De toekomst van zorg is virtueel

Nicole Hijnen is werkzaam bij Philips als Business Developer Connected Care Benelux. In dit artikel deelt Nicole haar visie op het Virtueel Zorgcentrum van waaruit zorgverleners de gezondheid van patiënten zowel binnen als buiten het ziekenhuis kunnen bewaken.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Het is al langer bekend: Nederlandse zorgaanbieders staan voor een grote uitdaging. In een tijd waarin de vraag naar zorg razendsnel groeit, moeten zij de kwaliteit van zorg handhaven en het liefst verbeteren. Daarbij worden de kosten ook op zijn minst beheerst en het liefst verlaagd. Dat kan alleen als de juiste zorg, op de juiste plek, het juiste moment en door de juiste professional wordt geboden. Maar hoe realiseer je dat?

Om antwoorden te vinden op de uitdagingen van deze tijd, ontwikkelt Philips oplossingen waarin de patiënt centraal staat – waar hij of zij ook is. Binnen deze ‘virtuele zorgcentra’ worden innovatieve technologische oplossingen gekoppeld aan nieuwe, efficiënte werkmethodes. Met als resultaat: betere zorg tegen lagere kosten.

Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Virtuele intensive care

In de VS is deze beweging al eerder ingezet. Daar werkt Philips al enige tijd samen met vooraanstaande ziekenhuizen en instellingen, waaronder Emory Healthcare in Atlanta, met oplossingen voor virtuele IC’s of eICU’s. De eICU oplossing stelt intensivisten en gespecialiseerde verpleegkundigen op afstand in staat om razendsnel te schakelen tussen bedden, IC’s en ziekenhuizen die soms wel 400 km van elkaar verwijderd zijn. Zij kunnen met een druk op de knop (of een elektronisch alert) worden opgeroepen om advies en ondersteuning wanneer dat nodig is. Dankzij een hoogwaardige video- en audioverbinding staan de eICU-medewerkers in contact met de patiënt, hun familie en lokale zorgverleners. Ondersteund door extra data-analyse – te zien op een zestal monitoren om hen heen die hen de beschikking geven over alle relevante informatie van de patiënt, van vitale functies tot het elektronische patiëntendossier – leveren zij toegevoegde waarde aan de lokale patiëntenzorg. 

Dat dit werkt, blijkt wel uit de cijfers; inmiddels wordt een op de acht IC-patiënten in de VS bewaakt door een e-ICU (Bron: ‘A multicenter study of ICU telemedicine reengineering of adult critical care’ via NCBI.). In Nederland zou deze oplossing kleinere ziekenhuizen in staat kunnen stellen om op een efficiënte en kosteneffectieve manier hoogwaardige IC-zorg te blijven bieden, 24 uur per dag en zeven dagen per week. 

Inmiddels wordt een op de acht IC-patiënten in de VS bewaakt door een e-ICU.”

Nicole Hijnen

Business Developer Connected Care Benelux

Virtuele zorg voor de regio

Met onze partner Rijnstate hebben wij al de eerste stappen gezet in de inrichting van een virtueel zorgcentrum in Nederland. Daarbij gaat het niet om een eICU maar om een project waarbij bariatrische patiënten met behulp van de Philips Biosensor – een pleister waarmee de vitale functies kunnen worden gemeten – op afstand kunnen worden gemonitord. Eerst in het ziekenhuis zelf maar uiteindelijk vanuit huis: het doel is namelijk om patiënten voor een deel thuis te laten revalideren. Op deze wijze zet Rijnstate stapsgewijs de ontwikkeling in van een ziekenhuis met 750 bedden naar een virtueel zorgcentrum met de potentie om zorg te verlenen aan 870.000 ‘bedden’ in de regio.

Guardian Dashboard

Impact op de werkvloer

De onderliggende technologie is dezelfde als van de eICU in de VS: bewezen oplossingen die kwalitatief hoogwaardige zorg ondersteunen, tegen lagere kosten. Dat is goed voor de patiënt, voor het ziekenhuis, voor de zorgkosten en uiteindelijk ook voor zorgprofessionals. Onderzoek in de VS laat bijvoorbeeld zien dat een verpleegkundige op de fysieke IC een breder scala van handelingen mag verrichten juist omdat er vanaf afstand ondersteuning wordt geboden. Hiermee wordt de functie meer verrijkend en afwisselend en halen verpleegkundigen meer voldoening uit hun werk. De technologie ondersteunt mensen – het vervangt ze niet. Dat staat ook centraal in de oplossingen die Philips biedt en in onze adviezen hoe ze optimaal in te bedden in de organisatie, met behulp van (kleine) veranderingen in bestaande werkwijzen en procedures.

Virtueel Zorgcentrum

Samen bouwen aan het Virtueel Zorgcentrum?
Lees meer over patiëntbewaking.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.