Gebruik Lumify om complicaties in cosmetische chirurgie te voorkomen

Complicaties in cosmetische chirurgie zijn helaas niet altijd te voorkomen. Maar je kunt de kans erop wel aanzienlijk verkleinen met behulp van echografie, volgens Dr. Peter Velthuis en Dr. Tom Decates.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan en wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Deze twee vooraanstaande artsen die zijn gespecialiseerd in de behandeling van complicaties als gevolg van cosmetische behandelingen, pleiten voor het gebruik van mobiele echografie bij het injecteren van fillers: "Met een echo kun je heel goed de anatomie van het gezicht zien. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat je per ongeluk een filler in een bloedvat injecteert."

Wekelijks komen er tientallen patiënten af op het 'Spreekuur voor complicaties cosmetische behandelingen' in het Erasmus Medisch Centrum. Cosmetisch arts KNMG Dr. Leonie Schelke en dermatoloog Dr. Peter Velthuis, oprichter van de Velthuis Kliniek, startten dit spreekuur in 2013.

 

Doctors
Clock

Gemiddelde leestijd: 
3-4 minuten

   

Verdikking, verharding of ontsteking

"Het spreekuur was met name gericht patiënten met complicaties na het injecteren van fillers", aldus Velthuis. "Het komt nog weleens voor dat patiënten bij wie deze vloeistof is ingespoten last krijgen van verdikking, verharding, ontstekingen of weefselsterfte als gevolg van ischemie. In het spreekuur vangen we deze patiënten op en verhelpen we de complicaties."

Volgens een studie uit 2018 worden er naar schatting in Nederland zo'n 138.000 fillerbehandelingen per jaar uitgevoerd. Daarbij gaat 0.05 tot 0.01 procent van de behandelingen mis. Dat lijkt niet dramatisch, maar gezien het grote volume van de behandelingen hebben we het over 70 gevallen van huidnecrose per jaar. Daarnaast kan er een blijvend litteken in het gezicht achterblijven.

Als dermatoloog is dr. Velthuis al jaren gewend om te werken met echografie, onder meer voor het detecteren van spataders. In het spreekuur leerde hij dat er ook nuttige toepassingen blijken te zijn in cosmetische chirurgie. "Met een echo kun je zien waar de filler zich precies bevindt, hoe de vloeistof zich onderhuids heeft verspreid en of er sprake is van een ontsteking. Ook kunnen we op een echo zien welk type filler is gebruikt."

Het bepalen van de precieze locatie van een filler is belangrijk om een complicatie te behandelen. "Het is soms nodig om de geïnjecteerde stof met een laserfiber te verwarmen of te verdampen. Soms kunnen we de filler oplossen door er een antidotum in te spuiten."

Van oplossen naar voorkomen
Echografie helpt dus om complicaties op te lossen. Dr. Tom Decates benadrukt dat echo's ook complicaties kunnen voorkomen. De cosmetisch arts KNMG doet wetenschappelijk onderzoek naar de complicaties van fillers: "Een jaar of vijf geleden viel ineens het kwartje, dankzij het uitstekende werk van Leonie Schelke." "Met een echo kun je heel goed de anatomie van het gezicht zien", vult Velthuis aan. "Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat je per ongeluk een filler in een bloedvat injecteert. Veel complicaties komen daar vandaan; als een filler in de bloedbaan terechtkomt, dan kan dat de bloedtoevoer naar weefsel afsluiten.

In praktijk komt dit regelmatig voor. Als dat gebeurt, kan er een stukje huid afsterven, dus het is belangrijk om hier vroeg bij te zijn. Zo’n schade, vaak in het gezicht, kan vanaf een dag of drie al permanent worden. Als arts wil je dit natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Dus als je een echo maakt tijdens het injecteren, dan heb je een real-time zicht op de plaatsing van de filler. Eigenlijk is het heel simpel en verbazingwekkend dat we daar niet eerder aan hebben gedacht met zijn allen: First we were blind, but now we can see."
 

Eigenlijk is het heel simpel en verbazingwekkend dat we daar niet eerder aan hebben gedacht met zijn allen: First we were blind, but now we can see."

Dr. Tom Decates

Cosmetisch arts

Leonie Schelke promoveerde zelfs op het onderwerp. Het idee verspreidde zich de afgelopen jaren als een olievlek in de wereld van de cosmetische chirurgie. Decates: "Dr. Arthur Swift, een internationale autoriteit op dit gebied, kreeg een vraag op het grootste cosmetische congres ter wereld: on a scale of one to ten, how important is ultrasound? Zijn antwoord: twelve."

Niet snel genoeg
In een paar jaar is het gebruik van echografie in de cosmetische chirurgie enorm toegenomen. Maar nog niet snel genoeg, vindt Decates: "Mensen zijn in het begin vaak sceptisch over het idee. Maar als je het ziet, dan snap je niet waarom je het nog niet eerder hebt gedaan. We zouden het een stuk minder druk hebben op ons spreekuur als onze collega’s ook gebruik zouden maken van echografie.

Bovendien krijgen we hele nieuwe inzichten over ons vak. Bij mannen worden weleens fillers ingebracht bij de kauwspieren, om de kaken hoekiger te maken. Dankzij echografie zagen we dat de filler zich eigenlijk heel anders verspreidde over de kaak dan we tot nu toe dachten."

De Philips Lumify is volgens beide artsen het perfecte systeem om echografie toe te passen in de cosmetische praktijk: "Het apparaat is klein, handzaam en betaalbaar, en je kunt er alles mee zien waar je tijdens een cosmetische behandeling behoefte aan hebt."

Het apparaat is klein, handzaam en betaalbaar, en je kunt er ook nog alles mee zien wat je wilt zien."

Dr. Peter Velthuis

Dermatoloog

Om de adoptie te versnellen, hebben Leonie Schelke en Peter Velthuis een organisatie (Cutaneous) opgericht om trainingen te geven aan collega's. "Als dermatoloog ben ik al langer gewend om te werken met echografie, samen met radiologen leggen we nu aan cosmetische artsen uit je dit tot je voordeel kan gebruiken."

Apparaat

Volgens Decates is het een kwestie van tijd voordat Lumify overal wordt ingezet. "Je ziet nu dat we hier in Nederland echt in voorop lopen. Over tien jaar is dit zo ingeburgerd, dat er voor elke filler een echo wordt gemaakt. Dan zijn we er zo handig in geworden dat we ons niet meer kunnen voorstellen dat we ooit zonder hebben gewerkt." Sterker nog: hij is ervan overtuigd dat patiënten dit soort kwaliteitsgaranties in de toekomst gaan eisen bij een behandeling.

Young HCP FHI 2020

Benieuwd naar de mogelijkheden van echografie in de cosmetische zorg?

Ontdek de Philips Lumify, betaalbare ultrasound voor de smartphone of tablet met lichte transducers. Nu één week geheel vrijblijvend uit te proberen!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.