aug 05, 2021 door Philips
Leestijd: 4 - 6 minuten

Alles wat een verloskundige moet weten over de 13 weken SEO

Alles wat een verloskundige

Vanaf 1 september 2021 kunnen verloskundigen een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) aanbieden rond de 13 weken zwangerschap. De belangrijkste vragen en antwoorden rondom de 13 weken echo, ook wel eerste trimester SEO genoemd, zetten we op een rijtje.

Wat is het doel van de 13 weken SEO?

Rond 13 weken zijn bepaalde ernstige afwijkingen  door middel van een echoscopisch onderzoek waar te nemen. In de SEO wordt onder andere gekeken naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ernstige afwijkingen, zoals een open schedel of groot defect in de buikwand, kunnen op deze manier mogelijk al in een vroeg stadium van de zwangerschap worden ontdekt.

 

Als de echoscopist een afwijking vermoedt in het eerste trimester kunnen de (aanstaande) ouders vroeg in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. De ouders hebben dan meer tijd om te bepalen wat ze met de uitslag doen. 

 

Vervangt de eerste trimester SEO de echo in het tweede trimester? 

Het eerste en tweede trimester SEO bijten elkaar niet, maar zijn juist complementair aan elkaar.

Deel dit artikel

Schrijf je in en blijf op de hoogte van Philips

Kan iedere zwangere meedoen?

Volgens de website van het VWS moet de moeder tussen de 12+3 tot en met 14+3 weken zwanger zijn[1]. Vrouwen jonger dan 16 jaar mogen helaas niet mee doen en dat geldt ook voor vrouwen met een afwijkende NIPT (niet-invasieve prenatale test) uitslag. Voor de 13 weken SEO moet een zwangere een toestemmingsformulier tekenen.

 

Wat houdt de IMITAS-studie in?

De nieuwe SEO wordt aangeboden onder de landelijke, wetenschappelijke IMITAS studie[1]. Het doel van de studie, gefinancierd door ZonMW, is om meer inzicht te geven in de voor- en nadelen van het eerste trimester SEO in de hele keten van prenatale screening en verloskundige zorg. Daarbij wordt gekeken naar de uitkomsten van het eerste trimester SEO in Nederland en ervaringen van zwangeren en professionals. Uiteraard zijn er kwaliteitseisen ontwikkeld[2]. De studie loopt naar verwachting tot september 2024.

Hoe wordt de 13 weken SEO vergoed?

Anders dan bij het tweede trimester SEO, dat wordt vergoed vanuit de zorgverzekering, wordt dit onderzoek vergoed vanuit [HM1] het ministerie van VWS, via de Regionale Centra, aan de echopraktijken. Ten tijde van het schrijven van dit artikel bedraagt het tarief voor het eerste trimester SEO € 110,70 voor een tijdsduur van 35 minuten per foetus (klik hier voor de meest actuele tarieven en meer informatie van het VWS). Zodra de uitslag correct is ontvangen in Peridos wordt er automatisch een declaratie aangemaakt. Het echocentrum hoeft het eerste trimester SEO dus niet apart te declareren. Overigens betalen ouders ook geen eigen bijdrage voor deze extra echo. Bekijk deze webinar voor de aanvraag, registratie, uitslag en betaling van het eerste trimester SEO.

Anders dan bij het tweede trimester SEO, dat wordt vergoed vanuit de zorgverzekering, wordt dit onderzoek uitbetaald vanuit het ministerie van VWS, via de Regionale Centra, aan de echopraktijken."

Met welke partijen werkt het ministerie van VWS samen?

Voor de invoering van het eerste trimester SEO werkt het RIVM-CvB Centrum voor Bevolkingsonderzoek nauw samen met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland en enkele Regionale Centra.

Eerste trimester SEO de praktijk: 040verloskunde

Een SEO in het eerste trimester stelt hoge eisen aan een echoapparaat. 040verloskunde, een van de grootste eerstelijns verloskundige centra in Nederland, heeft daarom bewust geïnvesteerd in hoogwaardige high-end echoapparatuur van Philips. Nicole Manders, verloskundige en co-owner van 040verloskunde: “Wij gebruiken de Affiniti 70, de meest uitgebreide van allemaal, vooral voor het maken van screeningsecho’s zoals het SEO. Je voert er perfecte verloskundige echo’s mee uit en ook 3D/4D-echografie die je zowel medisch als niet-medisch in kunt zetten. Dankzij de vele features en beeldmogelijkheden beschik je als echoscopist over enorm veel opties om het optimale en maximale beeld te krijgen van een kindje. Menig verloskundige vindt het spannend om grote uitgaven te doen en dat snap ik helemaal. Maar ik ben blij dat wij wel deze bewuste keuze maakten, de prijs-kwaliteitverhouding is goed. Je krijgt er zoveel voor terug: een degelijk, fijn en gebruiksvriendelijk apparaat voor alle doeleinden. Ik eis nu eenmaal veel van onze apparatuur en van de leverancier.”

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.