Een hybride OK opent de deuren naar nieuwe procedures

Onlangs opende een aantal ziekenhuizen in Nederland en België nieuwe hybride OK’s, in dit artikel een overzicht van meerdere ervaringen.

We willen je graag informeren en inspireren, meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Een Hybride Operatiekamer (OK) maakt het mogelijk om nieuwe procedures uit te voeren in een omgeving die is ontworpen om artsen en verpleegkundigen te ondersteunen bij het uitvoeren van een breed scala aan open en minimaal invasieve behandelingen. De inrichting en technologie biedt medische teams flexibiliteit, efficiëntie en gebruiksgemak.

youtube
Clock

Gemiddelde leestijd: 
3-5 min

Imelda Ziekenhuis, Bonheiden België

Het is voor het eerst dat de dienst vaatheelkunde in Imeldaziekenhuis in het Belgische Bonheiden werkt met Philips-technologie. Vaatchirug Dr. Jürgen Verbist vertelt: "We hebben ons uitgebreid georiënteerd. Wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven in het voordeel van Philips, is dat we in Best met eigen ogen hebben kunnen zien hoe de apparatuur werkt. Daar werd ons duidelijk dat er heel goed is nagedacht over gebruiksgemak, maar ook over het innovatieve aspect. Over een paar jaar zijn er weer nieuwe mogelijkheden en is het belangrijk dat daar al op wordt voorgesorteerd."

 

Een belangrijk voordeel voor ons is ook de hoge beeldkwaliteit van Azurion. Dr Verbist: "Het is bovendien eenvoudiger om een foto te maken van een bloedvat dat al eerder in beeld is gebracht. Je kunt met de Flexarm automatisch terug naar eender welke positie waarvan beelden opgenomen zijn. "

Nu komen deze twee werelden bij elkaar en staan de interventieradioloog en chirurg in de hybride operatiekamer samen aan de operatietafel. De patiënt hoeft maar één operatie te ondergaan. Het resultaat van de operatie kunnen we gelijk bekijken en waar nodig sturen we bij."

Jeroen Affourtit

Interventieradiooloog, Nij Smelinghe

hybrid-image-machinery.jpg

Ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten Nederland

Vaatchirurg Marald Wikkeling van het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten vertelt: “De hybride operatiekamer is een aanwinst voor de patiëntenzorg in de regio en voor Nij Smellinghe, zeker omdat dit ziekenhuis ook het Veneus Centrum Noordoost Nederland is en veel vaatpatiënten behandelt.”

 

Een voorbeeld van een vaataandoening is de afsluiting van een bloedvat. Bij een afsluiting in het bovenbeen kon de interventieradioloog eerder al op basis van röntgenbeelden een ingreep doen. “Bloedvaten in bijvoorbeeld de lies zijn moeilijker te bereiken. Daarom was voor het dotteren of stenten daarvan tot voor kort een grotere operatie nodig. Dankzij de haarscherpe röntgenbeelden op de hybride operatiekamer, kunnen we deze ingreep nu ook via een kleine incisie doen”, vertelt Marald Wikkeling.

 

Interventieradioloog Jeroen Affourtit: “Bij meerdere afsluitingen was soms een radiologische en een chirurgische ingreep nodig. Nu komen deze twee werelden bij elkaar en staan de interventieradioloog en chirurg in de hybride operatiekamer samen aan de operatietafel. De patiënt hoeft maar één operatie te ondergaan. Het resultaat van de operatie kunnen we gelijk bekijken en waar nodig sturen we bij.”

 

Azurion operatieplatfrom in de hybride OK

De Azurion is een open operatieplatform waaraan andere systemen gekoppeld kunnen worden. De chirurg kan hierdoor veel systemen vanaf één touchscreen bedienen. Hierdoor hoeft het operatiepersoneel minder heen en weer te lopen van en naar de controleruimte. De technologie helpt ziekenhuizen om de zorg voor patiënten te verbeteren in een veilige en prettige werkomgeving voor het personeel.

 

Young HCP FHI 2020

Ontdek alle voordelen en functies van Azurion

Ontdek interactief de nieuwe Azurion-omgeving. Bekijk hoe deze innovaties uw interventionele workflow kunnen veranderen.

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.