De toekomst van de zorg is veranderd door COVID-19. De pandemie legde vooral de beperkingen van het huidige gezondheidszorgsysteem bloot, om aan een plotselinge stijging van de vraag te voldoen. Als we van de crisis willen leren, is het noodzakelijk om voor de toekomst een robuust ecosysteem voor de gezondheidszorg uit te vinden en op te bouwen. Gezondheidszorgsystemen hebben zich aangepast aan nieuwe zorgverlening tijdens de pandemie. Deze veranderingen zijn mogelijk alleen duurzaam door de voortdurende verkenning van samenwerkingsverbanden met andere spelers in de zorgsector.
Voor zorgbestuurders begint de voorbereiding op een post-COVID-19-tijdperk met het beoordelen van de aanpak van complexe uitdagingen in het zorgcontinuüm. eHealth en digitale gezondheidszorg zullen zeker een grote rol gaan spelen in de toekomstige zorgverlening. Bredere toegang tot virtuele gezondheidszorgopties is absoluut noodzakelijk. Andere initiatieven zijn onder meer de digitalisering van zorg, op value-based care, ecosysteemintegratie en een 'Healthcare-as-a-Service' (HaaS)-model.
Het HaaS-concept, zoals gezamenlijk bedacht door Philips en VPS Healthcare, een van de grootste zorggroepen in de Verenigde Arabische Emiraten, zorgt voor een op operationele kosten gebaseerd systeem met weinig assets. Hierdoor kunnen patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben wanneer ze die nodig hebben, zonder dat de middelen van het zorgsysteem uitgeput raken. Gezien de post-pandemische ontvankelijkheid voor nieuwe methoden van zorgverlening en virtuele zorg kunnen leiders in de gezondheidszorg meer mogelijkheden zoeken om samen te werken, middelen te bundelen en meer schaalbare bedrijfsmodellen zoals HaaS te verkennen.
"Met de lessen van de huidige crises moeten we een robuust ecosysteem voor de gezondheidszorg uitvinden en bouwen dat in de toekomst tegemoet komt aan de behoeften van verschillende groepen patiënten," zegt dr. Shamsheer Vayalil, de voorzitter en Managing Director van VPS Healthcare. "Healthcare-as-a-Service is een ideaal model om te gebruiken, aangezien het de wereldwijde zorginfrastructuur zou beschermen tegen mogelijke bedreigingen, zoals de huidige pandemie."
Binnen een HaaS-model kunnen zorgverleners op abonnementsbasis een breed scala aan diensten afnemen. Hierdoor kunnen zorgverleners op een kosteneffectieve manier de toegankelijkheid van zorg op een dynamische, flexibele manier uitbreiden en incrementele, consistente verbeteringen aanbrengen die zijn gekoppeld aan hun bedrijfsdoelstellingen en middelen.
Enkele van de belangrijkste voordelen zijn flexibiliteit bij het betalen per gebruik, verbeterde patiëntervaring en -uitkomsten, en een betere workflow en tevredenheid van het personeel – dit zijn allemaal belangrijke componenten van de Quadruple Aim om de ervaring en uitkomsten van de patiënt en het personeel te verbeteren en tegelijkertijd de zorgkosten te verlagen.
HaaS zou kunnen worden toegepast in regio's in de hele wereld, omdat het meerdere partners in staat stelt samen oplossingen en diensten te ontwikkelen voor grotere efficiëntie. Met zijn unieke positie tussen Afrika, India en Azië zijn de Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld perfect gepositioneerd om een strategische hub te zijn voor HaaS-oplossingen. Maar het concept kan ook worden toegepast op andere markten of regio's om ervoor te zorgen dat gezondheidszorgsystemen klaar zijn voor toekomstige crises, onvoorspelbare verschuivingen in de vraag, of plotselinge en onverwachte obstakels en onderbrekingen in de zorgverlening.
De ontvankelijkheid na een pandemie voor nieuwe manieren van werken biedt verschillende organisaties de mogelijkheid om middelen en expertise te bundelen."
Vincenzo Ventricelli
CEO, Philips Midden-Oosten, Turkije en Afrika
Aangezien door COVID-19 de opkomst van eHealth en virtuele zorg buiten het ziekenhuis is versneld, kan de introductie van kleine kiosken of wellness-booths op winkellocaties die zijn aangesloten bij grotere hubs toegang tot zorg vergroten en een groter publiek bereiken. De booths kunnen een gemakkelijke manier zijn om een breed scala aan niet-acute gezondheidsdiensten te leveren, waaronder persoonlijke, virtuele en preventieve zorg. Belangrijke voorwaarden bij deze aanpak zijn onder meer draagbare sensortechnologie in combinatie met predictive analytics, digitalisering en interoperabele systemen die het delen van gegevens in het hele zorgcontinuüm mogelijk maken.
VPS Healthcare onderzoekt dit concept van 'retailgezondheidszorg' al met enkele wellnesskiosken in winkelcentra in de VAE. En Virtual Care Station van Philips, onderdeel van het ATLAS-programma (Advancing Telehealth through Local Access Stations) van de United States Veterans Affairs, is een potentiële community-based e-health-oplossing voor verdere ontwikkeling.
Nu de toekomst van de gezondheidszorg na COVID-19 langzaam in zicht komt, zullen leiders in de gezondheidszorg waarschijnlijk op zoek gaan naar mogelijkheden om de expertise van technologieleveranciers en klinische operators te combineren voor een groter bereik en grotere efficiëntie. Dergelijke partnerschappen kunnen gecombineerde oplossingen voor derden creëren die echte waarde bieden voor patiënten, toezichthouders en betalers. Modellen met meerdere aanbieders, zoals HaaS, kunnen dubbele inzet van middelen helpen voorkomen, en de flexibiliteit en schaalbaarheid van plaatselijke zorgverlening tijdens toekomstige crises en rampen waarborgen.
"De ontvankelijkheid na een pandemie voor nieuwe manieren van werken biedt verschillende organisaties de mogelijkheid om middelen en expertise te bundelen," zegt Vincenzo Ventricelli, CEO van Philips Midden-Oosten, Turkije en Afrika. "Samen met VPS Healthcare kijken we naar Healthcare-as-a-Service als de weg vooruit. Verschillende spelers in het gezondheidsecosysteem kunnen samenwerken om effectief gezondheidszorg op aanvraag te leveren."
Dit bericht is gemaakt door Philips met Insider Studios. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van Insider.
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.