Feb 22, 2022 door Henk van Houten
Leestijd: 12 - 14 minuten

Echografie gaat de uitdagingen van de 21e eeuw aan

collabration

Van screening en diagnose tot begeleiding en beoordeling van behandeling, het is onmogelijk om gezondheidszorg voor te stellen zonder medische beeldvorming. Wat een eeuw geleden nog wonderbaarlijk zou zijn, wordt vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwd: we kunnen in de kleinste vaten kijken, de hersenen aan het werk zien, de ontwikkeling van de foetus observeren en virtueel door het spijsverteringsstelsel reizen. We kunnen zowel piepkleine tumoren lokaliseren als het hele lichaam in één keer in beeld brengen en beeldgestuurde operaties uitvoeren zonder grote incisies.

 

Medische beeldvormingsprofessionals die de kracht van diagnostische beelden waarderen om zorgbeslissingen en zorgverlening aan te sturen, zijn zich ook bewust van waar beeldvorming tekortschiet. Bij beeldverwerving is er vaak sprake van een grote kloof tussen die deskundige bedieners die op betrouwbare wijze zuivere beelden kunnen verkrijgen, en degenen die worstelen met consistentie. Bij interpretatie kunnen radiologen allerlei soorten informatie ontsluiten uit een beeldvormend onderzoek, maar toch vinden er nog steeds niet-diagnostische onderzoeken plaats, en zijn beelden niet zo toegankelijk voor niet-radiologen. En wereldwijd hebben veel patiënten geen toegang tot de beeldvorming die ze nodig hebben.


Innovatie in echografie overbrugt de kloof

Bij Philips weten we dat we deze kloof moeten overbruggen als diagnostische beeldvorming haar volledige potentieel wil bereiken. Terwijl we uitdagingen op het gebied van beeldvormingsstandaardisatie, diagnostische zekerheid en toegang proberen op te lossen, vinden we antwoorden op een enigszins onverwachte plaats: echografie. 

 

Echografie heeft vooruitgang geboekt als het gaat om het aanpakken van de traditionele zwakheden in de afhankelijkheid van de bediener en de beeldkwaliteit, en behoudt zijn voordelen op het gebied van betaalbaarheid, draagbaarheid en ontbreken van ioniserende straling.


Hogere consistentie, ongeacht de bediener

Echografie is historisch gezien een van de medische hulpmiddelen die het meest afhankelijk is van de bediener. Een ervaren, deskundige technicus kan opvallend heldere beelden van een transducer halen, terwijl een minder ervaren gebruiker mogelijk geen diagnostische beelden kan krijgen van de beste apparatuur. Maar vandaag de dag bieden vorderingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI)*, automatisering en live samenwerking deze traditionele uitdaging het hoofd, waardoor echografie nu gebruiksvriendelijker dan ooit is geworden. 

 

Na een onderzoek kan de kwaliteit van de resulterende beelden worden gecontroleerd met AI. Deze mogelijkheid geeft technici onmiddellijke feedback, waardoor het vertrouwen in hun techniek wordt bevorderd en terugbellen wordt voorkomen.


Bovendien maakt AI geautomatiseerde metingen mogelijk voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder beeldvorming van de buik, het hart, de borst en de foetus. 3D-beeldvorming wordt bijvoorbeeld gecombineerd met nieuwe technologie om gebruikersonafhankelijke metingen van abdominale aorta-aneurysma's uit te voeren. Het wegnemen van potentiële variabiliteit uit deze belangrijke meting is van cruciaal belang bij het beheersen van aneurysmaprogressie.

Vandaag de dag bieden vorderingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI)*, automatisering en live samenwerking deze traditionele uitdaging het hoofd, waardoor echografie nu gebruiksvriendelijker dan ooit is geworden."

Henk van Houten

Chief Technology Officer, Philips

Deel dit artikel

Vond u dit interessant?
Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang maandelijks relevante artikelen over technologische innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor.

Collabra

Abdominale aorta-aneurysma's (AAA) veroorzaken wereldwijd meer dan 175.000 doden per jaar, met een mortaliteit van 80% bij scheuring.[1] Het Philips AAA-model segmenteert en kwantificeert 3D-echografiegegevens voor gebruik bij bewaking van eigen of post-EVAR abdominale aorta-aneurysma's (endovasculaire aortareconstructie).


AI zorgt ook voor nieuwe efficiëntie in alle aspecten van nabewerking, inclusief het kiezen van de beste beelden voor diagnose, kleurcoderingsanatomie en spraakherkenningstechnologie. 

 

Automatisering werkt samen met AI om de consistentie te vergroten, ongeacht de bediener, en tegelijkertijd repetitieve taken te verminderen. Technologie die de versterking en TGC automatisch optimaliseert, zorgt voor optimale beelden in 2D, 3D of 4D. Philips SmartExam vermindert de onderzoekstijd met 30-50%, toetsaanslagen met maar liefst 300/onderzoek, en resulteert in een hogere mate van consistentie onder gebruikers. Auto Doppler brengt de tijdrovende positionering van kleurvakken en plaatsing van de steekproefomvang van tien stappen terug tot drie stappen en vermindert het aantal herhaalde drukken op de knop met gemiddeld 67,9%. 

 

Consistente beeldvorming kan artsen helpen de ernst van de ziekte te beoordelen, de behandeling te plannen en onderzoeken in de loop van de tijd met elkaar te vergelijken. Al deze ontwikkelingen kunnen ook de tevredenheid van het personeel vergroten doordat personeel meer tijd heeft voor de meest uitdagende klinische beoordelingen, en technici hun expertise en energie op de patiënt kunnen richten.


Hogere diagnostische zekerheid 

In het verleden beperkte de lage contrastresolutie van echografie de toepassing ervan. Hoewel het vanwege de kosten en het gemak een gebruikelijke eerste modaliteit was, was beeldvorming met behulp van andere modaliteiten vaak vereist voor diagnostische zekerheid. 

 

De ontwikkeling van geavanceerde beeldvormingsmodi, waaronder harmonische beeldvorming, ruimtelijke samenstelling en correctie van weefselafwijkingen, vermindert artefacten en verbetert de contrastresolutie, waardoor echografie nieuwe inzichten over anatomie en toepassingen kan opleveren. 

 

Tegenwoordig kwantificeren echografiesystemen levervet, helpen ze bij het opsporen van borstkanker die bij vrouwen met dichte borsten door mammografie kan worden gemist, leveren ze fotorealistische beelden, veranderen ze de lichtbron om anatomische structuren te verlichten en brengen ze de bloedstroom in kleine bloedvaten in beeld om te controleren op kanker of ontsteking of om perfusie te beoordelen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

collabratin

Er wordt geschat dat niet-alcoholische leververvetting, dat sterk verbonden is met zwaarlijvigheid, wereldwijd wel een miljard mensen treft. Philips LFQ-hulpmiddelen (Liver Fat Quantification) bieden een nauwkeurige en reproduceerbare methode voor het meten van levervet.


De ontwikkelingen stellen systeemgebruikers ook in staat diagnostische zekerheid te ondersteunen door op afstand toegang te krijgen tot expertise. Met Collaboration Live kunnen echografisten vanuit het echografiesysteem snel en veilig in contact komen met experts en begeleiding en ondersteuning krijgen via Windows-, Chrome-, iOS- of Android-apparaten.


De toekomst belooft de toepassingen verder uit te breiden, aangedreven door: 

  • Nieuwe methoden die zorgen voor een uitzonderlijke penetratie bij hoge frequenties, waardoor het aantal patiënten dat kan worden gediagnosticeerd met behulp van echografie toeneemt
  • Hogere temporele resolutie en framesnelheden die het gebruik van echografie bij behandelingen uitbreiden
  • 3D-beeldvorming die waarde brengt voor nieuwe zorggebieden. Vaatchirurgen kunnen nu een echografiebeeld zien dat de anatomie weerspiegelt die ze in gedachten zien, waardoor echografie een plaats krijgt in procedurele planning en richtlijnen die toekomstige toepassingen op andere gebieden kunnen hebben.


Grotere toegankelijkheid 

Zelfs binnen een ziekenhuis kan het moeilijk zijn om zeer zieke patiënten naar de beeldvormingsafdeling te brengen. Tijdens de aanhoudende Covid-pandemie gebruiken artsen echografie voor diagnose aan het bed, om zo te voorkomen dat patiënten naar beeldvormingsafdelingen worden vervoerd. Draadloze transducers maken het mogelijk om het systeem zelf buiten de kamer te laten, waardoor de kans op kruisbesmetting wordt verkleind. Het gebruik van echografie als beeldvormingsmodaliteit aan het bed zal waarschijnlijk worden voortgezet, ook als de pandemie voorbij is. 

 

Echografie is ook steeds vaker buiten het ziekenhuis te vinden, bijvoorbeeld in huisartspraktijken. In de toekomst, naarmate het gebruiksgemak toeneemt, kunnen huisartsen naar een transducer voor meerdere toepassingen grijpen, net zoals ze naar een bloeddrukmanchet grijpen, en snel een beeldvormend onderzoek uitvoeren om te bepalen of een patiënt moet worden doorverwezen naar een specialist. 

 

Nieuwe samenwerkingstools dichten de kloof tussen bedieners en deskundigen, zodat echografie kan worden ingezet op andere locaties. Collaboration Live maakt gebruik van e-healthtechnologie om systeemgebruikers on-demand veilige toegang te bieden tot deskundige artsen en technici voor realtime begeleiding en beslissingsondersteuning.

 

Op sommige locaties vormen de kosten van systemen een belemmering voor grootschalig gebruik. Eenvoudigere systemen, waarin toegang tot krachtige off-system-verwerking beschikbaar is via de cloud, kunnen ziekenhuizen in staat stellen om echografiesystemen op een groter aantal locaties te plaatsen. Nu al kan een transducer in combinatie met een mobiel apparaat een smartphone omzetten in een echografiesysteem, waarbij audiovisuele gesprekken in twee richtingen worden gecombineerd met live echografiestreaming. 

 

Als we kijken naar de mogelijkheden van echografie, versterkt dit onze vastberadenheid om de grenzen van wat deze opmerkelijke technologie kan doen te verleggen. Gezien de toegewijde en getalenteerde klinische medewerkers over de hele wereld die zich bij ons aansluiten in deze inspanning, weten we dat, ongeacht hoe ver echografie is gekomen, er nog steeds nieuwe wonderen voor ons liggen. 


*Volgens de definitie van AI van de EU-deskundigengroep op hoog niveau

Customer Testimonial: Philips Collaboration Live Ruma

Niewe

Personeelsbeperkingen kunnen het een uitdaging maken om de volledige waarde van echografie beschikbaar te maken voor iedereen die er baat bij zou kunnen hebben. Help de kloof te dichten met de tele-echografiemogelijkheden voor diagnose op afstand van Philips. 


1. Howard DP, Banerjee A, Fairhead JF, et al. Age-specific incidence, risk factors and outcome of acute abdominal aortic aneurysms in a defined population. British Journal of Surgery. 2015;102(8):907-915. doi:10.1002/bjs.9838. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687424

 

[WERELDWIJDE ARTIKEL:] https://www.philips.com/a-w/about/news/archive/blogs/innovation-matters/2021/20210906-the-power-of-prediction-how-ai-can-help-hospitals-forecast-and-manage-patient-flow.html

 

Ontdek het zelf
Philips ondersteunt cardiologen met een breed portfolio van oplossingen die zijn ontworpen voor krachtige hartzorg. Lees meer over het ecosysteem voor cardiovasculaire zorg van Philips.

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.