Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis was twee jaar geleden een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat ging werken met IntelliSpace Cardiovascular, een webbased applicatie dat alle onderzoeksbeelden van patiënten vanaf iedere werkplek toegankelijk maakt. Tijd om de balans op te maken: wat heeft dit systeem de cardiologen en echo-artsen gebracht?
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) is een fusieziekenhuis met twee hoofdlocaties in Tilburg, en locaties Waalwijk en Oisterwijk. Vorig jaar hebben 65.000 patiënten de polikliniek Cardiologie bezocht. Jaarlijks worden er 18.000 hartecho’s gemaakt. Deze beelden konden voorheen alleen beoordeeld worden op speciale computers, wat erop neerkwam dat artsen altijd op een specifieke plek aanwezig moesten zijn. Daarnaast gebruiken de verschillende locaties hun eigen apparatuur van diverse leveranciers. Paul Melman, cardioloog bij het ETZ: “We zochten een systeem waarin dat allemaal bij elkaar gebracht kon worden en waarbij we onafhankelijk van de plaats van waar we zijn, kunnen superviseren en accorderen.”
Dit systeem werd IntelliSpace Cardiovascular, een online beeldsysteem dat toegang verschaft tot alle relevante onderzoeksbeelden, vanaf iedere plek en op elk moment. Het systeem voorziet in een tijdlijn, die een grafisch, panoramisch en chronologisch inzicht geeft in de geschiedenis van de patiënt. Wally Wonnink, echo-arts bij het ETZ: “Ik vind het een groot voordeel dat ik in de tijdslijn kan zien wat de voorgaande echo’s zijn geweest en dat ik onderzoeken naast elkaar kan zetten en vergelijken.”
Aan IntelliSpace Cardiovascular kan iedere webbased applicatie gekoppeld worden. Bij het ETZ is er een koppeling met IntelliSpace Portal tot stand gebracht, de radiologie-applicatie die CT’s en MRI’s opslaat, analyseert en reconstrueert. Wally Wonnink: “Ik kan dus ook de MRI’s en de CT’s inzien. Dat vind ik handig in de beoordeling van echo’s.” Ook is IntelliSpace Cardiovascular gekoppeld aan het angiosysteem Azurion. Tijdens de ingreep is het mogelijk om aan de tafel alle beelden van een patiënt op te roepen. De arts hoeft dus niet de steriele ruimte te verlaten om naar een computer achter het loodschot te lopen. Het systeem is verder gekoppeld met de radiologie-PACS voor de thoraxen. Tot slot kan IntelliSpace Cardiovascular vanuit het elektronisch patiëntendossier (EPD) gestart worden. Deze twee systemen geven samen een totaaloverzicht van de historie van de patiënt. Paul Melman: “Het is dus niet een product op zich, het is een samenwerking met het elektronisch patiëntendossier en de integratie daarvan. Dat vind ik heel belangrijk.”
Het is niet een product op zich, het is een samenwerking met het elektronisch patiëntendossier en de integratie daarvan. Dat vind ik heel belangrijk.”
Paul Melman
Cardioloog Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Een extra tool is Diagnostic Guidance. Met deze applicatie is het mogelijk om regels te definiëren die relaties leggen tussen data. Tijdens het echo-onderzoek draait deze applicatie mee en waarschuwt als er conflicten, inconsistenties, omissies optreden of patronen die anders niet gezien zouden zijn. Zo wordt er een extra check ingebouwd om de data nog eens na te lopen voordat het definitieve rapport wordt gemaakt. Wally Wonnink: “Met deze tool worden de verslagen van laboranten nog beter. Je kunt regels opstellen, die kun je zelf bepalen en daarmee kun je voorkomen dat er discrepanties in een verslag ontstaan.” Nadia Goosen, teamleider Echocardiografie en Pacemakers ETZ is zeer te spreken over de echorapportagemodule: “Deze tool voorziet in standaardzinnen in de rapportage. Daardoor wordt de verslaglegging eenduidiger. Het interpreteren wordt daardoor gemakkelijker, omdat je eenvoudiger met elkaar kan meekijken.”
Omdat alle beelden nu vanaf iedere werkplek toegankelijk zijn, is het voor de artsen veel gemakkelijker geworden om met elkaar mee te kijken. De bespreking van patiënten van verschillende locaties gaat eenvoudiger. Artsen hoeven immers niet meer fysiek op een locatie aanwezig te zijn voor de beoordeling. Randall de Visser, cardioloog bij het ETZ, noemt vooral de tijdwinst die zij hiermee behalen. “Vooral in zo’n groot ziekenhuis als dit, met meerdere locaties, is het belangrijk om informatie snel te kunnen vergaren.”
Inmiddels werken er 24 ziekenhuizen met IntelliSpace Cardiovascular. Als referentiesite ontvangt ETZ als eerste de nieuwe releases van het systeem. Hierin is volgens Jordy Ruedisueli, IT-specialist in het ETZ, ook veel winst behaald. “Vroeger moesten we nieuwe releases handmatig uitrollen. Dat wil zeggen: een oude versie de-installeren en een nieuwe versie installeren. Dat kostte een half uur per pc, dus was het systeem een lange tijd niet bruikbaar. Nu krijgt elke pc waar de software op draait een automatische upgrade als er een nieuwe release is. Dat neemt slechts vijf minuten per pc in beslag.”
Het partnerschap met Philips strekt zich zeker niet alleen uit tot de IT-afdeling. Paul Melman: “Wij hebben altijd nieuwe wensen. Die communiceren wij graag met Philips. Zij pakken dat heel snel op en komen niet alleen maar met ideeën om onze problemen op te lossen en onze wensen in te willigen, maar dragen ook nieuwe ideeën aan. Dat stimuleert enorm.”
You are about to visit a Philips global content page
Continue