bestuurders-masthead

Bestuurders in de gezondheidszorg onthullen hun plannen voor de toekomst 

Het Future Health Index 2021-rapport is gepubliceerd en de resultaten zijn opvallend. De inzichten die bestuurders in de gezondheidszorg hebben gedeeld zijn verrassend, zo constateert Chief Medical Officer Jan Kimpen.

We willen je graag informeren en inspireren, meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Ik vind het de taak van een bestuurder om sterk te blijven in een crisis. Tijdens mijn periode als CEO van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (Nederland) heb ik mijn best gedaan om het ziekenhuis door uitdagende tijden te loodsen. Maar dat is niets vergeleken met datgene waarmee leiders in de gezondheidszorg nu worden geconfronteerd: de enorme taak om voor elke patiënt hetzelfde zorgniveau te handhaven - inclusief degenen voor wie de behandeling is uitgesteld of geannuleerd vanwege COVID-19 - en tegelijkertijd ervoor zorgen dat het personeel veilig, gemotiveerd en in staat blijft om hun werk te doen.

Dit een uitdaging noemen is een enorm understatement. Bestuurders stonden al onder druk vanwege personeelstekorten en bezuinigingen, maar dit jaar kregen ze te maken met verschillende klinische, logistieke en emotionele barrières: nieuwe golven patiënten, burn-out van personeel op alle niveaus, langdurig ziekteverzuim, extra training om artsen te kunnen overplaatsen van gewone verpleegafdelingen naar COVID-afdelingen en vaccinatieangst (zowel door het gebrek aan prikken als door zorgen over bijwerkingen).

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
6 – 8 min

Ik weet uit gesprekken met bestuurders vanover de hele wereld dat velen in reactie hierop gedurfde beslissingen hebben genomen over hoe en waar ze zorg moeten verlenen en waarin ze moeten investeren om een veerkrachtige gezondheidszorg voor de toekomst op te bouwen. Wat ik nu pas zag is het duidelijke patroon dat naar voren komt uit de keuzes die bestuurders over de hele wereld maken.

Sandra Timmermans

Wat zijn die keuzes en hoe zullen ze de komende jaren veranderen?
Dit is wat we wilden onthullen in ons Future Health Index 2021-rapport [1]. We vroegen bijna 3.000 bestuurders in de gezondheidszorg in 14 landen ons te vertellen hoe ze voldoen aan de eisen van vandaag en zich tegelijkertijd voorbereiden op een nieuwe realiteit na de pandemie. Hieronder deel ik graag de belangrijkste lessen en bevindingen.

 

Onzekerheden over rol van eHealth na de pandemie

In een jaar dat werd gekenmerkt door lockdowns en isolatie hebben bestuurders veel geïnvesteerd in virtuele zorg om de capaciteit van artsen en verpleegkundigen uit te breiden. Van het screenen en monitoren van patiënten thuis tot het opschalen van zorg op intensive care units; we hebben vaak gezien dat eHealth in de pandemie op veel grotere schaal werd ingezet.
 

Nu de druk op sommige zorgstelsels wereldwijd begint af te nemen door de vaccinatieprogramma's, zien we dat hun investering in eHealthoplossingen lijkt te dalen: 64% van de leiders in de gezondheidszorg geeft aan dat hun ziekenhuis of zorginstelling momenteel van alle digitale gezondheidstechnologieën het meest investeert in eHealth, maar slechts 40% zegt over drie jaar het liefst in e-health te willen investeren.

Ik kan hiervoor drie redenen bedenken. De eerste zou eenvoudig kunnen zijn dat de virtuele zorginfrastructuur van veel zorginstellingen - en dus de grootste investering in eHealth - in 2024 is afgerond. Ten tweede zijn leiders in de gezondheidszorg wellicht bang dat de vergoedingen voor eHealth, die tijdens COVID-19 werden verhoogd, op enig moment worden teruggedraaid tot het niveau van voor de pandemie. En ten derde is er de simpele vraag of artsen, verpleegkundigen - maar ook patiënten - virtuele zorg blijven omarmen als de behoefte minder urgent wordt. Meer over dit onderwerp is te vinden in dit interview.

Ik geloof dat veerkrachtige gezondheidszorg voortkomt uit een sterk ecosysteem: flexibele zorgmodellen, gemotiveerde artsen en verpleegkundigen en daadkrachtige leiders."

Jan Kimpen

Chief Medical Officer, Royal Philips

Kunstmatige intelligentie: van hype naar realiteit

Aan de andere kant weten we dat snellere en nauwkeurigere diagnoses en behandelingen een steeds grotere urgentie gaan krijgen. COVID-19-patiënten en hun families hebben het afgelopen jaar een hoge prijs betaald. Maar met alle uitgestelde en geannuleerde afspraken hebben ook niet-COVID-patiënten het afgelopen jaar een enorme prijs betaald.

En het is nog niet voorbij: onderzoeksbureaus zijn het erover eens dat niet-COVID-gerelateerde sterftecijfers en het aantal langdurige psychische problemen waarschijnlijk zullen toenemen, evenals de kosten voor de gezondheidszorg. In het Verenigd Koninkrijk zijn in de twaalf maanden sinds het begin van de pandemie alleen al aan kanker naar schatting 18.000 mensen meer overlijden als gevolg van uitgestelde behandelingen. Dit is bijna 10% meer dan normaal [2, 3, 4]. Hoewel de snelle groei van eHealth de toegang tot zorg kan verbeteren, kan deze achterstand hiermee niet volledig worden gecompenseerd. Bestuurders in de gezondheidszorg moeten dringend nieuwe manieren vinden om betere en efficiëntere zorg te verlenen.

Dit zou kunnen verklaren waarom in het Future Health Index 2021-rapport 40% van de bestuurders in de gezondheidszorg aangeeft dat hun ziekenhuis of zorginstelling over drie jaar vooral moet investeren in de implementatie van kunstmatige intelligentie om voorbereid te zijn op de toekomst. Ik ben van mening dat technologie zorgprofessionals niet kan - en niet mag - vervangen. Maar het kan artsen de juiste informatie binnen handbereik geven als het er echt toe doet.

Sandra Timmermans

Als we oncologische diagnostiek als voorbeeld nemen, kunnen AI-gestuurde oplossingen voor klinische besluitvorming artsen helpen om laesies op een medisch beeld te identificeren en analyseren. Tot voor kort werden dit soort hulpmiddelen eerder aangetroffen in innovatielabs dan in ziekenhuizen. Nu zien we dat een handjevol van hen goedkeuring krijgt van organisaties zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) [5], waardoor ik denk dat ze in de nabije toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij de diagnose en behandeling.

In de zes jaar dat het Future Health Index-rapport verschijnt, geeft het rapport van dit jaar het sterkste signaal tot nu toe af dat AI eindelijk van hype naar realiteit gaat.

 

Groeiende erkenning van het belang van strategische partnerschappen voor digitale transformatie

Maar bestuurders in de gezondheidszorg geven ook aan dat ze het niet alleen kunnen. Bijna de helft (41%) zegt dat hun ziekenhuis of zorginstelling prioriteit moet geven aan strategische partnerschappen en samenwerking om met succes digitale gezondheidstechnologieën te implementeren. Het overwinnen van de eeuwige problemen rondom interoperabiliteit, gegevensbeheer en verantwoordelijkheid lijkt waarschijnlijk de grootste horde te zijn.

 

De grootste verrassing van dit jaar: duurzaamheid

En dit was voor mij de grootste verrassing. Dit is de eerste keer dat we bestuurders in de gezondheidszorg naar hun mening over duurzaamheid hebben gevraagd. Ik verwachtte enige interesse, maar ben eerlijk gezegd overdonderd door de reacties die we kregen. Hoewel de korte termijn focus van bestuurders door COVID-19 begrijpelijkerwijs gericht is op de huidige crisis, ligt de topprioriteit van deze bestuurders in de meeste van de 14 onderzochte landen over drie jaar heel duidelijk bij de implementatie van een duurzame werkwijze.

Sandra Timmermans

Laten we eens kijken waarom dit zo zou kunnen zijn. In een ander onderzoek hebben we duurzaamheid gedefinieerd als "milieubewust inkopen, recyclen, enzovoort". Mogelijk heeft de enorme berg afval die ontstaat door het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voor eenmalig gebruik en essentiële medische benodigdheden, bestuurders gestimuleerd om na te denken over mogelijk stappen op dit gebied. Dit zal zeker ook gedeeltelijk voortkomen uit een streven naar kostenbesparingen.

Maar ik zie het ook als een duwtje in de richting van een groter doel, waarbij bestuurders duurzaamheid zoals recycling niet langer los zien van het leveren van duurzame gezondheidszorg. Met andere woorden: duurzamere methoden van zorgverlening en een krachtige stap richting betere resultaten tegen lagere kosten.

 

Veerkracht komt voort uit een sterk ecosysteem

Een woord dat ik tegenwoordig veel hoor, is 'veerkracht' - of ‘resilience’ in het Engels. Er is een collectief besef in de medische wereld dat we sterkere zorgstelsels moeten creëren die goed kunnen inspelen op toekomstige pandemieën, maar dat we tegelijkertijd de zorg voor onze groeiende en vergrijzende bevolking moeten blijven verbeteren.

Ik ben verheugd dat bestuurders in de zorg, ondanks de uitdagingen waarmee ze nog steeds worden geconfronteerd, sterk optimistisch zijn en goed voorbereid zijn op de toekomst. De overgrote meerderheid vertelde overtuigd te zijn dat hun zorginstelling ook over drie jaar kwaliteitszorg kan bieden (75%). En 88% heeft er vertrouwen in dat het gezondheidszorgsysteem van hun land daartoe in staat is.

Sandra Timmermans

Ik geloof dat een veerkrachtige gezondheidszorg voortkomt uit een sterk ecosysteem van flexibele zorgmodellen, gemotiveerde artsen en verpleegkundigen en daadkrachtige bestuurders. En uit het rapport van dit jaar komt naar voren dat ik niet de enige ben.

Laat me duidelijk zijn: we hadden de pandemie niet nodig om vooruit te komen. Toch hebben we het afgelopen jaar veel geleerd. En ik geloof dat de toekomst van de gezondheidszorg in goede handen is, crisis of geen crisis. 


Bronnen:
 [1] Sinds 2016 voert Philips eigen onderzoek uit om te bepalen in hoeverre landen gereed zijn om wereldwijde gezondheidsuitdagingen aan te pakken en efficiënte en effectieve zorgstelsels op te bouwen. Het Future Health Index 2021-rapport verkent de perspectieven van de volgende generatie zorgprofessionals in 14 landen. Voor informatie over de methodologie van de Future Health Index en het volledige rapport van 2021 gaat u naar de site van de Future Health Index.
[2] https://www.mckinsey.com/industries/healthcare-systems-and-services/our-insights/understanding-the-hidden-costs-of-covid-19s-potential-impact-on-us-healthcare
[3] Lai A et al., "Estimating excess mortality in people with cancer and multimorbidity in the COVID-19 emergency", ResearchGate, April 2020, researchgate.net.
[4] https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics-for-the-uk#:~:text=Cancer%20mortality,77%2C800%20cancer%20deaths%20in%202018
[5] https://models.acrdsi.org/

footer-image

Download gratis het Future Health Index rapport 2021

Het Future Health Index 2021-rapport is de grootste wereldwijde survey onder leiders in de gezondheidszorg. Ontdek welke duidelijke trends we zien voor de nabije toekomst. 

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

Benieuwd naar het Future Health Index rapport? Vul hier uw gegevens in om het rapport te downloaden. 

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.