Coronapatiënten in isolatie nauwlettend volgen met monitoring op afstand

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Philips heeft de afgelopen weken met verschillende instellingen, waaronder het UMC Utrecht en het OLVG, samengewerkt om in korte tijd monitoring op afstand mogelijk te maken. Dat biedt namelijk een oplossing voor het dilemma dat ontstaat bij het verplegen van coronapatiënten in isolatiekamers op de verpleegafdelingen. Door het grillige ziekteverloop zijn zeer regelmatige controles door verpleegkundig personeel namelijk noodzakelijk, maar die brengen een groter risico op besmetting en hoger gebruik van schaarse middelen als beschermende kleding en mondkapjes met zich mee.

 

Op afstand monitoren biedt hiervoor een oplossing: de continue monitoring van de toestand van een patiënt is dan gegarandeerd en het verplegend personeel hoeft minder vaak de isolatiekamer in.

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
3 minuten

Coronapatiënten in isolatie nauwlettend volgen met monitoring op afstand

Combinatie van bewezen oplossingen

Dit is mogelijk dankzij de inzet van een combinatie van de Philips Biosensor en spotcheck monitoren. De Biosensor is een ‘slimme’ pleister met draadloze sensoren die de hartslag, ademhalingsfrequentie en mate van beweging kunnen meten. Met behulp van spotcheck monitoren kan het zorgteam aanvullende informatie zoals temperatuur, zuurstofgehalte en bloeddruk bewaken. Het achterliggende Philips IntelliVue Guardian systeem brengt al deze gegevens samen, slaat ze automatisch op in het elektronisch patiëntendossier en analyseert de informatie om zelfs de meest subtiele verandering zichtbaar te maken. Dit stelt het zorgteam in staat om tijdig in te grijpen wanneer dat nodig is. Ook is het mogelijk om al in een vroeg stadium te detecteren wanneer een patiënt achteruitgaat: zes tot acht uur voordat de verslechtering daadwerkelijk plaats vindt. Dat stelt het team in staat om te anticiperen op veranderingen in de toestand van de patiënt – zoals toenemende benauwdheid of een dalend zuurstofgehalte - en daardoor veel sneller en effectiever in te grijpen.

Direct inseinen bij verslechtering

De reacties van zorgteams die met deze nieuwe oplossing voor op afstand monitoren werken, zijn positief. “Het ziekteverloop bij corona is behoorlijk grillig”, bevestigt technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht. “Soms kunnen verpleegkundigen daardoor niet varen op hun klinische blik. Dit maakt dat continue monitoring heel relevant is.” Het ziekenhuis voerde begin april samen met Philips de Biosensor en IntelliVue Guardian software in op 26 isolatiekamers in de cohortafdeling van COVID-19 patiënten. Een verandering die in ‘normale’ tijden tot een jaar zou kunnen duren maar nu, in crisistijd, hebben Philips en UMC Utrecht het binnen enkele weken geregeld.

Het UMC Utrecht heeft een medisch team van coassistenten en studenten technisch geneeskunde opgezet dat de gemeten patiëntdata analyseert. Breteler: “Het medisch team werkt in diensten om alle patiënten voortdurend te monitoren. Zo kunnen we verpleegkundigen direct inseinen op het moment dat we zien dat een patiënt verslechtert.”

We kunnen patiënten nu nog nauwlettender in de gaten houden.”

Florian van Hunnik

Chief Nursing Information Officer (CNIO) en Teamleider MPU bij OLVG

Rust en overzicht

Ook het OLVG heeft de Philips oplossing versneld ingevoerd om het personeel op de coronaverpleegafdeling te ondersteunen. Het is een zeer welkome aanvulling, zegt Florian van Hunnik, teamleider van de coronaverpleegafdeling OLVG: “We kunnen patiënten nu nog nauwlettender in de gaten houden. Het medische beeld van patiënten met het coronavirus kan snel veranderen. Daarom is het erg prettig om op afstand een nauwkeurig beeld te krijgen over de vitale functies van de patiënt. Dan weten we precies wanneer het nodig is om de kamer in en uit te lopen. Dit geeft meer rust voor de patiënt en bespaart beschermende kleding. Bijkomend voordeel is dat de patiënt zich vrij kan bewegen.”

Coronapatiënten in isolatie nauwlettend volgen met monitoring op afstand

DIM reference: 18090-00042878

Neem contact met ons op

In uitdagende tijden als deze is het belangrijk om de krachten te bundelen en samen initiatieven te ontwikkelen die artsen en verpleegkundig personeel ondersteunen. Philips denkt graag met ziekenhuizen mee om waar mogelijk met slimme oplossingen een bijdrage te leveren. Neem contact met ons op.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.