Medisch Perspectief

Erasmus Ziekenhuis investeerde in nieuwe digitale PET/CT scanner van Philips

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

Het Brusselse Erasmus Ziekenhuis beschikt sinds een tijdje over de nieuwste PET/CT scanner Philips Vereos. Het is het eerste ziekenhuis in België dat deze volledig digitale scanner in gebruik heeft genomen. “Het is een nieuw tijdperk dat zich opent”, stelt professor Serge Goldman. “Dit toestel combineert een nooit eerder vertoonde gevoeligheid met een extreme kwaliteit qua beeldresolutie. Daardoor kunnen we tijdens onze onderzoeken de tumoren veel scherper in beeld brengen en ze veel beter linken met morfologische informatie. We kunnen dus in kortere tijd veel betere diagnoses stellen.”

We zetten een grote stap vooruit in de nucleaire geneeskunde.”

Professor Serge Goldman is een referentie in de Belgische nucleaire geneeskunde. Hij is sinds 1981 verbonden aan het Erasmus Ziekenhuis van de Franstalige universiteit ULB en werkt al bijna 20 jaar in de nucleaire geneeskunde: “De PET scan is in twee decennia uitgegroeid van een academisch onderzoeksinstrument tot een zeer nuttig systeem voor medische beeldvorming. Hier in het Erasmus Ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in het onderzoek naar hersentumoren. We gebruiken de scanner dagelijks in de strijd tegen kanker.” 

De medische beeldvorming is een essentiële schakel in het opsporen van kankertumoren en het bepalen van de behandeling. De digitale Philips Vereos PET/CT scanner maakt zeer kleine tumoren en uitzaaiingen beter zichtbaar. “Onze uitdaging is om beelden te maken die toelaten om correcte en gekwantificeerde diagnoses te stellen. Wij moeten zo duidelijk mogelijk de relatie leggen tussen wat we zien in de anatomische structuur en de eventuele aanwezige tumoren”, aldus prof Goldman. “Hoe preciezer we onze diagnose kunnen maken, hoe beter de informatie die we aan de chirurg of endoscopist kunnen geven die vervolgens de behandeling of therapeutische aanpak bepaalt.”

Veel meer precisie in de diagnose

Het spreekt voor zich dat dit bij hersentumoren van levensbelang is. “We moeten de tumor zeer precies kunnen lokaliseren in de hersenen. Dit stelt de neurochirurg in staat om een aanpak op maat van zijn patiënt uit te werken. Dat geldt voor een operatie maar evenzeer voor radiochirurgie, want de behandeling is volledig gebaseerd op onze analyses en interpretaties. Hoe preciezer die zijn, hoe beter het eindresultaat. Daar werken we elke dag aan.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

We kunnen dus in kortere tijd veel betere diagnoses stellen.”

Prof. Dr. Serge Goldman

Diensthoofd afdeling Nucleaire Geneeskunde Erasmus Ziekenhuis

Juist daarom is de arts zo opgetogen over de eerste resultaten met de nieuwe scanner. Serge Goldman: “De digitale scanner heeft veel betere en snellere detectoren dan de analoge. De extreme gevoeligheid en hoge beeldresolutie laten toe om kleinere anomalieën in de weefselstructuur veel scherper te zien. De nucleaire geneeskunde heeft de reputatie niet erg precies te zijn in anatomie. Wel, vandaag zijn we veel affirmatiever in onze diagnoses. We kunnen met meer zekerheid tegen onze collega’s zeggen: het is zo, ik heb het gezien, kijk maar op de beelden. Dat is een enorme stap vooruit voor ons vak.”

Onderzoek onder scanner wordt steeds korter

Omdat de systemen gevoeliger zijn, is er ook een lagere stralingsdosis want er moet minder radioactieve stof worden ingespoten om de stofwisseling zichtbaar te maken voor de scan. “Maar patiënten merken vooral de tijdswinst op. Terwijl ze tien jaar geleden nog een halfuur onder de scanner moesten, duurt een onderzoek vandaag nog maar tien minuten tot een kwartier”, aldus professor Goldman. “Omdat we meer zien en de zaken beter kunnen beoordelen, zijn er minder onderzoeken nodig. Dat is goed voor onze relatie met de patiënt, zelfs al moet die toch geregeld een controle ondergaan.”
 

Het ziekenhuis wint dan weer aan efficiëntie. “Het aantal toestellen voor dergelijke onderzoeken is beperkt. Vandaag kunnen we met de digitale scanner meer patiënten in beeld brengen in dezelfde tijd als vroeger. Dat is erg belangrijk, want wij moeten alle mensen ontvangen die door onze collega’s worden doorgestuurd”, legt de arts uit. “Dat kan nu ook omdat de machine snel en efficiënt is. Het personeel heeft minder logistieke taken en het instellen van het systeem is eenvoudiger geworden.  De aandacht kan dus meer toegespitst zijn op de patiënt.”

Vereos - Erasmus Ziekenhuis

Precision medicine voor elke patiënt

Voor Serge Goldman leidt het geen twijfel dat dit alles bijdraagt tot een betere behandeling voor de patiënt. De toekomst ligt in ‘precision medicine’, waarbij voor elke patiënt de meest geschikte aanpak krijgt voor zijn persoonlijke situatie: “Dit komt elke dag dichterbij. De informatie die wij kunnen geven zal dankzij de sterke evolutie in de beeldvorming nog preciezer worden en nog meer gerelateerd zijn aan biologische kenmerken. We zullen dus de behandelingen en medicatie kunnen aanpassen aan de exacte situatie van de tumor maar ook aan het genetisch profiel van de patiënt. En dat zal onze strijd tegen kanker nog effectiever maken.”

Wilt u meer weten over Philips Vereos Digital PET/CT?

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.