Neuroloog Steven Laureys (Academisch Ziekenhuis Luik) werd wereldberoemd vanwege zijn werk met comapatiënten. Laureys ontdekte dat er meer gradaties van bewustzijn zijn bij zijn patiënten.
Comapatiënten uit de hele wereld worden naar Luik gebracht voor het werk van Steven Laureys. Jarenlang dacht men dat bewustzijn alles of niets was. ‘Je had coma, hersendood en patiënten die overleefden,’ zegt Laureys. ‘Ik vermijd termen als ‘vegetatief’, je wilt mens niet met een plant vergelijken. We praten nu van niet-responsieve patiënten. We gingen ervan uit dat we voor geen enkele van die patiënten nog iets konden doen. Dat is fout.’
Wat heel belangrijk is, is om mensen toe te laten om creatief te zijn.”
Steven Laureys
Neuroloog Academisch Ziekenhuis Luik
De winnaar van de prestigieuze Francqui-prijs, de belangrijkste Belgische wetenschapsprijs, gebruikt zogeheten functionele MRI (fMRI) bij comapatiënten. ‘De patiënt ligt erin en ik stel hem vragen. “Beweeg je hand, doe dit, doe dat.” Ik kijk niet meer naar zijn motorische respons, maar naar wat er in zijn brein gebeurt. Die hersenactiviteit kan ik dan proberen te decoderen.‘ Meer leren van Laureys? Bekijk dan de video!
Klik hier voor meer inspiratie hoe wij data, technologie en mensen met elkaar verbinden.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het