Hulp bieden binnen 6 minuten bij een hartstilstand kan écht

Floris Italianer over een hartveiliger Nederland

Als directeur van de Hartstichting zoekt Floris Italianer bijna dagelijks naar oplossingen die bijdragen aan een gezond hart. Hij deelt met ons zijn visie op hartveiligheid en het belang van AED. “Elke minuut winst geeft je 10% extra kans om te overleven.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Hoe hartveilig woont u zelf?

“Tot 2018 hingen er in onze buurt slechts drie AED’s en die waren ook nog beperkt beschikbaar. Samen met buren zamelden we via het project BuurtAED geld in voor extra AED’s. Dat liep zo goed dat er inmiddels verspreid in de wijk maar liefst zes AED’s hangen die 24/7 toegankelijk zijn voor burgerhulpverleners.”

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
3 - 4 minuten

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Wat is het doel van de Hartstichting?

“Met de Hartstichting willen we dat iedereen het maximale uit zijn of haar hart haalt. Dus werken we eraan dat meer mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis overleven. Al ruim 40 jaar geven onze, inmiddels 500, reanimatiepartners door het hele land betaalbare reanimatietrainingen. Ook willen we dat iedereen in Nederland binnen zes minuten de juiste hulp krijgt bij een hartstilstand. Dat kan, met voldoende burgerhulpverleners en dag en nacht beschikbare AED’s in het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Maar we kunnen het niet alleen. We doen het samen met een heleboel vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, gemeenten en bedrijven. Philips is een van die partijen en daar zijn we blij mee.”

Hartstichting
Elke minuut winst geeft je 10% extra kans om te overleven.”

Floris Italianer

CEO Hartstichting

Wat is de winst van de samenwerking tussen de Hartstichting en Philips?  

“Philips is sinds begin 2018 strategisch partner van onze stichting. Door samen te werken kunnen we meer snelheid en dus impact maken. Een van de projecten die we samen met Philips opzetten is BuurtAED.nl, een online platform voor crowdfunding waar mensen samen met hun buren geld inzamelen voor een AED met een buitenkast. Aanschafkosten delen is aantrekkelijk. De meeste hartstilstanden -70%- gebeuren in en rond het huis. Juist daarom is het belangrijk dat er in woonwijken genoeg dag en nacht beschikbare AED’s zijn die via 112 kunnen worden ingezet bij een hartstilstand. We merken echt dat BuurtAED de afgelopen tijd een begrip is geworden.”

Hoe verloopt de samenwerking voor de BuurtAED?

“Het is een succes en daar zijn we zó blij mee. Sinds de start van de BuurtAED in 2018 zijn er 4769 BuurtAED-acties gestart. Daarvan zijn er 1735 met succes afgerond.  Bijna 63.000 mensen deden een donatie en daarmee haalden we bijna 2,5 miljoen euro op. Een prachtig resultaat.”

Floris Italianer

Welke ambities wil de Hartstichting nog behalen?

“Wij werken aan concrete oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden of te maken. Wij willen zo snel mogelijk hart- en vaatziekten opsporen én oplossen. Zo maken we mensen bijvoorbeeld bewust van de gevaren die je loopt met een hoge bloeddruk en stimuleren we om periodiek je bloeddruk te meten. Verder financieren we met de Hartstichting onderzoek ter verbetering en uitbreiding van bestaande behandelmethoden. En er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe methoden van behandeling. Ook blijven we ons inzetten dat iedereen op tijd behandeld wordt bij een hartinfarct, beroerte of hartstilstand.”

Wat is digitale invloed op de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten?

“Als je alleen al kijkt naar reanimatie, dan liggen er kansen. Jaarlijks worden er naar schatting duizenden mensen met een hartstilstand niet gereanimeerd omdat er geen omstanders zijn die 112 kunnen bellen. Maar snelle herkenning van een hartstilstand kan ook anders. Bijvoorbeeld met apparatuur die hartslag, ademhaling of andere relevante informatie registreert. Als die apparatuur een hartstilstand vaststellen, worden de hulpdiensten direct gealarmeerd. Dat biedt kansen op het overleven van een hartstilstand zonder dat er iemand in de buurt is. En mogelijk nóg snellere hulp bij andere gevallen. Hoe eerder het slachtoffer gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt hoe beter.”

Wat kun je als zorgprofessional doen om ‘Nederland hartveiliger’ te maken?

“Dat kan op verschillende manieren. Zo roep ik graag iedereen die kan reanimeren op om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Als buurtbewoner ben je namelijk vaak sneller dan de ambulance. En hoewel er al veel buurten geld bij elkaar brachten voor een BuurtAED zijn er -met name in woonwijken- nog steeds AED’s nodig. Ook is het goed om te weten dat deze AED’s dag en nacht beschikbaar zijn én aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu.”

AED-oplossingen van Philips 

Met toegang tot de juiste apparatuur en ondersteuning kan iedereen een leven redden. Lees meer over de AED-oplossingen van Philips.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.