Normaal gesproken ben ik niet zo van consultants. Het vraagt een investering en levert lang niet altijd resultaat op. Maar deze mensen konden heel goed communiceren en ons helpen met keuzes maken.”
Jolanda Versteegen
Bedrijfskundig manager cardiologie a.i.
Toen deze verbetering in de kliniek goed liep, was het tijd om een grote zorg op de polikliniek Cardiologie aan te pakken. Net als bij andere poli’s krijgt Reinier de Graaf te maken met oplopende wachttijden. Jolanda: “Dit zorgt voor een grote druk op de medewerkers. Stel je voor; je zit de hele dag aan de telefoon met hartpatiënten en je kunt hen niet snel inplannen. Je voelt je verantwoordelijk. Wat als die afspraak over drie weken te laat is?”
De oplossing was een spoedpoli: een polikliniek waar mensen terecht kunnen die tussen twee dagen en twee weken gezien moeten worden. De huisarts bepaalt samen met de cardioloog in een telefonisch overleg wie naar de spoedpoli gaan. Daar zijn alle functieonderzoeken mogelijk. Matthijs Bax: “Het was geen eenvoudig proces om een spoedpoli in te richten, maar wij zijn daar uitstekend bij geholpen door de consultants van Philips. Ze hebben heel veel data uit ons HIX-systeem gehaald. Voor hen was dat een bak ellende en uitzoekerij, maar wij merkten daar niets van. Wij kregen heel snel een goed onderbouwd advies in jip-en-janneketaal.” Jolanda beaamt dit: “We werden echt helemaal ontzorgd.” De spoedpoli is er nu en werkt uitstekend. De patiënten, de planners en de artsen zijn zeer tevreden. Mede hierdoor zijn er minder stops op de EHH , want de spoedpatiënt die eerst alleen maar gezien kon worden op de EHH kan nu ook bij de spoedkliniek terecht.