Het AZ Maria Middelares uit Gent is er de voorbije jaren in geslaagd het aantal reanimaties in het ziekenhuis spectaculair te laten dalen. De reden voor dit succes is de manier waarop het ziekenhuis haar patiënten opvolgt. Aan de opvolging van de Early Warning Score werd een procedure met een snel interventieteam gekoppeld, dat verpleegkundigen helpt om de toestand van patiënten in te schatten. Samen met Philips wil het AZ Maria Middelares nu nog een stap verder gaan, door sommige metingen te automatiseren aan de hand van draadloze sensoren. Dat is een Europese primeur.
De methodologie van de Early Warning Score (EWS) wordt reeds in verschillende ziekenhuizen gebruikt. Minstens drie keer per etmaal meten verpleegkundigen op afdelingen zonder intensieve monitoring een reeks van parameters bij hun patiënten: bloeddruk, ademhalingsfrequentie, hartslag, lichaamstemperatuur en het bewustzijn. Dr. Diederik Van Sassenbroeck, diensthoofd spoed AZ Maria Middelares: “De bedoeling van EWS is om de kritiek zieke patiënt op te sporen op plaatsen waar het niet meteen opvalt, denk aan de materniteit of de psychiatrie bijvoorbeeld. Dankzij de evolutie in de parameters komen problemen vroegtijdig aan het licht en kunnen we sneller ingrijpen om erger te voorkomen.”
Hier startte men in 2012 op 1 afdeling met de EWS-systematiek. In 2015 werd die ziekenhuisbreed uitgerold. Maar het bijzondere is het snelle interventieteam dat eraan gekoppeld werd. Hoofdverpleegkundige Tom Verbeke: “We hebben met eigen middelen een ploeg van 6 verpleegkundigen intensieve zorgen vrijgemaakt om als Rapid Response Team (RRT) te fungeren in het ziekenhuis. Als een afdelingsverpleegkundige een probleem meldt, is er binnen de 10 minuten iemand ter plaatse.” “Beide verpleegkundigen evalueren dan samen de toestand van de patiënt. Indien nodig is er ook overleg met de behandelende arts, zodat een correcte inschatting wordt gemaakt en de nodige opvolging kan gebeuren. Door de intensieve samenwerking tussen afdelingsverpleegkundigen en het RRT trekken we de juiste conclusies en tillen we de inzichten rond de kritiek zieke patiënt op een niet-gemonitorde afdeling naar een hoger niveau”, legt Verbeke uit.
De bedoeling van EWS is om de kritiek zieke patiënt op te sporen op plaatsen waar het niet meteen opvalt. Dankzij de evolutie in de parameters komen problemen voortijdig aan het licht en kunnen we sneller ingrijpen om erger te voorkomen.”
Dr. Diederik Van Sassenbroeck
Diensthoofd Spoed AZ Maria Middelares
De resultaten van die aanpak zijn spectaculair. In 2012 kende AZ Maria Middelares nog 1,84 reanimaties per 1000 opnames, eind 2016 was dat aantal gezakt tot 0,37 per 1000. Dr. Diederik Van Sassenbroeck: “En dat is niet het enige: het aantal mensen dat van een afdeling terug naar intensieve zorgen moet, daalt ook. Voor de financiering van het ziekenhuis – onder meer gebaseerd op het aantal reanimaties en spoedopnames – is dat misschien geen goede zaak, maar voor de patiënt is het des te beter!” Daarnaast zijn er minder onverwachte overlijdens in het ziekenhuis. “We stellen vast dat we veel vroeger ingelicht worden over problemen. Patiënten verkeren nog in een betere toestand en dus kunnen we ook meer levens redden”, aldus dr. Henk Vanoverschelde, diensthoofd anesthesie. “Bovendien helpt de systematiek van de EWS-aanpak ons om bij elke interventie na te denken of we wel alles hebben gedaan wat we konden om een probleem te vermijden. We evalueren en leren steeds bij.”
Voortaan gaat het Gentse ziekenhuis nog een stap verder. Het test een draadloze sensor van Philips die automatisch en onmiddellijk medische parameters doorstuurt naar het elektronisch patiëntendossier. Een unicum in Europa. Projectcoördinator Kurt Roesbeke: “Tot nu toe worden de parameters afzonderlijk gemeten en manueel ingevoerd in het EWS-systeem. Dankzij een biosensor op het lichaam van de patiënt kunnen we draadloos de ademhaling, temperatuur, hartfrequentie en houding en valbeweging meten. Die metingen stromen automatisch door naar het medisch dossier. En als er een afwijking is, wordt de verpleegkundige meteen gewaarschuwd.”
Het project vormt een voorbeeld van hoe technologie de zorgsector veiliger én efficiënter maakt. “We kunnen met slimme technologie de kwaliteit van onze zorg ondersteunen. We blijven minstens drie keer per dag bij de patiënten langsgaan. Maar dankzij de sensors kunnen we op veel meer momenten de vinger aan de pols houden”, vertelt algemeen directeur Christophe Mouton. “Bovendien moet het mogelijk zijn om via doorgedreven gegevensanalyse, op basis van nieuwe algoritmes, onze zorg nog verder te verbeteren. Laat dit voor alle patiënten en voor hun families een bewijs zijn van ons engagement rond de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid.”
Voor Philips, die de technologie heeft ontwikkeld, is ook een ander aspect belangrijk. Hilde Libbrecht, clinical application specialist: “Het handmatig meten en objectiveren van bijvoorbeeld de ademhaling is complex en tijdrovend, wat de draadloze sensor nu volledig overneemt. Het voordeel is dus ook dat zorgverstrekkers zich nu kunnen toeleggen op het verlenen van gepersonaliseerde zorg. Slimme technologie maakt de zorg menselijker.” Op termijn ziet Philips ook mogelijkheden om patiënten met dezelfde sensoren op afstand te volgen, bijvoorbeeld nadat ze uit het ziekenhuis worden ontslagen.
You are about to visit a Philips global content page
Continue