Medisch Perspectief

Philips Lumify is ideaal voor een mobiel medisch team

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
2
Contactgegevens

De traumahelikopter is een vaste waarde in de acute medische hulpverlening. Zo’n heli met een mobiel medisch team (MMT) rukt uit om bijstand te verlenen bij diverse spoedgevallen. “Een MMT wordt gemobiliseerd als er grote trauma’s zijn, zeer complexe zorg wordt vereist of steeds vaker als de gezondheid van kinderen in het gedrang komt”, getuigt Manfred Hirner. Hij is MMT-arts en anesthesioloog, maar ook echografist. Dankzij het mobiele echotoestel Philips Lumify kan hij zijn expertise ten volle benutten bij de eerste diagnoses op verplaatsing.

Sinds 1996 bestaan er mobiele medische teams in Nederland. Vanaf Eelde Airport, waar we dokter Manfred Hirner ontmoeten, vliegt de MMT-heli over de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. “De heli heeft zijn meerwaarde al lang bewezen. Maar sinds we ermee gestart zijn, is er natuurlijk heel wat veranderd. Vanwege de beperkte ruimte en vaak moeilijke omstandigheden waarin er gewerkt wordt, is het voor ons zeer belangrijk dat de uitrusting zo compact mogelijk is. Technische innovatie is daarom altijd een goede zaak.”

 

“Dat is vooral belangrijk omdat naast het feit dat de mobiele teams steeds vaker worden opgeroepen, ook de casuïstiek steeds complexer wordt. Zo wordt het MMT veel opgeroepen voor incidenten met baby’s en kinderen. Eén op de vier oproepen is voor dringende hulp aan mensen jonger dan 18 jaar.”

Spoedechografie zet een grote stap vooruit met Lumify

Tijdens zijn opleiding kwam dokter Hirner in aanraking met echografie. Later heeft hij zich gespecialiseerd in spoedechografie en startte hij bij het MMT-team in de heli. “Ik volgde een opleiding tot echografist. Toen ik op intensive care werkte, merkte ik wat de meerwaarde van een spoedecho was. Aan het bed van de patiënt kun je onmiddellijk een beeld vormen en je diagnose verder aanvullen. Je hoeft geen echo meer aan te vragen en wachten op het resultaat. Spoedechografie heeft zich zo verder ontwikkeld. Op basis van deze ervaringen op intensive care, namen we destijds ook een portable echotoestel mee aan boord van de heli.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Dankzij mobiele echografie werken we sneller, beter en veiliger.”

Manfred Hirner

MMT-arts en anesthesioloog

Sinds een tijdje werkt Manfred Hirner op de heli met het door Philips ontwikkelde handheld echografiesysteem Lumify, dat bestaat uit een transducer en een tablet. Manfred Hirner: “Dit betekent een grote stap vooruit. Het apparaat is zeer compact en zeer licht, het weegt amper een tiende van het vorige echotoestel. Bovendien beschikken we nu over een tablet met zeer hoge beeldkwaliteit. Dat is essentieel wanneer je bijvoorbeeld in felle zon op straat moeten werken. Er is nu altijd een beeld met een uitstekende resolutie bij de hand. En door de zeer korte opstarttijd is het sneller, beter en dus veiliger.”

Direct een behandeling opstarten na mobiele echo

De innovatieve technologie kan spoedartsen op elk moment helpen bij het ontrafelen van steeds complexere aandoeningen, waarbij snelle beslissingen levensreddend kunnen zijn. “Dankzij het mobiele echotoestel kun je vrij vocht in de buik zien als teken van een massale bloeding. Met deze informatie kan de patiënt naar het juiste ziekenhuis worden gebracht, waar al een operatiekamer wordt voorbereid. Dit spaart tijd.”

 

Mobiele echografie is breed inzetbaar, ook voor beeldvorming van de longen en het hart. “Met de Lumify kan je een pneumothorax en ook een longembolie zien en meteen behandelen. Zo kan de toestand van de patiënt verbeteren, nog voor hij naar het ziekenhuis wordt gebracht”, aldus Manfred Hirner. “De echo wordt ook in toenemende mate gebruikt om tijdens reanimaties beelden van het hart te maken. Zo kunnen we controleren hoe het hart op de interventie reageert.”

Lumify

Tijdswinst kan levens redden

Deze evoluties zorgen ervoor dat het behandelende team in het ziekenhuis veel meer informatie over de patiënt ter beschikking krijgt. “Als we de spoedafdeling binnenkomen, wil ik kunnen zeggen: dit is een patiënt met een longembolie, die ik met een echo bevestigd heb. Of: hier is een patiënt waarbij ik met een echo een pneumothorax heb vastgesteld en de eerste behandeling heb gegeven. Die tijdswinst kan levens redden”, stelt de MMT-arts.

 

De technologie staat niet stil. Zo biedt de Philips Lumify sinds kort ook de mogelijkheid om beelden live te streamen naar het ziekenhuis vanaf de locatie waar de MMT-arts aan het werk is. Dokter Hirner: “Het is een interessante functionaliteit. En sowieso zal het belang van mobiele echo’s alleen maar toenemen. De technologie wordt steeds geavanceerder dus moeten we ons blijven bijscholen met als enige doel om patiënten in kritieke situaties nog beter te kunnen helpen.”

Lumify - het draagbare echosysteem

Wilt u weten wat Philips Lumify voor u als zorgprofessional kan betekenen? 

Philips Lumify

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.