De focus moet niet liggen op de technologie zelf maar op wat de klant wil bereiken met die technologie, in dit geval de patiënt.”
Prof. Steven Van Belleghem
Het tweede gebied waarop technologie waarde kan toevoegen, is bij interactie met de patiënt, de zogeheten patient interfaces. Van Belleghem: “Patiënten zijn ook consumenten die inmiddels gewend zijn dat zij in andere sectoren real-time geholpen worden, dankzij digitale platforms en apps. Ook in de zorg kan dit een rol spelen. In China, bijvoorbeeld, leidde het grote tekort aan artsen tot de lancering van ‘pre-diagnose’ door middel van een app: de patiënt beantwoordt vragen over zijn gezondheid via een chatbot. De app geeft aan wie de meest urgente zorgvraag heeft en helpt artsen om prioriteiten te stellen. En communicatie met de patiënt hoeft niet beperkt te blijven tot een toetsenbord. Denk aan ontwikkelingen zoals Alexa van Amazon en Google Assistant: hoe handig zou spraak kunnen zijn bij een interface voor patiënten?”
Last maar zeker niet least, ziet Van Belleghem kansen liggen op het gebied van Artificial Intelligence (AI). “Eigenlijk spreek ik liever van IA, Intelligence Augmented. Want technologie neemt niet de rol van mensen over maar ondersteunt ze. Neem bijvoorbeeld het bekijken van scans om kankercellen te detecteren. Hier kan een algoritme een arts helpen om sneller en nauwkeuriger afwijkingen op te sporen. De arts stelt de diagnose, maar technologie ondersteunt hem daarin. Ik durf te stellen dat we over een paar jaar van artsen zullen eisen dat zij gebruik maken van AI!” Het Future Health Index rapport laat zien dat Nederland klaar is om AI te omarmen. In Nederland wordt bovengemiddeld veel in AI geïnvesteerd. En met de hoogste breedbandpenetratie per hoofd van de bevolking ter wereld en een bovengemiddelde internetsnelheid is Nederland optimaal ingericht om AI-technologie te implementeren voor de verbetering van zorg.