Healthdot

Dezelfde dag naar huis na een maagverkleining dankzij de Philips Healthdot 

Het Eindhovens Dagblad volgde een patiënt van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven die een maagverkleiningsoperatie (gastric sleeve) onderging.  De patiënt ging nog dezelfde dag naar huis met de draagbare Philips Healthdot sensor. 

We willen je graag informeren en inspireren, meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Het Catharina Ziekenhuis voert een vervolgonderzoek uit naar het gebruik van de draagbare sensor. In totaal doen 200 patiënten mee aan het onderzoek waarbij de helft van de patiënten de standaardbehandeling krijgt en één nacht in het ziekenhuis moet blijven. De andere helft krijgt een Philips Healthdot en gaat indien mogelijk nog dezelfde dag naar huis.

 

Het onderzoek wordt geleid door chirurg Simon Nienhuijs en anesthesioloog Arthur Bouwman die evenals de patiënt spraken met het Eindhovens Dagblad.

 

In het interview met het Eindhovens Dagblad geeft Simon Nienhuijs aan: “Een deel van de patiënten wil graag zo snel mogelijk naar huis om te herstellen. En door deze monitoring via de sensor is zowel de patiënt als de arts er gerust op dat het ook kan. In het onderzoek onder patiënten met een gastric sleeve of -bypass wordt de Healthdot thuis nog een week lang gedragen. We hebben nu dus langer aanvullende metingen van de patiënt, zodat we deze eventueel eerder naar het ziekenhuis laten komen of juist gerust kunnen stellen en onnodig bezoek aan het ziekenhuis voorkomen.”

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
4-6 min

We hebben nu dus langer aanvullende metingen van de patiënt, zodat we deze eventueel eerder naar het ziekenhuis laten komen of juist gerust kunnen stellen en onnodig bezoek aan het ziekenhuis voorkomen”

Simon Nienhuijs

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

Leren van herstel en ontwikkelen van algoritme

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft de Healthdot vorig jaar getest op 350 patiënten die herstelden van een bariatrische operatie of grote buikoperatie. De patiënten hebben het gebruiksgemak getest en een dagboek bijgehouden om te controleren of de gemeten waarden juist zijn. 

 

De nieuwe studie is een vervolgonderzoek met 200 patiënten over de voor- en nadelen van monitoring buiten het ziekenhuis. De Philips Healthdot is aangesloten op de Philips IntelliVue GuardianSoftware. De gegevens van Healthdot komen Guardian binnen via het Philips HSDP-cloudplatform. Zo ontvangen de zorgverleners continu en op veilige wijze patiëntgegevens, waar in Nederland een patiënt zich ook bevindt. De zorgverleners kunnen Guardian gebruiken om signalen van verslechtering van de patiënt vast te stellen, uren vóór er mogelijk ongunstige effecten optreden.

 

Nienhuijs hoopt antwoorden te kunnen geven op de vragen: “Hoe zien de trends eruit waarmee we voortaan eerder zouden kunnen ingrijpen, hoe vaak geeft het systeem terecht of onterecht een alarmsignaal, en hoe ervaren patiënt en zorgverleners langere monitoring? 

 

Daarnaast helpen de metingen ook om meer te leren van het herstel van patiënten na een dergelijke operatieve ingreep, zegt anesthesioloog Arthur Bouwman in het artikel van het Eindhovens Dagblad: “Ook stelt het verzamelen van deze gegevens ons in staat om algoritmes te ontwikkelen, die ons gaan helpen om te detecteren wanneer er problemen gaan optreden.”

Sandra Timmermans

Een langere observatietijd thuis na een operatie

Nienhuijs besluit het interview: “Het liefst zie ik in de toekomst een zo kort mogelijke tijd in het ziekenhuis maar wel een langere observatietijd thuis. Daarmee herstellen patiënten eerder en beter in hun eigen omgeving, terwijl het veiliger wordt met steeds betere alarmeringssystemen.”

 

Murk Westerterp, Head of Connected Care bij Philips Benelux, is enthousiast over de ervaringen van het Catharina Ziekenhuis: “Ziekenhuizen kunnen de sensor inzetten voor postoperatieve zorgpaden, doordat deze sensor kan koppelen met de verschillende softwareplatformen van Philips. Door de koppeling kunnen geavanceerde klinische algoritmes worden ingezet om de zorgverlener te ondersteunen. We hopen dat verschillende ziekenhuizen de sensor snel kunnen inzetten voor verschillende zorgpaden.”

Lees het hele verhaal in het Eindhovens Dagblad of lees meer over de Philips Healthdot Sensor.

IC 2601 4504 HealtDot def

Monitor patiënten zowel binnen als buiten het ziekenhuis

De nieuwe draagbare Healthdot-sensor is ontwikkeld om in combinatie met Philips dataplatformen de transitie van zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie mogelijk te maken. meer weten? Neem contact op met Philips.

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.