De bedoeling van het moderne ECD in de thuiszorg

 

Ook binnen de systemen van de care-sector staat de cliënt steeds meer centraal. Dankzij digitalisering wordt zorg meer toegespitst op de persoon, zodat de cliënt een grotere rol gaat spelen in het eigen zorgproces. Soms vervallen daardoor werkzaamheden van de zorgprofessional – daarover straks meer. Innovaties zoals eHealth en domotica kunnen helpen om zorg op een andere manier in te vullen. Ze veranderen soms zelfs al het initiële keukentafelgesprek.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Verminderen van de registratielast

 

Het bekende ECD (elektronisch cliëntendossier), traditioneel gezien een dossier met het zorg- en begeleidingsplan van de cliënt, de resultaten van onderzoeken en relevante adresgegevens, heeft haar houdbaarheidsdatum bereikt. Een te grote focus op de registratie lijdt af van de zorg aan het bed en levert onnodig veel administratielast op. Bij Philips vinden we dat een modern ECD zou moeten worden ingericht op klinisch redeneren: een onderbouwing waarom bepaalde interventies ingezet worden en welke vervolgstappen er nodig zijn. Kortom, een systeem dat wijkteams helpt methodisch en volgens de eisen in de zorg te werken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het Omaha System, en niet puur om tijd of geld te verantwoorden.

 

We spreken meer en meer van een professionele zorgomgeving voor de zorgprofessional, aldus brancheorganisatie Actiz1. De administratie, of registratie, zou hierbij alleen nog maar een afgeleide van het zorgproces moeten zijn

 

Individuele preventie in de zorg

 

Een professionele zorgomgeving biedt ook meer ruimte voor preventie. Neem het voorbeeld van een cliënt met diabetes. Stel: de cliënt meet zelf drie keer te hoge bloedsuikerwaarden met een slimme wearable. Dan zou de wijkverpleegkundige er automatisch een taak op de digitale takenlijst bij krijgen, bijvoorbeeld ‘neem contact op met de huisarts’. Dit gaat verder dan de mogelijkheden van het huidige ECD. De wijkverpleegkundige wordt beter ondersteund en kan daardoor proactief zorg verlenen aan de cliënt.

 

Een ECD met spinnenweb van positieve gezondheid

 

In 2012 introduceerde arts-onderzoeker Machteld Huber het begrip positieve gezondheid.2 Hierin staat niet ziekte, maar betekenisvol leven centraal. De focus verschuift daarmee van ziekte en zorg naar gezondheid en welzijn: wat wil een cliënt echt? Wat de cliënt nog kan en waar hij gelukkig van wordt, staat voorop, buiten de aandoening of ondersteuning om. Wat zou het prettig zijn als het dossier van de zorgprofessional de cliënt hierin ondersteunt, niet hindert, en vooral centraal zet.

Lees meer over het nieuwe ECD

 

Meer weten over andere afnemers van deze software? Sensire is ook al klant! Ontdek meer over de zorgkennis achter Philips VitalHealth.

 Tijd
Gemiddelde leestijd: 
4-5 minuten

Geen silo’s. Geen grenzen.

Wij verbinden data, technologie en mensen met elkaar. Naadloos.

Gerelateerde artikelen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht
*

Contactgegevens

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

Philips waardeert en respecteert uw privacy. Voor meer informatie over ons privacybeleid kunt u terecht op
*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.
We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.
*
*

Final CEE consent