Medisch Perspectief

Digitale evolutie opent nog meer mogelijkheden voor interventieradiologie

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

UMC Groningen investeerde in Azurion platform voor beeldgeleide interventies
 

Technologische innovatie maakt van operatiezalen in ziekenhuizen hoe langer hoe meer een hightech omgeving. Robotchirurgie, minimaal invasieve ingrepen en beeldgeleide interventies worden de nieuwe standaard. “Technologie helpt ons om hoogkwalitatieve zorg aan te bieden aan onze patiënten”, vertelt dokter Matthijs Kater van het UMC Groningen. “Nieuwe apparatuur voor beeldgeleide interventies verhoogt de beeldkwaliteit en het werkcomfort. Tegelijk zorgt de stralingsreductie voor een veiligere omgeving voor zorgverleners en patiënten. Iedereen heeft hier dus baat bij.”

Dokter Matthijs Kater werkt als interventieradioloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen: “Het grootste deel van onze werkzaamheden bestaat uit het behandelen van patiënten in opdracht van een andere specialist zoals de neuro- of vaatchirurg, de nefroloog, gynaecoloog, leverchirurg of kinderarts bijvoorbeeld. Collega’s komen bij ons te rade omdat wij over de grootste expertise beschikken. Zo voeren we intussen de meeste interventies in voor het dotteren van bijvoorbeeld beenvaten uit. Maar we werken ook geregeld in een multidisciplinair team, onder meer voor complexe ingrepen aan de aorta.”
 

De 43-jarige arts praat gepassioneerd over zijn vak. “Wat mij voldoening geeft, is dat we collega-specialisten uit de brand kunnen helpen als er een complicatie opduikt. Denk aan een patiënte die na een bevalling blijft nabloeden of een andere complicatie met bloedingen na een operatie. Wij kunnen dan de vaten dichtmaken via een klein prikgaatje in de lies.”
 

Zalen met scanners en beeldapparatuur zijn de natuurlijke habitat van dokter Kater, die de wereld van de medische beeldvorming sterk vooruit heeft zien gaan. “Ik ben nog relatief jong, maar toch heb ik in mijn carrière al een hele evolutie meegemaakt. Aan het begin van mijn carrière werkte ik nog op een oud Angio statief, met bolle monitoren die eruitzagen als een tv-toestel bij mijn oma. Er is in 20 jaar tijd een enorme sprong voorwaarts gemaakt in gebruiksgemak, beeldkwaliteit en digitale mogelijkheden. Er is dan ook een forse toename van het aantal beeldgeleide interventies in het ziekenhuis.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Het Azurion systeem is uitgerust met unieke technologie (Clarity IQ) die het mogelijk maakt om tot 60% minder schadelijke röntgenstralen te gebruiken zonder dat hierbij concessies gedaan worden aan de beeldkwaliteit.”*

Een multifunctioneel apparaat met sterke stralingsreductie

Om de kwaliteit van de zorg steeds te verbeteren, volgen ziekenhuizen en specialisten deze evoluties op de voet. Maar investeringen in nieuwe apparatuur vergen een grondige voorbereiding. In het Groningse UMC is dat niet anders. De zoektocht naar een nieuw toestel voor beeldgeleide interventies nam enkele jaren in beslag. “We hadden nood aan een multifunctioneel apparaat. Het moest zowel voor algemene radiologie als voor hybride procedures en complexe ingrepen aan de aorta kunnen dienen”, vertelt Matthijs Kater. “Vanuit die voorwaarden gingen we bij verscheidene leveranciers te rade.”
 

“Het eerste toestel dat we op het oog hadden, bleek uiteindelijk niet te passen in de bestaande operatiezaal. De zaal verbouwen en aanpassen was eigenlijk geen optie. Dat zou teveel kosten en tot een te grote vertraging in het vervangingsproces hebben geleid. Op een bepaald moment weet je ook dat het oude toestel echt aan vervanging toe is en heb je er na 12 jaar alles uitgehaald.”
 

Toen het UMC op zoek ging naar een alternatief, had Philips net zijn Azurion platform voor beeldgeleide interventies voorgesteld. “We waren onmiddellijk geïnteresseerd omdat we inzagen hoe dit platform de efficiëntie van ons dagelijks werk kon verhogen”, aldus de interventieradioloog. Het Azurion systeem is uitgerust met unieke technologie (Clarity IQ) die het mogelijk maakt om tot 60% minder schadelijke röntgenstralen te gebruiken zonder dat hierbij concessies gedaan worden aan de beeldkwaliteit. De combinatie van die factoren trok ons over de streep.”

Matthijs Kater van het UMC Groningen

Buitengewoon handig in gebruik

Inmiddels heeft dokter Kater bijna een jaar ervaring met de Azurion. Het toestel heeft drie grote troeven. “Om te beginnen is de user interface heel intuïtief ontworpen en dus buitengewoon handig in gebruik. Je kan het toestel zowel manueel met knoppen, met de muis via schermmenu’s als met touchscreen aansturen. Via ‘drag and drop’ kan je de schermindeling aanpassen aan je eigen voorkeuren.”
 

“Een tweede voordeel is dat je vanop afstand ook andere machines kan bedienen. Je hoeft de kamer niet meer uit om info op te roepen op een andere computer of bij een moeilijke case het CT- en Angio-beeld even naast elkaar te zetten. Dit komt het steriel werken alleen maar ten goede”, stelt de interventieradioloog.
 

“Ten derde is er ook een organisatorisch voordeel. Met de Azurion kan je foto’s postprocessen en doorsturen, terwijl de procedure op de behandelkamer gewoon door gaat. Vroeger was dat niet mogelijk. Dat betekent dus een reële tijdswinst.”

Virtual en augmented reality als volgende doorbraak

Dokter Kater verwacht dat de technologische evolutie rond beeldgeleide interventies zich verder zal doorzetten: “We evolueren steeds meer naar hybride operatiekamers met high end apparatuur om patiënten met complexe aandoeningen zo efficiënt mogelijk te behandelen. Digitale toepassingen zoals het platform van Philips, gekoppeld aan de stralingsreductie, zorgen ervoor dat de interventieradiologie zich nog meer kan ontwikkelen. In de vaat- en leverchirurgie kan zeker nog vooruitgang geboekt worden.”
 

“Met virtual en augmented reality zullen we in de toekomst flexibeler kunnen werken en niet meer afhankelijk zijn van vaste beeldschermen. We zullen de beelden steeds voor ons zien en ook extra informatie of beelden kunnen oproepen terwijl we naar de patiënt kijken”, verwacht de arts. “Deze nieuwe technieken zorgen ervoor dat we steeds beter en gedetailleerder zien wat we doen. Aan het einde van de rit zal de patiënt daar naar mijn idee alleen maar beter bij varen.”

Wilt u meer informatie over Philips Azurion?

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.