Medisch Perspectief

Topsporters begeleiden gaat beter dankzij technologische innovaties

Dokter Stijn Indeherberge gebruikt Philips Lumify voor de medische begeleiding van topsporters

Wat is de link tussen Elise Mertens, Yanina Wickmayer, Kim Meylemans en de topvoetballers van PSV Eindhoven? De Belgische sportdokter Stijn Indeherberge. Ze doen allen een beroep op zijn expertise om scherp en fit voor de dag te komen. Dokter Indeherberge heeft ruime ervaring in de begeleiding van topsporters. Die knowhow combineert hij met innovatieve medische toestellen: “Professionele atleten verdienen een topbegeleiding. Het mobiele echografietoestel Philips Lumify laat me bijvoorbeeld toe om preciezer te werk te gaan en mijn patiënten nog beter op te volgen.”

Stijn Indeherberge opereert in de schaduw van de Belgische topsport. Maar hij draait al jaren mee op hoog niveau. Al tijdens zijn studies was hij kind aan huis bij voetbalclub Racing Genk: “Nadat ik afgestudeerd was, kon ik er meteen aan de slag. Eerst bij de jeugd en de beloften, later maakte ik samen met Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne de overstap naar de eerste ploeg, waar ik uiteindelijk 11 seizoenen heb gewerkt.”
 

Vandaag is hij als sportarts verbonden aan de Nederlandse topclub PSV Eindhoven. “Daar zochten ze een jonge sportdokter met ervaring. De club draait mee op Europees niveau, dus ik twijfelde geen moment”, vertelt Indeherberge. “De medische begeleiding is vergelijkbaar met een Belgische topploeg, alleen zijn we met een grotere equipe en dus zijn er meer mogelijkheden. Zo meten we elke afremming, versnelling of meter die gelopen wordt. Die data laat ons toe om op trainingsprogramma’s op maat op te stellen, maar ook om blessures preventief op te sporen.”

Een verlengstuk van de zintuigen

Net daar kan medische begeleiding vandaag het verschil maken: technologie en data, gecombineerd met medische expertise, helpen om sporters naar een hoger niveau te brengen zonder gezondheidsrisico’s. In Eindhoven maakte de arts ook kennis met nieuwe medische hulpmiddelen, zoals het mobiele echografietoestel Lumify van Philips. Intussen maakt het deel uit van zijn standaarduitrusting.
 

“Als je aan topsport doet, moet je pieken op de juiste momenten. Niet elk pijntje betekent een blessure. Dit mobiele echotoestel vormt het verlengstuk van mijn zintuigen, want het speurt letsels op die ik niet met het blote oog kan zien. Ik gebruik het vrijwel dagelijks, zowel voor de eerste diagnose bij een pijnopstoot als om aanslepende blessures op te volgen”, vervolgt de sportarts.
 

Het is dus geen toeval dat steeds meer Belgische topsporters bij hem aankloppen. “Deze technologie biedt heel wat voordelen. Ik denk aan tennisspelers, die vaak voor lange tijd in het buitenland verblijven. Als ze dan eens in ons land zijn, vinden ze maar moeilijk een gaatje in hun agenda voor een afspraak bij de radioloog. Het is dan natuurlijk een stuk makkelijker als je vaste arts een Lumify heeft en op elk moment een eerste inschatting kan maken.”
 

Door een cardiale probe aan het compacte toestel te koppelen, kan ook het hart van een sporter preventief onderzocht worden. “Hartproblemen sluiten topsport niet uit, maar dan moet je er tijdig bij zijn om ze op te sporen. Met de Lumify hoeven spelers niet meteen naar de cardioloog te lopen, maar kan een eerste screening bij de club gebeuren. Dat onderzoek kan later een levensgroot verschil betekenen.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Dit mobiele echotoestel vormt het verlengstuk van mijn zintuigen, want het speurt letsels op die ik niet met het blote oog kan zien.”

Stijn Indeherberge

Sportarts

Samenwerking met radiologen

Topsport wordt in ons land steeds professioneler aangepakt, en dat werpt ook zijn vruchten af. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de eerste Europese Kampioenschappen afgelopen zomer, waar België liefst 19 medailles in de wacht sleepte. Een betere medische begeleiding heeft zeker bijgedragen tot de huidige successen.
 

Ook bij het begin van een topsportcarrière krijgt het medische nu meer aandacht. Dokter Indeherberge geeft een voorbeeld: “Door al op jonge leeftijd preventief een echo van de knie of enkel te maken, kunnen we voorspellen of er later een probleem zal opduiken. Ook voor jonge sporters is een mobiel echografietoestel dus zeker een meerwaarde. Zelf ben ik dan niet altijd de juiste persoon om een diagnose te stellen, maar gelukkig zijn er radiologen om ons bij te staan.”
 

Soms roept hij ook de expertise van zijn collega-radiologen in om zijn diagnose te bevestigen. “Bij twijfel stuur ik de beelden altijd even door naar de radiologiepraktijk. Maar in principe kan zelfs een beginnende arts met de Lumify een eerste inschatting maken. Het toestel is zeer hands-on. Bovendien worden de resultaten steevast bijgehouden in het patiëntendossier.”

Philips Lumify

Technologische innovatie gaat voort

Philips, het bedrijf achter de innovatieve medische applicatie, peilt regelmatig naar de bevindingen van de artsen, om zijn innovatieproces te stuwen. Ook andere spitstechnologie, zoals Blue Light, kan artsen helpen om patiënten nog beter te behandelen. “Technologie zal ons nooit kunnen vervangen, want wij moeten nog steeds zelf de eindbeslissing nemen. Deze innovaties maken van mij wel een betere arts. De toevloed aan data en informatie laat ons immers toe om meer onderbouwde beslissingen te nemen. Als daardoor een sporter sneller weer fit op de baan of het veld staat en volop voor de winst kan gaan, heb ik het uitstekend gedaan”, besluit de sportarts.

Lumify - het draagbare echosysteem

Wilt u weten wat Philips Lumify voor u als zorgprofessional kan betekenen? 

Philips Lumify

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.