Echografie voor verloskunde

040verloskunde gebruikt Philips echografie oplossingen om te gaan voor kwaliteit

Suzanne van der Lee hamert namens 040verloskunde in Eindhoven op het belang van het juiste echoapparaat voor verloskundigen. “Toen we ruim tien jaar geleden met echo in ons eigen centrum begonnen, wist ik één ding zeker: we gaan voor kwaliteit. Als we het doen, dan doen we het goed.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Wie ben je en waar werk je?

“Ik ben sinds 2006 verloskundige en co-owner van 040verloskunde, samen met mijn collega’s Nicole Manders en Anne-Marie Verhoeven. We hebben in de loop der jaren hard gewerkt om een mooi vrouwencentrum neer te zetten, gespecialiseerd in alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. We werken met een fantastisch team, 13 verloskundigen en 4 praktijkassistentes en begeleiden de zwangerschappen en bevallingen van het grootste deel van de zwangeren in Eindhoven en Waalre. We onderscheiden ons door persoonlijke en complete zorg te bieden, zo hebben we naast de reguliere verloskundige zorg bijvoorbeeld gezamenlijke spreekuren met gynaecologen en maken gespecialiseerde echoscopisten de 20- weken echo’s ook in ons centrum. 
Gemiddelde leestijd: 
8 minuten

Hoe specialiseerde jij je als echoscopist?

In 2009 startte ik met de opleiding Echoscopie en mijn interesse was meteen gewekt. Passie voor de echo was er meteen, zowel de technische kant, als het organisatorische vond ik interessant. Ik ben de echoscopie binnen ons centrum gaan vormgeven en dat heeft mede het verloskundig centrum van nu tot resultaat. Naast het werken als verloskundige en echoscopiste ging ik ook lesgeven bij de opleiding voor Echoscopie in Maastricht. Hierdoor kan ik mijn kennis overdragen aan studenten en collega’s en blijf ik ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het vak. In de huidige praktijk is echo enorm geïntegreerd in de dagelijkse verloskundige zorg, van vroege echo’s in het 1e trimester, 20-weken screeningsecho’s en ook groei-beoordelingen en gynaecologische echo’s voor anticonceptie. Al deze toepassingen vragen om goede kwaliteit apparatuur en goed opgeleide echoscopisten.“ 
040verloskunde werkt samen met Philips

Wat vertel je als eerste aan studenten/collega’s over het vak van echoscopist?

“Hoe bijzonder het is dat je in dit vak een heel kwetsbaar proces zichtbaar mag maken via een echo. Waanzinnig interessant! Vooral als je je realiseert hoe de ontwikkeling verliep van het echoapparaat. Zoals de beeldkwaliteit van gewone tv’s veranderde door de toepassing van meer pixels, gebeurde dat ook bij echoapparaten. Van een vaag beeld van ‘grijze vlakken’ is het in het enorm scherpe beeld van nu veranderd. In vergelijking met vroeger kijken ouders inmiddels hun ogen uit en wij ook. Het is een feest om te echoën en zo naar een kindje te kunnen kijken. Met name als je werkt met de juiste apparatuur. Hier hebben we in onze praktijk dan ook altijd hoog op ingezet.”

Hoe bedoel je dat?

“Al toen we met echoscopie startten, wisten we één ding zeker: we gaan voor kwaliteit, dus als we het doen, dan doen we het goed! We investeren in de beste apparatuur en streven naar het optimale gebruik van onze apparaten. Inmiddels zijn we een van de grootste eerstelijns verloskundige centra in Nederland en hebben we bewust geïnvesteerd in hoogwaardige high-end echo-apparatuur. Dit geeft hoge kwaliteit bij onze onderzoeken, prachtig (en herkenbaar) echobeeld voor onze cliënten en biedt veel werkplezier voor onze verloskundigen en echoscopisten.“
Het is echt een feest om een kindje zo gedetailleerd en mooi in beeld te kunnen brengen.”

Suzanne van der Lee

Co-owner, 040verloskunde

Welke echoapparatuur gebruiken jullie?

“De Philips Affiniti, daar bestaat een hele lijn aan modellen van, van de Affiniti 30 tot de Affiniti 70G. Wij hebben verschillende modellen. Ook de Affiniti 70G, de meest uitgebreide van allemaal, vooral geschikt voor het maken van screeningsecho’s zoals de SEO. Je voert er perfecte verloskundige echo’s mee uit en ook 3D/4D-echografie die je zowel medisch als niet medisch in kunt zetten. Dankzij de vele features en beeldmogelijkheden beschik je als echoscopist over enorm veel opties om het optimale en maximale beeld te krijgen van een kindje.”

Welke technologie heb je nodig bij een zwangere?

“Eigenlijk alle 2D functies, de Doppler en ook de 3D/4D functies. Met de ‘normale’ 2D functies bekijken we of de zwangerschap intact is, meten we de groei, ligging en beoordelen we de organen en kenmerken van het kindje. Door de software in het echoapparaat worden de metingen die we doen vertaald naar groeicurves om te bepalen of de groei van het kindje in een normale curve verloopt.  

 

De doppler-functies zijn van belang omdat deze hartactie bij het kindje weergeeft maar ook de doorbloeding van bijvoorbeeld een placenta en navelstreng inzichtelijk kan maken. 

 

De 3D en 4D-functie gebruiken wij in onze praktijk om bij niet-medische echo’s het kindje al aan de toekomstige ouders te laten zien. Met de Affiniti krijg je heel scherp en realistisch beeld, echt genieten voor de zwangere en haar partner. De nieuwe transducer bij de Affiniti 70 is bolvormig. Daarmee zie je alles helder én uit verschillende hoeken. Het apparaat ligt met name bij 3D echo’s ook fijner in de hand dan de voorganger. Voor ons is het comfortabel echoën. Ik ben enorm blij met het apparaat en dat geldt ook voor mijn collega's. Sterker, we zijn inmiddels bijna té verwend geworden met zo’n mooi scherp beeld.”

Een kwestie van goed kiezen?

“Menig verloskundige vindt het spannend om grote uitgaven te doen en dat snap ik helemaal. Maar ik ben blij dat wij wel deze bewuste keuze maakten, de prijs-kwaliteitverhouding is goed. Je krijgt er zoveel voor terug: een degelijk, fijn en gebruiksvriendelijk apparaat voor alle doeleinden. Ik eis nu eenmaal veel van onze apparatuur en van de leverancier. In dit geval is dat Philips waar we alweer vele jaren mee samenwerken. Zo is het ook echt, samenwerken. We helpen elkaar bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën en leren van elkaar. En zeg nou zelf: hoor je een ervaringsperspectief liever van een vertegenwoordiger met een mooie brochure of van iemand die in de praktijk al veel ervaring heeft opgedaan met een apparaat?”

Echografie voor verloskunde

De zwangerschapsperiode is een bijzondere, maar ook spannende tijd. De gemoedsrust van uw patiënt is onze topprioriteit. Onze oplossingen zijn ontwikkeld zodat u gemakkelijker een betrouwbare diagnose kunt stellen tijdens de zwangerschap van een vrouw. Lees meer of neem direct contact met ons op.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht
*
number one icon

Contactgegevens

*
*
*
number two icon

Bedrijfsgegevens

*
*
*
Philips waardeert en respecteert uw privacy. Voor meer informatie over ons privacybeleid kunt u terecht op
*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.
We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.
*
*

Final CEE consent