Arjen Radder, Philips: Laten we het hebben over de TCO (Total Cost of Ownership). U noemde het gebruik van onze Ingenia Ambition, die is gebaseerd op onze volledig afgedichte BlueSeal-magneet, waardoor productievere [3] heliumvrije MRI-onderzoeken kunnen worden uitgevoerd. BlueSeal-technologie is een grote vooruitgang op het gebied van duurzaamheid, omdat de meeste MRI-scanners geen volledig afgedichte magneten bevatten waardoor helium vrijkomt. Wanneer helium ontsnapt, kan dit leiden tot langdurige en kostbare storingen van de MRI-scanners. Daarnaast zijn ziekenhuizen afhankelijk van een grondstof met een onvoorspelbaar aanbod en een variërende prijs. Hoe belangrijk is de TCO en de productiviteit van MRI-scanners bij het verduurzamen van de zorg?
Dr. Christoph Juli, radioloog: Vandaag de dag is iedereen in de gezondheidszorg bezig met het rendement op investeringen, dat moet ook wel. Gezondheidszorg is een onderneming en zo moeten we er ook naar kijken, net als elk ander bedrijf dat doet. We moeten de kosten, het rendement en de waarde van apparatuur, partnerschappen en lopende diensten rechtvaardigen. Op de afdeling radiologie richten we ons op stabiele platforms en betrouwbaarheid om ervoor te zorgen dat we bijna geen downtime hebben, onderhoud uitgezonderd. Ook hebben we een partner nodig die op de lange termijn met ons samenwerkt en ons ondersteunt, zodat de focus ligt op het behalen van goede resultaten en het goed integreren van oplossingen. Als we kijken naar duurzaamheid heeft de Ingenia Ambition met BlueSeal-magneet geen helium consumptie.
In Zwitserland is, vanwege het klimaat, bevriezing van de quenchpijp een serieus risico. Het ontbreken van deze quenchpijp bij de Ingenia Ambition is daarom erg nuttig. Ook is het systeem erg compact, waardoor het plafond niet hoog hoeft te zijn en de koelinstallatie in een kleine ruimte kan worden geplaatst. Dit geeft ons meer flexibiliteit en verhoogt de productiviteit en ROI-waarde op de lange termijn. Als je maar één magneet kunt kiezen, is de Ambition de beste keus voor ziekenhuizen.
Arjen Radder, Philips: Wanneer we nadenken over de toekomst van radiologie en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg proberen te voorspellen, heeft toegankelijkheid de hoogste prioriteit. U heeft zelfs gezegd dat u in de toekomst MRI-scanners in grote winkelcentra zou willen zien. Die opvatting sluit aan op het idee dat de 'commercialisering' van de gezondheidszorg tot totaal andere patiëntervaringen leidt. Patiënten hebben meer keus en willen behandeld worden als personen met unieke behoeften. Kunt u vertellen waarom u denkt dat dit belangrijk is?
Dr. Christoph Juli, radioloog: Het zou mijn doel zijn om MRI-scanners voor iedereen beschikbaar te stellen. Daarom moeten we creatief gaan nadenken over hoe we dat willen doen. Als we MRI toegankelijker willen maken, moeten we de apparaten installeren op plekken waar de patiënten vaak komen. Dit is vooral van belang als we MRI-scanners vaker gaan inzetten voor het screenen van veel voorkomende ziekten zoals hartaandoeningen. Uiteindelijk draait het allemaal om gemak. Als we MRI-scanners veilig, efficiënt en kosteneffectief kunnen implementeren in winkelcentra en patiënten een screening kunnen krijgen zonder dat dit veel tijd of moeite kost, dan is de kans groter dat meer patiënten worden gescreend. Als we meer patiënten kunnen screenen, kunnen we ziektes eerder opsporen en krijgen mensen een betere kans op preventie en uiteindelijk heeft dat een zeer positief effect op de volksgezondheid.
Referenties:
[1] SuAzio Consulting, onderzoek naar de efficiëntie van MRI, december 2017.
[2] The Advisory Board Company, Retaining and Growing Radiology Talent, 2018©
[3] In vergelijking met de Ingenia 1.5T ZBO-magneet.