Zoektermen
Niet alle sectoren zijn meegegaan in de overgang naar digitale technologie en dat begint te wringen. Zo is in heel veel landen het onderwijs nog niet structureel veranderd. Het tempo is traag en er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van de nieuwe manieren om informatie te vergaren waarmee de leerlingen opgroeien. Daardoor haken kinderen af – dat is iets waarvoor we waakzaam moeten zijn.
Ook de zorgsector is nog niet met deze grootscheepse verandering meegegaan. Het is een sector waarin regulatie en conservatisme sterk aanwezig zijn en waarin er een grote aversie is tegen risico’s. Dat is logisch: het gaat immers om mensenlevens. Toch zijn er ook in de gezondheidssector spectaculaire ontwikkelingen gaande. Zo zijn de kosten voor het sequencen van het menselijk genoom sneller afgenomen dan de Wet van Moore: van 1 miljoen dollar in 2001 tot minder dan 1000 dollar nu. Over tien jaar is dat waarschijnlijk nog maar 10 dollar. Dan zullen alle kinderen die geboren worden een genetisch paspoort hebben op basis waarvan artsen voorspellingen kunnen doen over hun gezondheid.
In de toekomst zal de gezondheid draaien om weten en meten en zullen we de meetgegevens ruilen voor zaken die relevant voor ons zijn.”
Peter Hinssen
Misschien zijn wij dan ook de laatste generatie mensen die niet weten wat hen mogelijk te wachten staat, die hun lichaam niet zo goed kennen. Nu gaat de gemiddelde mens vaker naar de garage dan naar de dokter. Maar in de toekomst zal de gezondheid draaien om weten en meten en zullen we die meetgegevens ruilen voor zaken die relevant voor ons zijn.
Dat kunnen gepersonaliseerde geneesmiddelen zijn. Nu worden medicijnen ontwikkeld om effect te hebben op de meeste mensen binnen een grote groep. Er wordt gestuurd op gemiddelden. Als genoom sequencing het nieuwe normaal wordt, dan kunnen geneesmiddelen ontwikkeld worden voor het individu. Dat betekent niets minder dan een revolutie. Al wat er nodig is, is een genetisch paspoort om te zien waarvoor je aanleg hebt en je microbioom om te weten hoe een medicijn bij jou zal werken. Dat zal over tien tot twintig jaar een ware omwenteling betekenen voor de zorg.
Nu al leven mensen langer dan ooit tevoren, maar straks, met medicijnen op maat en andere verbeteringen, zal een leven van honderd jaar wellicht volstrekt normaal zijn. Is het dan nog steeds geaccepteerd en wenselijk om rond je vijfenzestigste met pensioen te gaan en ruim dertig jaar van het leven niet-werkzaam te zijn? Langer leven zal dus waarschijnlijk ook betekenen dat we de indeling van het leven in werkzame en niet-werkzame fases totaal moeten herdenken.
Hopelijk is dat langere leven van alle honderdjarigen een leven in goede gezondheid. Anders zijn de maatschappelijke consequenties desastreus. Dan wordt zorg onbetaalbaar voor de gewone burger, net zoals het nu dreigt te worden in Amerika. Terwijl de kosten van de zorg daar stijgen, daalt tegelijkertijd de kwaliteit. Dat heeft slechts één positief gevolg: Amerika is een levend lab voor zorginnovatie. Niet omdat men dat graag wil maar omdat het moet!
Ook voor Nederland is nu het ideale moment om de zorg opnieuw te bedenken. Het is een golden opportunity, een uitgelezen kans. De uitgangspositie van Nederland is namelijk veel gunstiger dan die van Amerika. Hoewel ook in Nederland sprake is van vergrijzing is de kwaliteit van de zorg hier goed en bieden de inkomsten uit belastingen middelen om te investeren in verandering.
Nu is het moment om de ware gezondheidszorg te ontdekken en de overstap te maken van sick care naar healthcare. De zorgrevolutie is aanstaande.
Peter Hinssen (1969) is een internationaal gerenomeerd technologieondernemer en auteur. Hij richtte in de periode 1995 – 2005 vier bedrijven op: e-COM (1995), overgenomen door Alcatel in 1998; Porthus (1999), overgenomen door Descartes in 2010; Streamcase (2000), overgenomen door Belgacom in 2003, en Across Group (2005). Vandaag is hij voorzitter van nexxworks, dat bedrijven helpt om radicale verandering door te maken. Peter Hinssen studeerde aan de Universiteit Gent in 1993 af als burgerlijk ingenieur elektronica.
Hinssen heeft vier boeken op zijn naam staan; zijn nieuwste boek is ‘The Day After Tomorrow: Hoe overleven in tijden van radicale innovatie? (2017). Hij geeft wereldwijd lezingen over de impact van technologie op de samenleving en de digitale wereld die hij ‘het nieuwe normaal’ noemt. Verder is hij docent aan internationale business schools, zoals London Business School, en MIT Sloan in Boston.
Philips heeft begin 2017 in negentien landen grootschalig onderzoek laten doen onder patiënten en zorgprofessionals naar connected care. De uitkomsten van de Future Health Index vindt u hier.
Philips wil met deze jaarlijks terugkerende Future Health Index de impact van e-health en connected care onderzoeken. De uitdagingen waaraan de gezondheidszorg het hoofd moet bieden zijn immers groot. Wij delen de discussie graag met een breder publiek in de vorm van Future Health Chats: een dialoog met opinieleiders over de toekomst van de Nederlandse zorg.
De patiënt in het hart van connected care
In de Future Health Chats nodigt Philips iedere maand een andere key opinion leader in Nederland uit om zijn of haar visie op de toekomst van de zorg in ons land te delen. Deze maand schrijft Floris Italianer, CEO van de Hartstichting, over waar connected care volgens hem om draait en hoe het gerealiseerd zou moeten worden.
Slimme algoritmes hebben de toekomst
Adaptive Intelligence zorgt voor baanbrekende verbeteringen in de zorg.
Medische drones en robotchirurgen
Digitale technologieën zijn hard op weg om een allesomvattende revolutie te veroorzaken, van de wereldeconomie tot de energiesector en transportsystemen.
Met technologie worden artsen nog beter
Arts en computer zijn binnenkort onafscheidelijk, zo denkt Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam.
“Mijn medische gegevens redden mijn leven”
In 2014 werd bij Steven Keating een hersentumor ontdekt, zo groot als een hockeybal. Hij stond voor de keus: hoe wil ik behandeld worden?
Verantwoordelijk omgaan met life’s lottery
Ben je als individu volledig verantwoordelijk voor je eigen gezondheid? Het is een interessante vraag die in allerlei varianten opduikt in onze samenleving.
Innovatie is het wachten waard
Patiënt en zorgaanbieders hebben soms uiteenlopende meningen over zorg, zo blijkt uit de Future Health Index van Philips. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk als het gaat om geïntegreerde zorg en de rol van innovatie.
eHealth is geen wondermiddel maar een leerproces
Wie praat over de toekomst van de gezondheidszorg in Nederland, heeft het onvermijdelijk ook over eHealth. Wordt de zorg in toenemende mate virtueel of geniet face-to-face voorlopig nog de voorkeur?