Medisch Perspectief

Altijd de nieuwste zorginnovaties dankzij strategisch partnership

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

In 2015 sloten het Reinier de Graaf ziekenhuis en Philips een strategisch partnership dat de beeldvormende afdelingen van het ziekenhuis voor 15 jaar van de nieuwste technologie voorziet. Waarom besloot het ziekenhuis destijds een langetermijnsamenwerking aan te gaan en wat zijn tot nu toe de resultaten van het partnership? We vroegen het aan drie hoofdrolspelers bij Reinier de Graaf.

Al bijna acht eeuwen levert het Reinier de Graaf ziekenhuis zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Door de relatief hoge populatiegroei en de vergrijzing staat het ziekenhuis voor grote uitdagingen. De bevolking in het verzorgingsgebied van Reinier de Graaf groeit sneller dan de rest van Nederland, met ruim 14% richting 2030. Tegen die tijd heeft naar verwachting twee op de vijf inwoners één of meer chronische aandoeningen.¹ In de helft van de gevallen zal dat een combinatie van aandoeningen zijn.

 

De vraag naar beeldvormend onderzoek neemt daardoor toe en wordt complexer, zegt Irma van Gelderen, manager radiologie, nucleaire geneeskunde, klinische fysica en urologie bij Reinier de Graaf. “Nu al groeit de vraag naar nucleair geneeskundig onderzoek voor kanker- en hartpatiënten bij ons met 10 tot 20% per jaar. Op onze radiologieafdeling is het aantal onderzoeksaanvragen de laatste jaren vrij stabiel, maar zien we dat onderzoeken complexer worden. Dat vraagt om slimme innovaties waarmee we meer en betere zorg kunnen leveren, tegen beheersbare kosten.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Stefan Kroese
Dankzij ons strategische partnership met Philips beschikken we altijd over actuele beeldvormende technologie, met behoud van klinische keuzevrijheid, en met voorspelbare financiële investeringen.”

Stefan Kroese

Directeur bedrijfsvoering, Reinier de Graaf

Het belang van continuïteit en voorspelbaarheid

Hoe investeer je voortdurend in de kwaliteit van de zorg en houd je tegelijkertijd de kosten beheersbaar?
 

Het verenigen van die twee doelen was in 2015 de belangrijkste reden voor Reinier de Graaf om een langetermijnsamenwerking met Philips aan te gaan, zegt Stefan Kroese, directeur bedrijfsvoering bij Reinier de Graaf.
 

“Wij willen verzekerd zijn van de nieuwste beeldvormende technologie zodat we patiënten de best mogelijke zorg kunnen bieden. Daar willen we op een voorspelbare en verantwoorde manier in investeren. Zeker in het huidige financiële tijdsgewricht wil je als ziekenhuis niet geconfronteerd worden met onverwachte pieken en dalen in investeringen. Stabiliteit en continuïteit staan voor ons voorop. Daarom zochten we een partner met wie we langetermijnafspraken konden maken.”
 

Rene Dallinga, radioloog bij Reinier de Graaf, bevestigt het belang van continuïteit. Als voorzitter van de investeringscommissie voor beeldvormende apparatuur was hij vanaf het begin betrokken bij de aanbesteding die resulteerde in het partnership met Philips.
 

“Als investeringen in nieuwe apparatuur onvoorspelbaar zijn, loop je het risico dat ze moeten worden doorgeschoven. Je werkt dan langer door met bestaande apparatuur dan je eigenlijk zou willen. Het is belangrijk om de garantie te hebben dat je altijd over actuele technologie beschikt, zodat apparaten tijdig vervangen of geüpgraded worden. Daar heeft de patiënt direct baat bij.”
 

Reinier de Graaf zocht echter meer dan alleen een leverancier van apparatuur, vult Irma van Gelderen aan. “We waren op zoek naar een partner die ons ook ontzorgt met onderhoud en ondersteuning, en die met ons meedenkt over het optimaliseren van zorgprocessen. Uiteindelijk gaat het erom dat je samen aan resultaten werkt die patiënten en personeel ten goede komen.”

Philips denkt ook met ons mee over procesverbeteringen. Daardoor hebben we bijvoorbeeld de processen rond onze buckykamers beter op de patiëntenvraag kunnen inrichten.”

Irma van Gelderen

Manager radiologie, nucleaire geneeskunde, klinische fysica en urologie, Reinier de Graaf

Irma van Gelderen

State-of-the-art apparatuur

Wat zijn de resultaten tot nu toe, drie jaar nadat Reinier de Graaf en Philips een 15-jarig partnership sloten?

 

Dankzij een Managed Equipment Services (MES) overeenkomst is het ziekenhuis tot minimaal 2030 verzekerd van state-of-the-art beeldvormende technologie, inclusief ondersteuning en onderhoud, voor een vaste vergoeding. Philips levert het gros van de technologie, maar Reinier de Graaf behoudt wel de flexibiliteit om apparaten van andere leveranciers af te nemen, binnen de MES-overeenkomst.

 

Rene Dallinga is met name te spreken over de nieuwe angiokamer van Philips, waar bloedvaten worden afgebeeld en behandeld. “Alle apparatuur werkt erg gebruikersvriendelijk en de grote monitors bieden geweldige mogelijkheden om naar beelden te kijken. De nieuwe angiokamer stelt ons in staat om met lage dosis, tot 75% minder dan in onze vorige angiokamer, onderzoeken uit te voeren zonder daarbij concessies te doen aan de beeldkwaliteit. Dat is goed voor de veiligheid van de patiënt en voor die van het behandelend team.”²

 

Irma van Gelderen noemt de Vereos PET/CT van Philips als voorbeeld van een innovatie met impact. “Met de Vereos PET/CT besparen we gemiddeld 10 minuten per patiëntonderzoek. Daardoor kunnen we nu 14 onderzoeken per dag doen, terwijl dat er voorheen 10 waren. We zien zelfs mogelijkheden om dit aantal te verhogen naar 20 onderzoeken per dag. Daardoor zijn we veel beter toegerust op de groeiende vraag naar dit type onderzoek.”

Ontzorging en tijdswinst

De besluitvorming over nieuwe apparatuur verloopt sinds de start van het partnership ook sneller en gemakkelijker, zegt Irma van Gelderen. “Laatst moesten we beslissen over de aanschaf van nieuwe C-bogen. Dat duurde nu drie weken. Voorheen had dit minimaal drie maanden geduurd, omdat onze investeringscommissie er afzonderlijk over had moeten beslissen. De MES-overeenkomst bespaart tijd en geeft onze professionals het vertrouwen dat apparatuur tijdig vervangen wordt. Dat zorgt voor rust.”
 

Rene Dallinga vult aan: “De lijnen met Philips zijn kort; dat is een enorme verbetering. Ik vind het erg prettig dat er een vaste onderhoudsmonteur van Philips bij ons op de afdeling rondloopt. Hij snapt hoe wij werken en hij lost problemen goed voor ons op. Het voelt alsof hij onderdeel van onze afdeling is.”

Rene Dallinga
Het is prettig samenwerken, met korte lijnen. Op onze afdeling loopt een onderhoudsmonteur van Philips rond die snapt hoe wij werken en problemen goed voor ons oplost.”

Rene Dallinga

Radioloog, Reinier de Graaf

Efficiencywinst op de buckykamers

Sinds de start van het partnership heeft Philips ook diverse adviesprojecten voor Reinier de Graaf uitgevoerd, om de efficiëntie van zorgprocessen te optimaliseren.
 

Irma van Gelderen geeft een voorbeeld: “Op onze buckykamers kampten we met een erg hoge werkdruk. Een consultant van Philips heeft een analyse van de situatie gemaakt, op basis van individuele gesprekken, workshops en observaties. Op basis daarvan deed zij concrete verbetervoorstellen die we hebben geïmplementeerd. Zo hebben we betere doorverwijsafspraken gemaakt met poli’s en huisartsen, zijn we onderzoeken anders gaan plannen, en hebben we een van de bucky’s verplaatst. Daardoor zijn we nu beter berekend op de vraag naar röntgenfoto’s.”

Samen innoveren

Kijkend naar de toekomst heeft Stefan Kroese hoge verwachtingen van de gezamenlijke innovatiekracht van Reinier de Graaf en Philips.
 

“De waarde van dit partnership is dat we verzekerd zijn van actuele technologie, met behoud van klinische keuzevrijheid, en met voorspelbare financiële investeringen. Onze investeringsagenda voor de lange termijn laat zich nu beter plannen. Maar ik vind het minstens zo belangrijk dat we met Philips een partner hebben die met ons meedenkt over de toekomst. Hoe kunnen we patiënten passende zorg op afstand bieden, zodat ze alleen naar ons ziekenhuis hoeven te komen als dat echt nodig is? Hoe kunnen we artificial intelligence slim inzetten ter ondersteuning van diagnoses en behandelkeuzes? Dat zijn vragen die we niet alleen kunnen beantwoorden. Daarvoor hebben we een innovatiepartner zoals Philips nodig; een partner met een vaste koers en focus. Ik kijk ernaar uit om samen met Philips de toekomst van onze zorgverlening verder vorm te geven.”

Over Reinier de Graaf 

Het Reinier de Graaf ziekenhuis telt 481 bedden en levert met ruim 2.500 medewerkers zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Het oudste ziekenhuis van Nederland staat voor het bieden van de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment; met extra aandacht voor de zorg voor moeder en kind, ouderen en oncologiepatiënten.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.