Ongeveer 40% van het voedsel dat ziekenhuizen inkopen, belandt in de afvalbak. Dat is duur én slecht voor het milieu. Onderzoek laat zien dat beter inkopen van voedsel kan leiden tot een besparing van 50.000 tot 150.000 euro per ziekenhuis.
Radboudumc in Nijmegen is een van de ziekenhuizen in Nederland waar de voedselverspilling fors is teruggedrongen: van 40% in 2012 naar 11% in 2016. Doel is om dat percentage nog verder te verlagen tot maximaal 5% in 2018. Dat gebeurt in het kader van het FoodforCare-project. “Samen met patiënten en cateraar Maison van den Boer ontwikkelden we een nieuw voedingsconcept”, zegt Harriette Laurijsen, beleidsadviseur duurzaamheid bij het Radboudumc. “In plaats van drie reguliere maaltijden per dag, krijgen patiënten nu zesmaal een klein, smaakvol gerecht naar keuze. Het nieuwe concept draagt bij aan de gezondheid van patiënten. Bovendien blijft er veel minder voedsel over.”
Laurijsen: “Als het gaat om de kosten levert de nieuwe aanpak enerzijds geld op doordat we minder voedsel hoeven weg te gooien. Anderzijds hebben we meer kosten omdat we ook hogere kwaliteitseisen stellen aan het voedsel. Uiteindelijk is het concept kostenneutraal geïmplementeerd.”
Technologische partijen en zorginstellingen werken samen aan het optimaliseren van de inzet van medische apparatuur. Lenaerts: “Hoe beter je je apparaten benut, hoe minder je er nodig hebt. Dat is goed voor het milieu. Daarom kijken we met ziekenhuizen zoals Rijnstate naar verbeterde inroostering van patiënten en van het medisch personeel dat de apparatuur bedient. Daar is veel winst te behalen, en dat betaalt zich ook financieel uit voor door zorginstelling. Het kan per jaar tienduizenden euro’s schelen, afhankelijk van de situatie en het apparaat.”
Delen is een andere manier van optimaal benutten van medische apparatuur. Een inspirerend voorbeeld in dit verband is het online platform Floow2 Healthcare. Zorginstellingen die tijdelijk apparatuur over hebben, kunnen dat via dit platform aan collega-organisaties beschikbaar stellen. Ook Rijnstate in Arnhem maakt gebruik van Floow2, en hoopt daardoor op termijn zelf minder vaak nieuwe apparatuur te hoeven aanschaffen. Koster: “Het is een interessant initiatief, maar nog wel relatief nieuw. Tot nu toe wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt. Maar dat komt mogelijk door onbekendheid en kan in de loop van de tijd veranderen.”
Floow2 is een mooi voorbeeld van samenwerking in de zorg. En samenwerking is hét essentiële kenmerk van een duurzame en circulaire economie. De Nijmeegse hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker spreekt niet voor niets van de “WEconomy” als hij het heeft over de economie van de toekomst.
“Rijnstate wil de CO2-uitstoot in 2020 met 50% verminderen ten opzichte van 2006. Dat kan alleen als we samen optrekken met technologiebedrijven.”
Marc Koster
Manager strategisch vastgoed van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem
De overheid stimuleert de verdere verduurzaming van de zorg, zegt Lenaerts van Philips. “Minister Schippers van Volksgezondheid ondertekende in 2015 de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’. Ook veel zorgorganisaties en technologische bedrijven zetten hun handtekening.” De partijen spannen zich ervoor in dat eind 2018 tenminste 80% van de ziekenhuizen en 50% van de andere zorginstellingen een begin hebben gemaakt met het systematisch verduurzamen van hun bedrijfsvoering.
Lenaerts: “Milieuvervuiling veroorzaakt wereldwijd een kwart van alle ziektes en sterfgevallen. Dat berekende de Wereldgezondheidsorganisatie¹. Niet vreemd dus dat juist zorginstellingen zich inzetten voor een gezondere wereld. Zeker als ze daardoor kosteneffectiever kunnen werken.”
¹Bron: http://www.who.int/heli/risks/ehindevcoun/en
Circulaire economie: de toekomst van bedrijven. Lees meer op www.philips.nl/innovationandyou