisterd naar onze input en feedback. Omdat we een van de eerste gebruikers zijn, hebben we de mogelijkheid om in partnership met Philips samen te bouwen aan nieuwe innovaties."

En dat past binnen de mindset van het ziekenhuis: "We staan bekend als een vrij vooruitstrevend ziekenhuis met een uitgebreid pathologie-aanbod ten opzichte van andere perifere ziekenhuizen", aldus Fien. De operatiezaal is dan ook al bezocht door collega's van verschillende ziekenhuizen: "Er is zeker veel interesse om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn."

 

IMELDA CUSTOMER STORY 18090-00064870

Meer weten


Wilt u weten welke voordelen Azurion voor u kan bieden? Lees meer of neem contact met ons op om de functies en voordelen van Azurion te bespreken.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.